Bode Miller bakte er in de afdaling niets van, net zo min als onze snowboardster Cheryl Maas er iets van bakte op de slopestyle. De winst op het koningsnummer is gegaan naar de jonge Oostenrijker Matthias Mayer, voor een uitzinnige Zuid-Tiroler Christof Innichhofer en de Noor Kjetil Jansrud, die zijn landgenoot Aksel Lund Svindal net voor bleef. Mayer komt uit Kärnten en dan gaan de gedachten al snel naar Franz Klammer, die uit Bad Kleinkirchheim kommt. Maar hoezo Doppelsieg? Heel simpel: niet alleen het reeds sneeuwbedolven Kärnten wint vanochtend maar ook de Oostenrijkse noordkant. Een klein beetje win ik daarmee ook als weerman. Het was geen BV maar ik heb dit wel scherp gezien en strak gecommuniceerd. 

zellamsee0902b

Qua pasteltinten vond ik deze ook nog wel mooi… iedereen nu tevreden? Jeroen_TH uit Mill in elk geval wel. Hij is net vanochtend in Piesendorf bij Michiel en Hanneke Bovy (appartementen-zellamsee.nl) gearriveerd. De temperatuur slingert hier trouwens met het komen en gaan van de sneeuwbuien tussen -1,0 en +1,0°C. 

mayrhofen0902

Mayrhofen (633m) in het Zillertal zou ook wit worden had ik beloofd.

goldenesdachl0902

En in Innsbruck zou het net niet lukken, voorspelde ik. Het is hele natte sneeuw zoals je ziet.

morgins0902

In het bericht van gisteravond toonde ik deze webcam ook al. Tijdstip was toen 17.00u en het sneeuwde. Vanochtend sneeuwt het nog steeds of weer. Het is namelijk buiige neerslag. Er is in al die uren hoogstens 15cm gevallen. 

kristberg0902  

In Vorarlberg en elders aan de oostelijke noordkant zie ik op die hoogte nog maar 5cm maar het sneeuwt nog wel even door. Dit is het Montafon trouwens (zie meteo). Vanaf de Kristberg kijk je naar de overkant waar het Hochjoch skigebied ligt.

ortisei0902

Dikke sneeuw in Val Gardena vanochtend (zie meteo). 

valsenales0902

Weer die pasteltinten LOL. Dit is het Schnalstal (Val Senales).

livigno0902 

In  Livigno sneeuwde het vooral vannacht (zie meteo).

breuil-cervinia0902

In het Valle d’Aosta (zie meteo) klaart het vanochtend al weer op.

lesmenuires0902

In Les Menuires (zie meteo) daarentegen sneeuwt het lekker door. Een wisselend beeld dus!

volgendfront0902

Aan de Oostenrijkse noordkant sneeuwt het door tot begin van de middag. Vannacht wordt het langs de hele noordkant helder. Tegelijkertijd klapt het volgende front zuidelijk in via Centraal Massief en Alpes-Maritimes. Soms moet je mazzel hebben. De Vogezen, de Ardennen en de Wintersport Arena Sauerland (zie meteo) hebben dat in de nacht op dinsdag: doordat het front daar in de nacht langs scheert krijgen deze gebieden hoofdzakelijk sneeuw en nauwelijks regen. Nederland is gewoon weer nat en stormachtig. 

volgendfront0902b

De Oostenrijkse noordkant heeft die mazzel ook een beetje. De meeste neerslag komt in de vroege ochtend.  Daardoor ook hgier een meevallende sneeuwgrens. Misschien dus toch nog wat extra sneeuw onder 700m misschien overgaand in natte sneeuw en een laatste beetje motregen voor het weer droog is. Let ook op de sneeuw in Noord-Duitsland. Zeg niet dat het geen winter is in Europa.

donderdag0902

Vanaf woensdag begint het Oostenrijkse weerbericht af te wijken van wat ik in het Europese weermodel zie. Woensdag weer een beetje sneeuw tot in de lagere dalen. Donderdag is er dan neerslag met een stijgende sneeuwgrens. Je ziet hier vooral sneeuwbuien aan de Oostenrijkse noordkant (Schneeschauer) maar die sneeuwgrens is nu berekend rond 1000m. Het Amerikaanse model laat het front langzamer doorkomen en dan zou het donderdag inderdaad zoals de Oostenrijkse weerdienst meldt Föhnig kunnen zijn. Ach ik zou voor die zon en die Föhn kiezen! 

warmenacht1502

Tja en mocht er iemand nog eens een nachtje boven op de berg willen doorbrengen, doe dat dan in de nacht op komende zaterdag. Het zal rond 1500m dik blijven dooien. Ook op 2000m zul je die nacht met gemak overleven. Alleen als er korte opklaringen zijn kan de piste uitstralen naar het heelal en misschien toch een beetje bevriezen. Het mooie van die belachelijk zachte golf is dat hij snel passeert en dat het ervoor en erna best meevalt. 

ec1802

Het fantastische nieuws vanochtend is dat het Europese weermodel compleet bakzeil heeft gehaald. Kijk maar hoe het gisteravond nog was. Vanochtend zit het helemaal snor na komend weekeinde. De eerste krokusweek dus. In het westelijk Alpengebied kiept het al op zaterdagmiddag maar op dat moment ligt de sneeuwgrens niet onder 1500-1800m en heb je er met de reis dus weinig last van.  

winter2502  

En weer houdt het Amerikaanse model ons winterliefhebbers die worst voor van een geweldige laatste kaart! Winter in Nederland. Alles er op en eraan. Laat iemand alvast in de statistieken duiken voor de top 10 laatste vorstperiodes met natuurijs. Ik begin me op een BV te beraden. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

43 reacties

Gesloten voor reacties.