Gisteren stond ik voor het eerst sinds 1991 (dat was mijn eerste winter als skileraar) aan de Streif en het was echt kippenvel. Ik had een mooie camera mee… de Samsung NX300 uit 2013…. en kon mooie zoomplaatjes schieten…. Klassiek is de Hahnenkamm een wedstrijd tussen Zwitsers en Oostenrijkers…. maar dit jaar had Oostenrijk geen goede kanshebber en leek de Fransman Johan Clarey eerder nog aanspraak te maken…

https://www.youtube.com/watch?v=InXe4iE3fag

Totdat Matthias Mayer kwam zag en overwon. Een groot deel van de 80.000 toeschouwers helemaal uit hun bol. En inderdaad een hele mooie vrijwel perfect geskiede race… en bijzonder om te kijken nu ik die piste zo vaak geskied heb en er overheen gevlogen ben. En zelf met mijn dochter heb geskied twee jaar terug al toen ze acht was. De Mausefalle in mega sneeuwploeg. Bijna in split. Intussen skiet ze parallel. Maar een kampioen gaat ze niet worden, want ze is helemaal gek van paardrijden en vind skiën gewoon “erg leuk”.

De Franse favoriet Adrien Théaux raakte enkele weken terug geblesseerd en was niet van de partij. Wel Matthieu Bailet die er nog fris uitziet na de afdaling. De dame op de foto is mijn begeleidster Assia Gherab. Een Franse blogger die nog niet geboren was toen ik de vorige keer bij het Hanhenkamm Rennen was. Vandaag kan ze misschien de Franse vlag uitsteken want de Fransen zijn klassiek erg goede slalomskiërs. Hier de startlijst:

Nummer Racer Land
1 Andre Myhrer SWE
2 Daniel Yule SUI
3 Clement Noel FRA
4 Ramon Zenhäusern SUI
5 Henrik Kristoffersen NOR
6 Alexis Pinturault FRA
7 Marco Schwarz AUT
8 Stefan Hadalin SLO
9 Michael Matt AUT
10 Manuel Feller AUT
11 Sebastian Foss-Solevaag NOR
12 Loic Meillard SUI
13 Dave Ryding GBR
14 Victor Muffat-Jeandet FRA
15 Alexander Khoroshilov RUS
16 Stefano Gross ITA
17 Linus Strasser GER
18 Alex Vinatzer ITA
19 Jean-Baptiste Grange FRA
20 Tanguy Nef SUI
21 Albert Popov BUL
22 Giuliano Razzoli ITA
26 Marc Digruber AUT
27 Fabio Gstrein AUT
43 Johannes Strolz AUT
67 Mathias Graf AUT
73 Adrian Pertl AUT

Grange uit Valloire in de Maurienne maakt zeker goede kansen. De anderen ken ik niet echt. Zit er nog niet echt in…. misschien dat ik de komende jaren het wedstrijdcircuit intensiever ga volgen. Wilde altijd al een keer naar Levi in Finland als het seizoen opent. Vinden jullie het leuk als ik meer wedstrijdverslagen ga schrijven? In elk geval allemaal kijken straks om 10.30 uur.

In de Alpen blijft het zo dat we eind van de maand overgaan naar een fase met kans op dumps. Het vermoeden rijst dat medio februari de Alpen weer een prachtige winterse aanblik zullen bieden. Beetje duimen nog voor de sneeuwgrens. Beetje minder WC en iets meer glijbaan graag.

Nederland krijgt daarbij een hoop bagger over zich heen… met kansje op natte sneeuwflatsen. mensen als je het echt haat… emigreer dan ook gewoon…. beginnen we een commune in Oostenrijk met hopelijk zoveel mogelijk kinderen zodat er ooit een Nederlandse winnaar van de Hahnenkamm mag zijn.

En tja de Weissensee. Slecht karma voor mij. Ik had al schadevreugde voor de wedstrijdrijders op woensdag die in een sneeuwstorm zouden komen. Maar zie nu eens: ben zelf samen met Henri de klos terwijl reageerder Mick nog in droomcondities de 200km in 7,5 uur heeft geschaatst eergisteren. Nu ja… gewoon doorbijten en desnoods de freeskates onder mijn Salomon schoenen vervangen door langlauflatten.

En nu allemaal met spanning wachten op een geweldig weerbericht van onze kaartenanalyst Jorne!! Komt eraan vanochtend nog!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.