Maarten Vaal stuurt een update uit La Rosière in de Franse Alpen: “Vandaag een meter sneeuw en morgen weer 40cm”.

Nou in elk geval een boel sneeuw! Maar…. morgen dus ook regen in het dal. Zelfs daar op 1850m! En daarna? Voorjaarsachtig…. warm! gelukkig heeft de zon nog niet zo veel kracht. En worden het dus droomdagen.

Ook in Oostenrijk gaat de zon schijnen. En hebben we zeer aangename temperaturen. Voor de kleine kinderen op wintersport echt een zegen. Maar hier komt de kleur groen dan toch wel weer snel tevoorschijn.

Nederland

Mmmm… als je goed kijkt lijkt voor de eerste dagen na 27 december nu toch beslist waar we uitkomen. In het ensemble voor Oostenrijk hieronder zie je dat nog beter. De Lage Landen worden best koud en kurkdroog die dagen…. waar komt dat vandaan?

Van een heel erg dik hogedrukgebied dat we nu op de kaarten zien. Dat stuwt eerst nog wat sneeuw naar Oostenrijk. En dan zijn heel de Alpen fantastisch zonnig!

Wat een weertje mensen!! Nou dat hebben we op zak….

Oostenrijk

Je ziet dat die laatste stuwing zacht begint en flink koud eindigt op de 28e. Dan puur zonnig het nieuwe jaar in. Fantastisch voor de sterrenhemel in Kleinwalsertal waar geen vuurwerk wordt afgestoken.

Vervolgens komen de Noorse fjorden vol in de sneeuw. En over hoe en wanneer precies de fronten ook weer naar de Alpen gaan reiken is eigenlijk nog niets te zeggen. Een heftige arctische uitbraak met sneeuw in de Lage Landen zien we nauwelijks. Maar duimen voor een mooie dump vroeg in het nieuwe jaar in Oostenrijk kan en mag en moet. En zeg nu niet dat ik het steeds maar over Oostenrijk heb…  dat is gewoon omdat daar de pijn zit momenteel…. hopelijk niet lang meer. En natuurlijk zijn er uitzonderingen in Oostenrijk…. waar het net toch goed is gekomen. Deel wat jij ziet waar jij zit in de reacties.

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

119 reacties

Gesloten voor reacties.