[fbphotos id=321939454506933]

Er is heel wat afgeklaagd door de Oostenrijkgangers. Die vermaledijde Francofielen en Zwitserland liefhebbers kregen steeds de meeste sneeuw. Behalve op de Arlberg natuurlijk maar dit terzijde. In Oostenrijk was het vaak toch geen halve meter maar slechts een laagje en dan woei het nog zo hard dat op de toppen weinig bleef liggen. Op bovenstaande kaarten zie je nu het moment dat de kansen keren. Vanaf vanochtend (zie buienradars in Wintersport Weerkamer hieronder en om in de stemming te komen deze door Jochem Smit op facebook gegooide webcam) tot de nacht op donderdag sneeuwt het wederom het meest in het westelijk Alpengebied. Maar dan keert het om: de kaart tot de nacht op zaterdag toont al de meeste sneeuw in Oostenrijk en de cumulatieve kaart laat een gelijke verdeling van oost naar west zien.

[fbphotos id=321944201173125]

Hierboven zie je dat vanaf vrijdag Oostenrijk blijft winnen. Zo zijn nu de berekeningen tenminste. Na de Zwischenhoch-doe-een-ultrashort-ski-dag zaterdag zie je hierboven de volgende twee sneeuwmomenten met steeds een dikke knie van het hoog over de Franse Alpen zodat daar de zonkansen groot blijven. Zondagochtend is de hemel al betrokken in Oostenrijk en ik toon dan het moment in de nacht op maandag dat je ziet dat zelfs binnen Oostenrijk de oostelijke gebieden zoals Die Tauplitz het kunnen winnen van de Arlberg. Het Beierse Woud, het Reuzengebergte en de Tatra zijn dan meestal ook winnaars.

De tweede kaart toont het moment dinsdagmiddag als het weer raak is maar dan ineens met een hele sterke gradiënt in temperatuur van west naar oost. Hoe dat zit behandel ik hieronder…

[fbphotos id=321942021173343]

In feite is er precies op 9 januari – de dag van mijn opgegeven BV2 – toch een koude-uitbraak vanuit het noorden. Een hele brede slurf winterkou stroomt over Scandinavië tot over de Balkan. Als vervolgens het hoog vanuit het westen Europa binnenvalt neemt het ook een hele bel zachte lucht mee. Die houdt de winter weg in de LL en zelfs Zuid-Scandinavië krijgt straks twee dagen een warmtegolfje (13 jan is daar de kou weer terug). Je krijgt letterlijk een yin-yang (vergelijk dit plaatje met de 500hPa en 850hPa kaarten hierboven) omstrengeling van die zachte bel en die koude bel. Met Oostenrijk nog duidelijk aan de koude kant. Eerdere berekeningen lieten heel Oostenrijk nog vol in de zachte lucht komen als het hoog het overneemt. Nu lijkt die kou hardnekkig en dus zeer gunstig voor de wintersport.

Is dit nu een drama voor de Franse Alpen als het daar op de hogere pistes overdag een paar graadjes gaat dooien tijdens de hele zonnige fase medio volgende week? Wat mij betreft niet omdat de nachten gewoon ijzig zullen zijn en omdat er al ruim voldoende ligt. Wel zouden hier en daar pistes ijzig kunnen worden. Daarover moeten we elkaar blijven informeren. Het algemene weerpatroon is vooralsnog zo dat de paar zonnige dagen volgende week gewoon een intermezzo zijn in een aanhoudende stroom sneeuwfronten. Toch hoeft dat hoog volgende week maar 1000km te verkassen ten opzichte van de huidige berekeningen en je zou wel eens een Scandihoog krijgen. Het blijft spannend allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.