Neem het aan van iemand die in Oostenrijk woont. Het is gewoon heerlijk als het in februari een keer dik 20 graden wordt in Innsbruck en dito warm overal elders in de Alpen. Voor mij is het hoogste level van wintersporter zijn, dat je in zo’n situatie ’s ochtends een uurtje gaat skiën (eens over de 100km/u voor je adrenalineshot voor de rest van de dag) en dan ga je wandelen, relaxen, een boek lezen, zwemmen of wat ook. Of doe een tandemvlucht om te kijken of je niet solopiloot zou willen worden. Juist deze dagen zijn mooie vliegdagen.

Maar het was dus wel bijzonder dat temperatuurrecord in Innsbruck. Laatst nog een dag geskied op de Nordkette, mijn favoriete skigebied. Toen was de dalafdaling naar de Hungerburg al dicht. Nu kan de downhill mountainbike al open zowat. Wel moet je bedenken dat dit allemaal records zijn sinds de uitvinding van de kwikthermometer wat yo goed als samenvalt met “sinds het einde van de kleine ijstijd”. In de Middeleeuwen of de Romeinse tijd was het niets bijzonders geweest. Toen was het dik warmer dan ons nu ietsje opgewarmde klimaat en waren er praktisch geen gletsjers.

En net zoals Argentinië net is geflipt van recordwarm naar recordkoud gaat ook Oostenrijk binnen een week flippen. Dankzij een Brits hoog dat ook over de Lage Lanxden komt te hangen. Ten oosten daarvan hakt het erin! Kijk maar!

Nee niet de Lage Landen, daar geen koudeuitbraak en herkansing van de winter. Maar wel in Oost-Europa inclusief Oostenrijk. Het ensemble hierboven is voor mijn omgeving bij Zell am See Kaprun. Er zit ook een beetje sneeuw op zoals je ziet.

Bergfex is nog niet helemaal om. Maar ik denk dat die kou er wel gaat komen. Zij het dat de Amerikaanse berekening vanochtend helemaal onderaan zit in het ensemble. Je krijgt nog lang niet het gevoel dat de Alpen flinke dumps gaan krijgen aan het einde van het seizoen. Maar het is allemaal gewoon goed zoals het is en als je van hardlopen houd zoals ik… is warmer beter. Ik kan het niet genoeg herhalen: warmer is altijd en voor alles en iedereen beter (waar het super heet is hebben ze toch al airconditioning – of zouden ze het snel moeten krijgen – fossil fuel based voor een groenere aarde). Alleen wij schaatsers en skiërs zijn ook verliefd op die Kleine IJstijd winters zoals afgebeeld op zeventiende eeuwse tafereeltjes.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Guillaume · 21 februari 2023 op 20:53

De kleine ijstijd zou volgens jou al in 2016 haar aanvang krijgen. Helaas is hier geen sprake van en glijden we gewoon in een steeds extremer klimaat met hogere temperaturen. Jou visie was interessant en heb tegen ieder de kleine ijstijd verdedigd omdat ik er zelf graag in wilde geloven.

Hanjo · 21 februari 2023 op 21:22

Leuk bericht Hajo. En vanuit jouw positie begrijp ik het ook best. Maar voor de wintersporter die een jaar uitziet (of in mijn geval zelfs 3 jaar vanwege die ) wil je wel graag genieten van een weekje echte winter. De plannen om de fiets mee te nemen begonnen overigens al gestalte te krijgen. Hardlopen gaat helaas niet. Maar nu het toch wit en winters wordt ben ik wel wat blijer eerlijk gezegd. Deze zomer ga ik de Stoneman in Oostenrijk en of Zwitserland doen. Erg gave MTB tocht.

Gesloten voor reacties.