Vanmiddag om 16.00 startte ik bij het Edelweisshaus in Königsleiten in de Zillertal Arena voor een bezoek aan de Alpenhoofdstad Innsbruck. Op de radio ging het meteen over de gigantische Massencarambolage op de A1 bij St. Pölten. 30 auto’s en 30 vrachtwagens klapten op elkaar. In eerste instantie waren er geen dodelijke slachtoffers maar inmiddels is er toch iemand overleden. Er zijn 10 gewonden (bron).

paasei_innsbruck

Het is eigenlijk ongelofelijk hoe strak de kou precies volgens de prognose maandagmiddag is binnengelopen in Oostenrijk. Alle hoofdsteden van de Oostenrijkse landsdelen hadden een ijsdag. Voor Bregenz aan de Bodensee was dit de laatste ooit gemeten.

Na 20 maart komen ijsdagen heel zelden voor in het Oostenrijkse laagland. De laatste keer dat dit voorkwam in Wenen, Eisenstadt, St. Pölten, Linz en Bregenz was in 1958, in Graz in 1962, in Innsbruck (paasfoto hierboven) en Salzburg in 2003. In Klagenfurt is de laatste 113 jaar nog nooit een ijsdag na 20 maart gemeten. Het record daar was 15 maart 1962 en is nu dus 26 maart 2013 (bron).

Ook in Zuid-Duitsland is het ijzig koud. In Augsburg is een oud record van 22 maart 1958 dik gesneuveld: toen steeg het kwik overdag niet hoger dan -3,5°C. Vandaag niet hoger dan -4,5°C.

gerlospass2603

Hierboven een plaatje van de toestand van de Gerlospas op de weg terug van Innsbruck. Ook de Inntalautobahn had deels een sneeuwlaagje bij -2,5°C buiten temperatuur. Op de Gerlospass was het glibberen bij -5°C.[dc_slider slider=”12882″ captions=”true”]Update: vandaag (woensdag 27 maart) ga ik naar Zell am See om voor het eerst in jaren weer eens de pistes onder de Schmittenhöhe te verkennen. En op wat voor een mazzeldag (mede dankzij Wijnand die vandaag en ook morgen trouwens het weerbericht doet). De zon komt er langzaam weer uit en het is wit als in januari tot in het dal. Dat sneeuwdekje van een centimeter of 8 ligt trouwens tot Wenen en blijft vandaag netjes liggen. Dat komt eind maart maar eens in de 15 jaar voor (eigenlijk een nietszeggende waarde gezien de 30-40 jarige PDO+AMO cyclus).  

[fbphotos id=”569252579775618″]Hier de drie nieuwste Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads.

Jelte doet ons het plezier van een mooie crash in de korstige poeder. Vanmiddag was er toch al 10cm gevallen op de berg in Königsleiten. De onderlaag op dit punt was nog niet hard bevroren. Kan dus gebeuren. Hoewel ik in mijn clinics trucs meegeef waardoor je praktisch zeker nooit valt hoe slecht de sneeuw ook is. Jelte heeft dat later die middag ook uitstekend opgepikt. Thx for the crash!

tunnel2603

UPDATE: ik vergat even te melden dat er gisteren twee mega-crashes waren in Oostenrijk. Die van de foto hierboven is in de Herzogbergtunnel op de A2 naar het zuiden. 27 mensen raakten zwaar gewond. 1 persoon is in levensgevaar. Bizar is dat de omleiding ook nog eens geblokkeerd raakte door een geschaarde vrachtwagen (bron).


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

4 reacties

Gesloten voor reacties.