Golm bij Montafon nog net niet in de sneeuwval, schitterende ochtend daar met die laagjes bewolking. Daar zal het zeker los gaan dit weekend, geniet ervan Cescia
Koude ochtendgloren boven Laax waar ze inmiddels hun beide halfpipes klaar hebben. Dit gebied ligt net over de grens van waar het sneeuwt, links op de afbeelding zien we de aanwezige bewolking in het oosten. In het westen op de dalnevel na gewoon stralend zonnig, opnieuw. Het maakt de plaat compleet.
Iets verder naar het oosten op de Arlberg is het natuurlijk wel raak afgelopen dagen en is de meter samengepakte sneeuw inmiddels gehaald! Hoeveel denk jij dat de meter staat na dit weekend?
Op veel plekken in de Oostenrijkse Alpen sneeuwt het alweer volop, Fieberbrunn, bekend schneeloch gaat lekker los. Hier in Hopfgarten nu geleidelijke sneeuwval; normale vlokken, windstil en (nog) geen white-out. Als de sneeuw vanmiddag meer aanzet zullen de hutten meer gevuld zijn dan de pistes vermoed ik, gister was het er al stampvol.
En deze moeten we in de gaten gaan houden dit weekend, de Fernpaß webcam. Hier belooft het vrij chaotisch te worden, wil je alles weten lees en kijk dan het reisbericht nog eens opnieuw. Ga je vanmiddag of vanavond al vertrekken? Goeie reis!
We kijken nog eenmaal naar de laatste voorspellingen voor het reisweekeinde. Is er een mogelijkheid dat je ontsnapt aan de sneeuw als je uit Oostenrijk komt? Het lijkt er niet op. Vandaag begint het en de sneeuw houdt aan tot en met zondag. Hajo noemde het al even, er zullen momenten tussen zitten dat het minder sneeuwt of zelfs droog is, maar reken erop dat het een uur later weer sneeuwt. Hierboven heb ik de kaart geplakt van het meest rustige moment tijdens de sneeuwval zoals nu berekend wordt. Kanttekening voor de sneeuwval blijft dat de sneeuwgrens wat gaat stijgen en dat wellicht de lagere dorpen, denk aan Brixen, Mayrhofen en Zell am See, wat natte sneeuw of regen krijgen.
Gisteravond besprak ik hoe de volgende inval van koning winter tot stand kwam rond 8/9 januari. Staat nog steeds mooi op de kaarten maar wat zijn de verschillen ten opzichte van gister? GFS berekent de oostelijker net als het EC gister en vandaag. Voor de Franse Alpen betekent dat de restjes van de noord stuwing. Dit keer wel ook Zwitserland in de prijzen.
Wat er daarna gebeurt met het laag is ook belangrijk voor de Lage Landen. In het GFS ontstaat de Genuadepressie terwijl in het Europese model het een soort Alpendepressie wordt. Zodra de rood omcirkelde kern van depressie zuidelijk ligt komt er wat ruimte vrij voor het hoog uit het westen die de oostenwind even op gang kan brengen. Gister zagen we daarom een prima pluim, vanmorgen is het weinig soeps.
Het ensemble van GFS is iets positiever voor midden Nederland met aardig wat lijntjes die het aanhoudend laten kwakkelen/vriezen. Die donkerblauwe controlerun is ook leuk en herinner me dat die laatste dagen vaker zo’n koude periode berekende. Eens zien wat die doet.
Het Genualaag komt aardig tot stand maar het is vooral minder opdringen richting het westen van de depressie boven Groenland, daarom kan het hoog echt richting Noorwegen steken. Hup direct de oostenwind in de Lage Landen die vervolgens lange tijd stand houdt in een soort weersoep. Kansrijk?
Nah heb meer vertrouwen in de situatie waar het GFS al weken aan vast houdt en ook het EC gewoon standvastig in is. Aanhoudend depressiegeweld over de rug van het Azorenhoog. Af en toe dan wel sneeuwkansjes voor de Lage Landen maar zeker geen aanhoudende vorstperiode. De Alpen constant in de dikke sneeuw met soms eerst een iets hogere sneeuwgrens.
Het EC berekent in die lijn wel iets moois voor de Franse en Italiaanse Alpen. Het hoog trekt zich verder terug op de oceaan waardoor een depressie via Spanje en de Middellandse Zee eindigt rond de Alpen. We zien de dikke sneeuw in Frankrijk en waarschijnlijk zou ook de zuidkant later de dump ontvangen, het model gaat helaas niet verder dan 240 uur vooruit. Nu maar weer genieten van het nu, hier in Oostenrijk sneeuwt het nog steeds mooi, vanmiddag de pistes onveilig maken!
108 reacties
Gesloten voor reacties.