stveit

Je zou toch bijna ter aarde storten en hogere machten gaan aanbidden bij het zien van deze kiek? Het is en blijft mijn droom (die ik ga realiseren) om de open source webcamsystemen van foto-webcam.eu de hele wereld rond te helpen. Kijk deze nu eens. Elke avond is het er zo mooi zie ik in het archief. Daar in St. Veit aan de zuidkant gewoon een heldere nacht.

lesmenuires2501

En deze is uit een hele andere hoek van de Alpen: Les Menuires! Jacob deelt het plaatje met ons!

20.20 uur. Vanaf gisterenmiddag 16.00 uur heeft het gesneeuwd, in totaal ongeveer 15 cm. Temp. Nu -10 OP 1800 METER

Tja lekker koud dus. Een mooi uitgangspunt om de volgende (mini)dump op te vangen. Dat wordt dus Martin.

oostenrijkmeeste

En Martin brengt volgens het ECWMF model de meeste sneeuw naar Oostenrijk tot woensdag aan toe. Het begint morgenmiddag maar de echte stuwing is er pas morgenavond. Een erg mooi vooruitzicht. Met de kou erbij kan 1 mm regen ook 2cm sneeuw zijn. Reken maar uit! Niets te klagen toch? Maar inderdaad wel weer een beetje nodig in die hoek.

eindevandemaand

Nog voor de maand om is winnen de Franse Alpen dan al zoals vanochtend gemeld. Maar kijk eens hoe mooi ook Zuid-Duitsland mee doet met het feest. Het is echt winter in Europa nu. Dit is nog maar het beginnentje van Iris. De dump der dumps die in de Franse Alpen vrij zeker een meter poeder gaat brengen. Die dump zit zo complex in elkaar dat ik voorstel eerst even te focussen op Martin. Morgenochtend kijk ik zeker ook nog even naar de verdeling van wat Roel heeft gebracht nu netto netto.Ik schat dat sommige Zwitserse stations wel een halve meter gaan melden.

pluim2501-00

Even een sprongetje naar de Lage Landen. Gaat het nu wel of niet winteren? In elk geval komen we aan het einde van de maand weer terug op de nullijn. Begin februari zien we nu soms al lijntjes naar strenge vorst duiken.Een dik cluster lijnen gaf vanochtend een koers naar lichte tot matige vorst aan. Maar het voelt nog niet solide genoeg voor een BV. Beetje laf van me. Misschien durf ik het morgenochtend al aan. Waar weinig lef voor nodig is, is de vaststelling dat we al spoedig weer sneeuw gaan zien in de Lage Landen. Donderdag alweer. Hopelijk komt Leo weer tijdig met zijn detailanalyse!

IMG-20150125-WA0005 IMG-20150125-WA0006 IMG-20150125-WA0004

Nog een leuke update van Niels Hoeke uit de Zillertal Arena! Hij schrijft: Ze produceren erg veel momenteel. Maar extreem nat. Zoals ik dat interpreteer staan de kranen vol open. Dat lijkt dan nat maar betekent juist dat het erg koud is waardoor je dat erdoor heen kunt jagen. In elk geval sluit dat mooi aan op de prognoses die hier zijn gedaan: vanaf de 17e geen ellende meer met te warme fasen…

vriezen

En de nieuwe pluim is positief en negatief tegelijk. Het dikke schaatscluster is weg, maar op de kortere termijn is het juist winterser geworden. Wat mij betreft is de nullijn vanaf de maandwisseling een prima springplank voor méér! Ik voel morgenochtend een BV!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.