Hoe schitterend liggen deze gletsjers ten zuiden van Gerlos erbij op dit moment. Mijn belangrijkste reden om in de Alpen te willen wonen is dat je van april tot begin juni dit imposante wilde terrein met je toerski’s kunt doorkruisen zonder een sterveling tegen te komen. We hebben een mooi gevarieerd weerbericht met eerst wat actualiteit en dan de bikinilijn.
De website Meinbezirk.at heeft enkele kille feiten over de temperaturen van vanochtend en gisterochtend:
- Vanochtend hadden van de 280 weerstations van het ZAMG maar drie geen nachtvorst: Fraxern, Feldkirch (beide Vorarlberg) en het centrum van Wenen.
- Kouderecords voor de hele maand april vanochtend in:
- -11,8ºC in Bad Mitterndorf (skigbied Die Tauplitz) (metingen sinds 1970)
- -9,9ºC in Windischgarsten (OÖ), metingen sinds 1940
- -8,9ºC in Zeltweg (ST), metingen sinds 1963
- Kouderecords voor de hele maand april gisterochtend in:
- -7,1ºC in St. Andrä/Lavanttal (metingen sinds 1961)
- -7,0ºC in Graz/Flughafen (metingen sinds 1939)
Typisch genoeg kende St. Andrä/Lavanttal op 31 maart nog een warmterecord voor maart: 25,5ºC. Het absolute kouderecord voor april voor heel Oostenrijk maar dan in bewoonde gebieden en niet in afgelegen plekken zoals de Funtensee is -19,7ºC gemeten op 8 april 2003 in Seefeld, Tirol, op 1182m. Onder 1000m is Achenkirch (904 m) in Tirol recordhouder met op dezelfde datum -17,3ºC.
https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1379813346728370178
In Slovenië dezelfde knappe prestatie van de weergoden. En geloof nu niet dat dat soort contrasten vroeger niet ook voorkwamen. En al helemaal niet dat dat warmterecord door opwarming komt en dat kouderecord door …. ook door opwarming. Dit soort extremen staan sowieso helemaal los van de opwarming van 1 graad voor de hele 20 eeuw bijvoorbeeld. Want trek je die graad eraf zou je hebben +24,3ºC versus -21,6ºC.
Many areas in #Slovenia reached their coldest April morning over the last 100 years! The official meteorological station Nova vas na Blokah peaked at -20.6 °C which has set a new all-time national record for the month of April since the records began!https://t.co/SwJZhiYqgb
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) April 7, 2021
Wel is het zo dat binnen een opwarmingsnarratief de kouderecords langzaam maar zeker een uitstervend ras zouden moeten worden. Dat er überhaupt nog kouderecords worden gevestigd wil dan best wat zeggen. Zie je het klimaat als cyclisch verbaas je je niet bij extremen in beide richtingen. Ontzag houden we sowieso. En verbazing … dat is de wetenschappelijke grondhouding.
10cm of snow in Belgrade this morning, which is new RECORD for the month of April, station operates since 1888! Previous record was 7cm achieved in both 1996 and 1997.
Few photos this morning from northern suburb of Belgrade (lowest area of city), so less snow here. pic.twitter.com/DyRfdovV0e— Milos Milic (@skomimaster) April 7, 2021
Deze is ook interssant. Wij Nederlanders hebben wel wat bij de jaren 1996 en 1997. En nu is Belgrado met 10cm sneeuw in april records van en kwart eeuw oud in een tijdreeks sinds 1888 voorbij gefietst. We zitten dus in uncharted territory.
https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1379887944215986186?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1379887944215986186%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Felectroverse.net%2Fslovenia-suffers-coldest-april-temp-ever-belgrade-breaks-all-time-snow-record-european-winemakers-use-frost-fires-antarctic-blast-to-batter-australia%2F
Bekender zijn de vuurtjes in de Franse wijngaarden. Ook Oostenrijkse wijnvelden hadden het zwaar. In bovenstaand artikel over de aprilrecords wordt genoemd dat het probleem ook is dat men in de warme jaren wijnvelden van de hellingen naar de vlakte heeft gehaald waar nachtvorst eerder toe kan slaan.
Goed en dan nu de bikinilijn….
Kijk het Amerikaanse model laat het gewoon in de hele Lage Landen sneeuwen komende zomer. Maar het Europees model komt steeds met dat streepje en nu ineens met een driehoekje. Dus ergens in Nederland is een geheime plek waar het eventjes gaat sneeuwen. Het KNMI rept er nog niet van.
En toch berekent ook het Europese model een flinterdun sneeuwdekje in de noordelijke provincies.
Het Amerikaans model doet nergens moeilijk over en legt gewoon en brede baan neer. Vanochtend en betje een misser voor Nederland maar een winner voor België en Zuid-Limburg.
In de jongste run is het weer iets naar het NW verschoven allemaal. Tussen Brussel en Bremen 10-20cm sneeuw! En we zitten toch al heel dicht bij het moment!
Altijd even de check met het Canadese model: die doet al dagenlang niet mee. Dus wellicht wordt het een dode mus.
Zo eindigt de jongste run van het Amerikaans model. Helemaal terug bij af. Zeer hoge luchtdruk op Groenland. Blokkade tussen IJsland en Ierland en West-Europa in door de Noordzee een beetje opgewarmde arctische lucht. Schotland alweer sneeuw. Op 25 april.
Toch wel een aparte hoofdrun dit weer. Op die manier kan april ook fors koud gaan uitvallen voor de hele maand.
De aanloop hebben we al genomen. Met die hoofdrun blijf je dan in de top 10. Zeer waarschijnlijk val je er toch net buiten. Maar het jongste jaartal is dan ook 1973, nog helemaal voor de snelle opwarming vanaf 1975.
Deze grafiek liegt er ook niet om. Opmerkelijk gewoon.
We kunnen er niet omheen dan ook nog even naar de Europese pluim te kijken. Dat biedt toch wel perspectief om de 15ºC te gaan bereiken vanaf het midden van de maand.
Sneeuw zien we niet in het midden van Nederland in de hoofdrun. In de leden toch kansen op 2-5cm sneeuw.
Enkel voor Noord-Nederland een centimeter of 2 (je moet het volume onder de piek nemen en niet de hoogte) met wel grappig genoeg voor 22 april nog een sneeuwkansje.
De verlengde versie van het ensemble van het Amerikaanse model heeft nog een ijsheiligen nachtvorstje (nee dat is pas 11 t/m 14 mei) en verder vanaf 26 april echt kans op warmte. En dat is het begin van de meivakantie in noord en we hadden net een kampeerplannetje gemaakt.
Doneren voor meer sneeuw op zondag mag! 😉
1 reactie
Wim · 9 april 2021 op 20:02
Interessante klimaatlink, is al wat gedateerd.
https://groene-rekenkamer.nl/2518/de-invloed-van-windmolens-op-ons-klimaat/
Gesloten voor reacties.