zwölferkogel dalstation

Klik voor grotere afbeelding

Als de Franse nieuwsmedia gaan berichten Autriche paralysée par la neige oftewel Oostenrijk verlamd door sneeuw, dan weet je het wel. De webcam hierboven verraadt dat de kou in de dalen best hardnekkig is en dat de kans op regen vandaag een stuk is afgenomen. Hinterglemm dal is nog -2,7°C terwijl het 1000 meter hoger al “opgewarmd” is naar -4,1°C.

Adembenemend
We hebben vanochtend allemaal kunnen zien hoe het  Hahnenkamm Rennen in Kitzbühel wel door kon gaan, maar alleen met een lagere start. Didier Cuche won met overmacht en voor de vijfde keer (record van Franz Klammer gebroken) in hevige sneeuwval. Vooral de vertraagde sportopnames met dwarrelende vlokjes waren adembenemend om te zien. Hierrrr een overzicht van de wedstrijd met een mooie fotoserie.

Ingesneeuwd
Het is ook ongelofelijk wat er nu in Oostenrijk gebeurt: het sneeuwt en sneeuwt en sneeuwt (zie radarbeeld 16.00u) en dat gaat nog een paar dagen door (zie de kaarten hieronder in de Wintersport Weerkamer). 40 tot 70cm sinds vrijdag. De Arlberg weer ingesneeuwd. Ischgl onbereikbaar na een lawine over de weg. Kühtai onbereikbaar. Skigebieden deels gesloten. Geen treinverkeer meer in St. Anton. Beneden in Innsbruck een dikke laag poeder. Zie hierrrr overzicht van alle opmerkelijke berichten in Tirol. Helaas ook op de Duitse autobaan een reeks ernstige ongelukken.

Helemaal stil
Zwitserland heeft niet alleen met Didier Cuche de Hahnenkam gewonnen, maar wint ook dik qua skiweer vandaag. De zon is op veel plaatsen doorgebroken en van de plaatjes wordt je gewoon helemaal stil….

Webcams Zwitserland zaterdagmiddag
[fbphotos id=333915496642662]

Webcams sneeuwgrens Franse Alpen
[fbphotos id=333908059976739]

De Franse Alpen zijn ook al flink opgeklaard maar hier zijn nog vele losse sneeuwbuien. Toch wel opmerkelijk is het verschil in sneeuwgrens om 14.30u vanmiddag toen je op de Col de la Madeleine bij St. Francois Longchamp op 1995m regendruppels op de cam zag en in St. Colomban de Villars misschien 30 km naar het zuiden op 1100m dikke sneeuwvlokken. Zie ook het complete webcamoverzicht van de Maurienne.

Dat is ook het beeld in Zwitserland. Verder naar het zuiden zit de kou nog, bijvoorbeeld in Graubünden, terwijl in de Jura op 1200m al geen sneeuw meer op de bomen zit. Je kunt dat zogezegd het mooist volgen op kaikowetter.ch.

Ik heb nog een mooi overzichtje van de verse sneeuw sinds vrijdag in de Franse Alpen gevonden:

  • 75 cm in La Rosière (sneeuwhoogte nu 245cm)
  • 60 cm in Les Saisies (1600m)
  • 45 cm in Megève (1100m)
  • 30 cm in Flumet (1200 m), Sept Laux Prapoutel (1300m) en in Le Grand Bornand (1100m)
  • 23 cm in La Clusaz (1100m)
  • 20 cm in de Vogezen
  • In Les Arcs 2000 nu 4,1 meter accumulatie sinds het begin van het seizoen (waar ze op de sneeuwrijkere Arlberg niet van opkijken natuurlijk)

Als je in de Wintersport Weerkamer hieronder op de knop met de sneeuwvlok klikt zie je ook deze link naar schitterende grafieken van de totale accumulatie in verschillende Franse skiregio’s. Wacht even tot die weer geupdate is en je hebt echt indrukwekkende getallen!

In de reacties komen we natuurlijk diverse liveberichten tegen uit alle skiregio’s. Uit Vaujany bij Alpe d’Huez bericht de Nederlandse Therèse van appartementverhuur solneige.com:

Heb je net je parkeerplaatsen ontdaan van vele m3 sneeuw, komt de gemeentelijke sneeuwschuif-jongen vriendelijk  aanbieden dattie met zijn machine jouw parkeerplaats ook wel even kan doen 🙂

Afsluitend nog maar eens de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads

[fbphotos id=333774256656786]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.