zwölferkogel dalstation

Klik voor grotere afbeelding

Als de Franse nieuwsmedia gaan berichten Autriche paralysée par la neige oftewel Oostenrijk verlamd door sneeuw, dan weet je het wel. De webcam hierboven verraadt dat de kou in de dalen best hardnekkig is en dat de kans op regen vandaag een stuk is afgenomen. Hinterglemm dal is nog -2,7°C terwijl het 1000 meter hoger al “opgewarmd” is naar -4,1°C.

Adembenemend
We hebben vanochtend allemaal kunnen zien hoe het  Hahnenkamm Rennen in Kitzbühel wel door kon gaan, maar alleen met een lagere start. Didier Cuche won met overmacht en voor de vijfde keer (record van Franz Klammer gebroken) in hevige sneeuwval. Vooral de vertraagde sportopnames met dwarrelende vlokjes waren adembenemend om te zien. Hierrrr een overzicht van de wedstrijd met een mooie fotoserie.

Ingesneeuwd
Het is ook ongelofelijk wat er nu in Oostenrijk gebeurt: het sneeuwt en sneeuwt en sneeuwt (zie radarbeeld 16.00u) en dat gaat nog een paar dagen door (zie de kaarten hieronder in de Wintersport Weerkamer). 40 tot 70cm sinds vrijdag. De Arlberg weer ingesneeuwd. Ischgl onbereikbaar na een lawine over de weg. Kühtai onbereikbaar. Skigebieden deels gesloten. Geen treinverkeer meer in St. Anton. Beneden in Innsbruck een dikke laag poeder. Zie hierrrr overzicht van alle opmerkelijke berichten in Tirol. Helaas ook op de Duitse autobaan een reeks ernstige ongelukken.

Helemaal stil
Zwitserland heeft niet alleen met Didier Cuche de Hahnenkam gewonnen, maar wint ook dik qua skiweer vandaag. De zon is op veel plaatsen doorgebroken en van de plaatjes wordt je gewoon helemaal stil….

Webcams Zwitserland zaterdagmiddag
[fbphotos id=333915496642662]

Webcams sneeuwgrens Franse Alpen
[fbphotos id=333908059976739]

De Franse Alpen zijn ook al flink opgeklaard maar hier zijn nog vele losse sneeuwbuien. Toch wel opmerkelijk is het verschil in sneeuwgrens om 14.30u vanmiddag toen je op de Col de la Madeleine bij St. Francois Longchamp op 1995m regendruppels op de cam zag en in St. Colomban de Villars misschien 30 km naar het zuiden op 1100m dikke sneeuwvlokken. Zie ook het complete webcamoverzicht van de Maurienne.

Dat is ook het beeld in Zwitserland. Verder naar het zuiden zit de kou nog, bijvoorbeeld in Graubünden, terwijl in de Jura op 1200m al geen sneeuw meer op de bomen zit. Je kunt dat zogezegd het mooist volgen op kaikowetter.ch.

Ik heb nog een mooi overzichtje van de verse sneeuw sinds vrijdag in de Franse Alpen gevonden:

  • 75 cm in La Rosière (sneeuwhoogte nu 245cm)
  • 60 cm in Les Saisies (1600m)
  • 45 cm in Megève (1100m)
  • 30 cm in Flumet (1200 m), Sept Laux Prapoutel (1300m) en in Le Grand Bornand (1100m)
  • 23 cm in La Clusaz (1100m)
  • 20 cm in de Vogezen
  • In Les Arcs 2000 nu 4,1 meter accumulatie sinds het begin van het seizoen (waar ze op de sneeuwrijkere Arlberg niet van opkijken natuurlijk)

Als je in de Wintersport Weerkamer hieronder op de knop met de sneeuwvlok klikt zie je ook deze link naar schitterende grafieken van de totale accumulatie in verschillende Franse skiregio’s. Wacht even tot die weer geupdate is en je hebt echt indrukwekkende getallen!

In de reacties komen we natuurlijk diverse liveberichten tegen uit alle skiregio’s. Uit Vaujany bij Alpe d’Huez bericht de Nederlandse Therèse van appartementverhuur solneige.com:

Heb je net je parkeerplaatsen ontdaan van vele m3 sneeuw, komt de gemeentelijke sneeuwschuif-jongen vriendelijk  aanbieden dattie met zijn machine jouw parkeerplaats ook wel even kan doen 🙂

Afsluitend nog maar eens de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads

[fbphotos id=333774256656786]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.