valmeinier3009

We beginnen in de Franse bergen met een prachtplaat van Valmeinier in de Maurienne in het zuiden van Savoie Mont Blanc. Hier gaat het voorlopig nog lang niet sneeuwen. Maar in Oostenrijk wel. Hoe dat zit zien we zo!

schermafdruk-2016-09-30-10-13-54

Eerst even onze kikkerlandjes. Kijk eens hoe rustig het vervolg. De regen weer grotendeels voorbij. Temperaturen blijven stabiel. Zon komt maandag ongebreideld terug.

nederland

Kijk vooral eens op 1500m hoogte boven Nederland hoe rustig het is. Hoe stabiel wil je het hebben?

bulgarije

Nee dan Bulgarije. Mijn god wat is daar aan de hand? Zij gaan in een week linea recta van zomer naar winter en dan pas naar de herfst. De Karpaten worden zeker wit als aan de oostzijde van het hoog straks Arctische lucht ver naar het zuiden penetreert.

oostoostenrijkkoud

En kijk hierboven eens in het oosten van Oostenrijk: op 1500m vriest het vanaf 5 oktober. Enkele dagen lang…

prachtigekrul

Zie hier wat voor een prachtige krul er zit aan de zuidoostflank van het hoog dat ons straks het rustige weer bezorgt. Op hoogte hangt daar een hardnekkige koudebel. Die dingen die je alleen in het winterhalfjaar ziet en die in kleine regio’s het weer volledig op de kop kunnen zetten.

sneeuwoostenrijk

Op de kaarten van Wetter3 zien we al het eerste sneeuwdekje in de Alpen ontstaan. Volgend weekeinde ligt er vermoedelijk sneeuw vanaf duizend meter.

schermafdruk-2016-09-30-10-01-45

In ons partnerskigebied Die Tauplitz zien we dan al bijna sneeuw tot in het dal bij Tauplitz en Bad Mitterndorf. Het zal maar een dun laagje zijn en na het weekeinde weer wegdooien. Maar de manier waarop het gebeurt – zo helemaal uit het oosten en zonder dat het ons raakt in de Lage Landen – is te leuk om niet intensief te volgen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.