astental

Wow, wat een heerlijk mooie plaat om het bericht deze ochtend mee te openen. Het sneeuwt dikke vlokken in het Astental momenteel. Maar niet alleen daar hoor. Zowat heel de oostelijke en noordelijke Alpen ontwaakten onder een dik wolkendek vanmorgen waaruit het af en toe licht tot zoals hier zelfs matig kan sneeuwen. Allemaal een gevolg van een lichte oostelijke stroming met ijskoude bovenluchten. En die ooststroming … die houden we nog wel even aan, sowieso minstens een dikke week.

Zeel am See

Gisterenavond waarschuwde ik voor sneeuwbuien in Tirol en Salzburgerland die afgelopen nacht en vandaag tot zo’n 10cm konden achterlaten. Was ik me daar even te voorzichtig geweest seg. Want ik kreeg al de melding binnen dat die 10 cm afgelopen nacht alleen al gevallen is hier in het dal van Zell am See. Dat wil dus zeggen dat in sommige dalen mogelijk nog meer is gevallen. En het is nog niet gedaan. Vandaag kan er weer zo’n 5 tot 10 cm vallen. Zou ik nu weer te voorzichtig zijn? Nee, dat denk ik niet, want deze vanavond en vannacht gaat de activiteit er onherroepelijk uit.

Vorderloiplsau

Ook een wondere witte maar grijze wereld in het zuiden van Duitsland.

radar

Even op de radar kijken of we ergens de zon kunnen zien momenteel. Hmmm, dat valt niet mee. Enkel in het het zuidwestelijke Alpengebied.

Grächen Seetalhorn 2864m

In Grächen, Wallis, bijvoorbeeld zijn er een paar gaten in de bewolking

Alpe di Mera

En in Alpe di Mera in Piemonte is er meer ruimte voor de zon. Nog steeds dikke sneeuwpakken daar terwijl de zuidhellingen aan de overkant toch alweer wat sneeuw verloren hebben.

rart_16030912_16030800

Goed, tijd om naar de toekomst te kijken. Morgen breekt de zon op steeds meer plaatsen in de Alpen door, zeker aan de Noordkant, wanneer de wind heel even naar het zuiden draait. Dat draaien van de wind hangt van aan de depressie boven Normandië die naar het zuiden wegzakt. De Franse Alpen kunnen daar wat bewolking uit meepakken, maar zo goed als geen neerslag. Anders voor de Pyreneeën. Daar woensdag zo’n 20 tot 30 cm verse sneeuw. Die uitgezakte depressie smelt daarna samen met de koude lucht boven de Middellandse Zee. Genoeg om de wind weer de oosthoek in te jagen …

gfs-0-192

… en dat voor minstens een week, wie weet nog langer. Uiteraard helpt het op wandel gegane Azorenhoog daarbij een flinke hand. Gisterenavond heb ik het het Brits Hoog genoemd, hoewel ik er toen eerder de naam Noordzeehoog aan wilde geven. Dat lieten de kaarten me gisteren niet toe. Vanochtend wel. Dus bij deze … vanaf nu spreken we van het Noordzeehoog. Dat bekt ook wat lekkerder. En dat Noordzeehoog is in staat om flink wat Russische koude naar de Alpen te halen.

ECM1-192

In welke mate precies is nog niet helemaal duidelijk, want het Europese model laat vergelijkbare kaarten zien maar met minder extreme aanzuiging van kou. Vanavond kijken we daar verder naar.

rart_16031021_16030800

Hoe dan ook, de bovenluchten blijven koud en boven heel het Middellandse Zeegebied cirkelt flink wat vochtige lucht. Dus na een paar vrij zonnige dagen in de oostelijke Alpen gaat de bewolking er richting het weekend weer gaan toenemen en kan het weer licht beginnen sneeuwen, vergelijkbaar met de situatie vandaag.

tcdc_16031212_16030800

De Franse Alpen werken bij zo’n oostelijke stroming eerder als Zuidkant. Een soort van oostföhn zeg maar. Daar wordt de lucht dus meer droog gemaakt, en bijgevolg wordt het daar dus zonniger en warmer. Niet erg, sneeuw genoeg daar in de meeste gebieden. Wordt gewoon heerlijk genieten als je daar naartoe trekt.

rart_16031506_16030800

Het Amerikaanse model laat net zoals gisteren een kleine arctische koudebel over de NO-Alpen trekken begin volgende week. Te ver weg nog om daar nu al van uit te gaan, maar wel iets om verder in de gaten te blijven houden.

graphe3_1000___12.924528301886795_47.48987854251013_

Het ensemble voor de NO-Alpen is duidelijk. Tot en met volgende week dinsdag aanhoudende koude. Daarna neemt de onzekerheid toe, afhankelijk of die Russische kou de Alpen effectief weet te bereiken of niet. Vanavond misschien al meer duidelijkheid. En op dit ensemble ziet het er niet spectaculair uit, maar vanaf vrijdag dus mogelijk die dagenlange aanhoudende lichte sneeuwval. Het altijd overenthousiaste Amerikaanse model berekent zelfs tot 80cm in de bergen van Salzburgerland. Haha, dat zou nog eens wat zijn! Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

27 reacties

Gesloten voor reacties.