arosa 1800m

Haha. Ronaldo had me gisterenavond bij mijn pietje, zoals we bij ons in België zeggen. Ik had gezegd dat hij toen met een aantal mooie plaatjes van de Noordkant ging komen. Niet dus, al bedacht ik me achteraf dat hij het wel relatief laag was gaan zoeken. Meteen kreeg ik de boomerang terug geworpen. Deze ochtend dan mooie plaatjes? Ja hoor. En hoe. Alles vanaf het Zwitserse Engadin en verder naar het oosten ziet mooi wit, en dat bij een sneeuwgrens van om en bij de 1000 meter. We zijn al eind maart natuurlijk. Veel lager moeten we het niet meer gaan zoeken in deze fase van het seizoen. Eerst even een rondje webcams om daarna een zicht proberen te krijgen op de aanstaande battle tussen de zachte en koele oceaanlucht. We trappen af in Engadin zelf op een hoogte van 1800 meter. Arosa is dit, vlak bij Davos. Sneeuwbuien met zelfs een streep zon erdoor. Zon die elders aan de Noordkant vandaag een schaars goed is.

Les Arcs

Terwijl het gisteren in Les Arcs bijvoorbeeld nog zonnig was.

Tarasp 1400m

Maar terug naar vandaag. Ook lager valt er sneeuw. Een mooi beeld van het kasteel van Tarasp op 1400 meter, aan de andere kant van Davos.

Elm 1500m

De echt droge sneeuw valt nog meer aan de Noordkant. Elm op 1500 meter is mooi wit …

Steg Stausee 1300m

… sneeuw ook in Steg aan de Stausee. Heerlijk mooi beeld.

Schwellbrunn Landscheide 1030m

… En zelfs op 1030 meter kleurt het weer wit. Schwellbrunn is dit.

Kleinwalsertal Mittelberg 1130m

Steken we dan de grens over met Oostenrijk. Mittelberg in Kleinwalsertal op 1130 meter. Wit.

Hirschegg Kleinwalsertal 1180m

Eenzelfde verhaal wat verderop in Hirschegg, Kleinwalsertal.

O Gerlos 1255m

Een heel stuk meer naar het oosten. Gerlos, Zillertal Arena: wit.

720Zell am See

En ons rondje webcambeelden sluit ik af nog meer naar het oosten. Zell am See, niet wit natuurlijk wegens te laag, maar hier wel een mooi zicht op de sneeuwgrens. Wat zou het zijn? Een dikke duizend meter hier denk ik.

ECM1-96

Snel over naar de weerkaarten. Meer dan terecht haalde Ronaldo gisteren aan dat de straalstroom strak pal op Europa gericht staat de komende tijd, waardoor de ene depressie na de andere vlot zijn weg naar de Alpen vindt. In mensentaal, er is een stevige grens tussen de zachte lucht in het zuiden en de koelere te noorden daarvan, aangevoerd door een stevig Scandilaag. En die grens ligt pal boven de Alpen. N u ja, eigenlijk is ‘zwalpt’ een beter woord. Dat wil dus zeggen dat de Alpen soms wel in de koele, dan weer is de zachte lucht terecht komen. Het wordt een echte rollercoaster met warme regenpieken en diepe sneeuwdalen.

sngre zo

Zondagavond na een rustige zaterdag beginnen we eraan. De sneeuwgrens ligt eerst hoog. Zo tussen de 1500 en 1800 meter, …

sngre ma

… maar daalt snel tot onder de 1400 meter, 1200 meter in het oosten. Kijk eens naar die neerslagwaarden. 12mm in 3 uur tijd in niet mis. Onheilspellend zie je vanuit het westen een oranje blob opstomen. Dat kan geen goed nieuws zijn.

sngre ma av

En dat wordt het ook niet. Maandagavond zitten we onder de 2200 meter alweer in de regen.

sngre di av

Maar zoals het een echte rollercoaster betaamt, zitten we 24 uur later alweer dik in de sneeuw. Sneeuwgrens tot in Zell am See? Goed mogelijk.

ECM1-168

Woensdag verloopt dan wat rustiger. Maar later in de week draait de stroming dan wellicht wat meer naar het noordwesten en begint het terug te sneeuwen. De echt zachte lucht krijgt het daardoor een stuk moeilijker om de Alpen nog te kunnen bereiken. Goed nieuws voor Les Orres in de Zuidelijke Franse Alpen waar ik met Pasen naartoe ga, want daar is tot dan nog geen vlok sneeuw gevallen. En als er al iets valt, zal het eerder regen zijn.

ECM1-216

Maar … grappig eigenlijk … gisteren zei ik nog dat ik het goed mogelijk achtte dat er rond Pasen een depressie tot over de Alpen zou kunnen uitzakken waardoor ook die Zuidelijke Franse Alpen weer wat te pakken zouden kunnen krijgen. En wat krijgen we deze ochtend te zien? Tadaaahhh. Haha. Ach, te ver weg nog om nu al met zekerheid te zeggen.

neerslagacc EC

Afsluitend, waar gaat de komende week de meeste neerslag vallen? GFS zegt als dagenlang in Salzburgerland. EC heeft de piek deze ochtend meer naar het westen verschoven, richting Vorarlberg. Anderhalve meter sneeuw daar boven de 2000 meter de komende tien dagen. Lager zit er ook een flink stuk regen bij. We gaan het zien. Een ding is zeker, de webcambeelden zullen volgende week echt iets manisch depressiefs hebben. Vanavond nog wat mooie plaatjes van de Noordkant Ronaldo?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

5 reacties

Gesloten voor reacties.