Er is een nieuw weerpatroon aan het ontstaan boven West-Europa. En als we de laatste runs mogen geloven, is die here to stay. Stilaan gaat een hogedrukgebied net ten zuiden van Ierland zijn tent opslaan, en dat lijkt de voorkeurspositie te worden van zijn toekomstige opvolgers. De Oostenrijkse Alpen komen zo steeds meer in een noordwestelijke bovenstroming terecht, met dan regelmatig neerslagkansen. De Franse Alpen daarentegen liggen dichter bij de hogedruk. Dus daar blijven die kansen kleiner, evenals de hoeveelheid aangevoerde koude lucht. Nee, ik denk dat we de Alpen de komende periode in twee helften zullen moeten verdelen. Kouder en natter in het oosten, droger en zachter in het westen. 

138_344

Over vandaag viel er niet zoveel te melden uit de Alpen. Vooral aan de noordkant was het grijs met enkele regenbuien. Goed om het Saharastof uit de lucht te spoelen. Ook morgen nog enkele buien trouwens.

gfs-0-72

Belangrijker is het koufront dat dinsdag vanuit het noordwesten tegen de Alpen aan klapt. Ik zei het afgelopen maandag al. Dit wordt iets om in de gaten te houden wanneer de hoogtestroming in de Alpen even noordwestelijk wordt. Met een hoog op de oceaan kan er dan koudere lucht naar het zuiden zakken. En dat is precies wat er nu te gebeuren staat. Ondertussen zijn we vijf dagen verder en zit dat koufront in alle modelruns. Even was er nog de vrees dat het te ver naar het oosten zou trekken, maar dat lijkt nu ongegrond.

MS_1347_ens

Op het ensemble ziet het er in ieder geval lekker uit. Maar er is een probleem…

hgt0_14040818_14040512

En dat is dat we nu al begin april zijn en het tijdstip waarop neerslagzones passeren steeds belangrijker worden voor de neerslagvorm die er uit valt. Momenteel vrees ik dat het koufront net tijdens de middag doortrekt. De sneeuwgrens gaat dan best hoog liggen wanneer de meest intense neerslag valt. Pas in de nacht naar woensdag keldert het kwik, maar dan is de meeste sneeuw er al uit.

gfs-0-156

Maar er komen herkansingen. Ook volgend weekend ligt de hogedruk nog steeds ten zuidwesten van Ierland. En als ik de individuele ensembleleden mag geloven, zijn die kansen daarop zelfs groot. Kijk no even terug naar het ensemble voor Oostenrijk wat hogerop, en je ziet dat er dan nog mooie dingen kunnen gebeuren. Momenteel is zaterdagochtend en zondagavond een grote kanshebber om de hogere skigebieden weer even helemaal wit te doen kleuren.

MS_746_ens

Ook in Frankrijk kan er dan wat gebeuren, maar de kansen daarop zijn opmerkelijk kleiner. En dat ene gekke oranjegele lijntje is trouwens een aparte depressie die helemaal langs de oostflank van dat hoog vanuit het noorden pal over de West-Alpen komt geschoven. Als dat scenario uitkomt, trakteer ik iedereen gier op de site!

Afsluitend, kijk nog even naar dit geweldig spectaculaire filmpje van Nine Knights in Livigno. Klik hier voor meer films. Een dubbele backflip tijdens een sprong van meer dan 50 meter. Als het dat maar is 😉  

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

6 reacties

Gesloten voor reacties.