MaximumTemperature_20150704_NL_de

De magische 40 is maar moeilijk uit de berekeningen te krijgen. Sterker nog, vanmorgen lijken de kansen zelfs weer te zijn gestegen ten opzichte van gisteren.  Gaan we zaterdag dan toch het all-time warmterecord verbreken ? En hoe zit het met het onweer ?

omegablok1

Vandaag is dag 1 onder het net opgebouwde ”omega” blokkade. Het hogedrukgebied, met bijbehorende stromingen eromheen, heeft veel overeenkomsten met het symbool omega.  Mmmmh waar kennen we deze term ook alweer van ? Juist ! Hajo gebruikte deze term vroeger enorm veel voor soort gelijke hogedruk-blokkade’s. Vooral in de winters van 2009 en 2010 zorgde vergelijkbare blokkade’s voor wekenlang winterweer bij ons.  De komende dagen gaat het omega blokkade aan de wandel in Noordelijke richting, en vervormt uiteindelijk tot een reusachtig Scandi-groenlandhoog.  Door deze vervorming komt bij ons de weg volledig vrij voor de hitte.

download (17)

En ook vanmorgen worden weer opnieuw top maxima’s voor de zaterdag berekend. De magische 40 graden lijkt deze ochtend in eens heel realistisch. Maar waarom eigenlijk ? En waarom gister minder als vandaag ?

download (18)

Dat alles heeft te maken met het verhaal van gisteren. Over de vore’s en thermische lagedrukgebiedjes.  Beide modellen plaatsen de eerder genoemde vore 100km westelijker als gisteren. Hierdoor blijven grote delen van Limburg, Gelderland en Overijssel bespaard van onweer en de nodige neerslag.  Het kan natuurlijk nog veranderen, maar beide modellen zitten verdacht op dezelfde lijn. En dat maakt het betrouwbaar.

72_6

Als we het toch over onweer hebben, vanaf donderdagmiddag tot vrijdagochtend lijkt de vore stationair bij de kust te blijven liggen.  En voor het Westen lijkt de lucht dan toch echt even te gaan ”exploderen”.  Fikse onweersbuien, met mogelijk grote hagelstenen en windstoten over de 80km/u . Houdt de lucht, de radar en natuurlijk wintersportweerman.nl donderdag goed in de gaten ! Vooral als je van plan bent de BBQ-en.

66_21

En even voor de echte weer-nerds onder ons, de energiekaarten. Mooie en zeer hoge waarde’s voor onweer. Zo schiet de cape omhoog naar 2000 a 3200 J/kg, goed voor explosief onweer. Daarbij een lifted index verspreid van -5 aan de grens tot maar liefst -10 in centraal België ! Daarbij staat op hoogte een lekkere windschering. Het zijn misschien niet de waarde’s zoals met Pinksteren vorig jaar. Maar toch goed, in combinatie met de hitte, voor pittige hoosbuien met de nodige overlast. Iemand overigens nog behoefte aan uitleg over deze waarde’s ?

En dan nu een kleine wedstrijd, hoe warm denk jij dat het zaterdag op het warmste KNMI station wordt ? Geef je antwoord als volgt, klein bijvoorbeeld : De Bilt, +38,5C. Dus ”Stationsnaam + hoogste temperatuur”. De prijs : eeuwige eer ? Hebben we het nog wel even over haha.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

63 reacties

Gesloten voor reacties.