winter1979station

De komende 10 dagen is het denkbaar dat een kleine felle sneeuwstoring flink zou kunnen huishouden. En dus: 1979. Die winter blijft ons boeien. Het leger ingezet in ons hoge noorden. Hier een zwartwit kiek uit die tijd… bijschrift:

Een ongekende sneeuwstorm in de nacht van dinsdag 14 februari op woensdag 15 februari 1979 verlamde het noorden van Nederland. Het station van Buitenpost was enige tijd onbereikbaar door de hoge sneeuwhopen. Militairen van de kazerne in Wezep kwamen met rupsvoertuigen te hulp en hielpen ondermeer bij het in bedrijf houden van het NS-station.

Voor we naar de details aan deze kant van de plas gaan kijken eerst even een blik naar Amerika waar het er al heftiger aan toe gaat dan wij zo gauw gaan krijgen. Nee tornado’s met tientallen doden en grote overstromingen zoals daar met winter storm Goliath voorspel ik niet voor de Lage Landen. ff twee tweetjes:

Tja…

sneeuwstorm

Nou dit is het stormpje in ons glas water dat het Amerikaanse weermodel nu berekent. Windvlagen tot windkracht 7. En speciaal in het noordoosten droge sneeuw daarbij. Hoeveel?

10cm6uur

Toch wel 10 tot 15 centimeter droge sneeuw in 6 uur tijd en dan met die wind… dan weet je het wel…

koud-europa

Het Europese model stuurt de depressies veel zuidelijker door. We zien geen stormdreiging in dat weermodel. Wel herhaalt het model de hele stevige temperatuurdip waaruit Nederland en België op 5 januari hun eerste ijsdag zouden kunnen beleven (maximum onder nul).

matigevorst

Tegen die tijd is ’s nachts matige vorst mogelijk. In Duitsland slaat de winter steviger toe. Dat is nu eenmaal zo. Maar…. met zo’n stormscenariootje erbij kan het in Nederland of België alsnog heftiger uitpakken dan bij onze oosterburen.

pluim2812

Hier dan de kersverse pluim. Gisteren nog vriezend tot het gaatje (de rode lijn). Vanochtend als stevige koudeprik zonder garanties voor en mooi vervolg. Kwakkelen is en blijft altijd het meest waarschijnlijke scenario voor ons landje. Makkelijk scoren qua winterverwachting. Maar nee, na zo’n extreme december verwachten we nu ook iets de andere kant op. Elke nieuwe modelrun is spannend momenteel.

sneeuw-nl

En hier in het Europese model de twee momenten waarop het midden van Nederland een paar centimeter sneeuw zou kunnen verwachten. Toch echt pas een stukje januari in en dus nog zeer onzeker. Leo haalt er altijd mooie staafdiagrammen bij maar ik zeg maar met de nattevinger: 50% kans op stevige sneeuwbuien in de Lage Landen (Ardennen telt niet) in de eerste 10 dagen van januari. En dat is dan nog een laffe en geen boude voorspelling.

kitzbuehel2712

En het natuurijs? Daarvoor moet je op dit moment nog in de Alpen zijn zoals hier in Kitzbühel. Jeroen bericht enthousiast: “In Kitzbühel wordt voor het eerst sinds 3 jaar weer geschaatst op de Schwarzsee. Mooi zwart ijs !”

eps_ijsgroei_06290

Nog gebaseerd op de extra koude run van het Europese model gisteravond hebben we voor Nederland al deze mooie ijspluim (meer ijspluimen hierrr). Het grijze gebied geeft samen 80% kans. De blauwe lijn geeft aan dat het meest waarschijnlijk nog steeds is dat we geen natuurijs krijgen. Vooralsnog is het dus creatief dagdromen. Iemand trouwens nog lekker geschaatst op de ijsbaan in de kerstvakantie?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

71 reacties

Gesloten voor reacties.