Als je over de 50 bent heb je op veel plekken gewoond… als je dan ook nog eens in Oostenrijk zit is het extra leuk terug naar het vaderland te kijken naar een plek als Enkhuizen. Waar mijn zoon is geboren in 2001. Misschien wel een van de mooiste plekken op aarde. En nu met de sneeuw in de haven extra mooi…. Waarom er geen webcam op de dromedaris staat en het achterliggende “klein Venetië” mag de VVV mij uitleggen. Nu ja op héél veel plekken ligt sneeuw in de Lage Landen. Geniet ervan…

In Enkhuizen in de haven nog geen ijs. Vannacht maar anderhalve graad vorst gehad. Maar “thuis” in Krommenie liggen de sloten netjes dicht. Maar met die sneeuw erop…. is het misschien wel fijn dat er dooi en regen komt. Weg kwalster en een nieuwe poging zwart ijs te vormen. Ik sta nu op de lijst voor de Weissensee komende dinsdag. Wordt volgens het Amerikaanse model een zonnige dag na 2 dagen sneeuw. Het Europese model heeft lichte sneeuw dinsdag en woensdag, de wedstrijddag, een opkomende zuidkantdump…. Zie in Jorne’s Alpenweerbericht vanochtend. Of ze de sneeuw van zondag en maandag nog netjes schoon kunnen vegen voor me? Ik ga het eindelijk allemaal zien daar.

De strenge vorst op uitgebreide schaal waar Jorne het over is niet gekomen. Wel is zijn -12ºC dicht benaderd. Bewolking in het westen heeft wat roet in het eten gegooid.

Aan de grond is de strenge vorst wel makkelijk gehaald maaar ook hier lokaal grote verschillen…. wat zijn de ijsdiktes hiermee vandaag? Of is de sneeuw meer het probleem? Denk dan ook eens aan langlauf skaten op het ijs! Deed ik in Krommenie altijd.

https://twitter.com/EIJV/status/1088156134232547331

Mooi hoor! En een interessant Twitter kanaal: @natuurijswijzer.

Waar ook een beetje sneeuw op het ijs is gekomen is Ottawa. Eerder al in Montreal de koudste sneeuwstorm in 20 jaar. Nu ook de bevestiging uit Ottawa. Ottawa was een paar dagen terug een van de koudste hoofdsteden ter wereld. veel kouder dan Moskou en Helsinki en zelfs een graadje onder Ulaan Bator in Mongolië. Met bijna 30 centimeter sneeuw bij -24ºC zijn de oude records verpulverd. Laat dat even tot je doordringen.

Wat kopen wij daarvoor in de Lage Landen? Vooralsnog weinig. Vanaf vrijdag is het winterfeest eventjes voorbij. Het oprukkende occlusiefront zal nog wel leuke sneeuw brengen toch snel gevolgd door regen doordat de poot van het volgende warmtefront direct achter de occlusie aankomt. Tegelijk weer heftige sneeuw op de Balkan. Niet te zuinig.

Nou dat zijn we de vorst dus even helemaal kwijt en kan overal de sneeuw op het ijs met de regen erbij weer een gladde laag vormen. En dan komt de tweede poging…. wat eerst nog heel snel leek te gaan maar nu tergend langzaam lijkt te gaan. Pas met de maandwisseling zou het kunnen gebeuren. Maar het ensemblegemiddelde is wel wat zachter geworden maar de spreiding is enorm. Vanaf 1 februari zijn hoofdrun van oude en para model het niet meer eens. Het Europese model doet zaterdag al hele andere dingen dan het Amerikaanse model. Vooral in Oostenrijk dan. Zie Jorne’s bericht….

Ook op de lange termijn is het Europese model de brenger van het goede nieuws vanochtend… 3 februari in de meteofiction daar is erg leuk. Zeer koud.

Mooi afwijking van het gemiddelde…

Ook de detailkaarten al binnen. Vorstperiode in de Lage Landen zonder sneeuw gekoppeld aan grote zuidkantdumps. Zie daarvoor Jorne’s bericht met die kanttekening dat er al veel onzekerheid zelfs zaterdag is.  Kijk ook naar de dreiging voor de wedstrijddag op de Weissensee woensdag. Lijkt net goed te gaan dat de toppers kunnen finishen in toenemende sneeuwval. Dinsdag helaas geen zonnetje voor mij maar lichte sneeuw. Dat wil ik weer wegduimen. Ik ben een echte mooiweer schaatser… ook op de Jaap Edenbaan.

https://twitter.com/MartijnWassing/status/1087432552888053760

En deze berichten zullen jullie niet zijn ontgaan. De Renault Kadjar valt daar helemaal niet onder en de benzine die ik rij sowieso niet. Ik ben eigenlijk best  nieuwsgierig of er onder onze lezers ook iemand is die het aan de hand had. En misschien heeft dus…. want de kou kan vanaf 31 januari weer gaan toeslaan. Laten we het hopen.

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

70 reacties

Gesloten voor reacties.