Hoera! Winter 2017-2018 heeft in extremis een ijsdag in De Bilt gebaard, hoewel het wel heeel erg close was. Net op het vriespunt lag de geregistreerde maximumtemperatuur. Misschien dat het nog net iets hoger is geëindigd als we naar de minuutwaarnemingen zouden kijken, maar ach … dan is het gewoon kwestie van uitstel. De komende dagen wordt het immers nog wat kouder en zeker overmorgen gaan we een dikke nationale ijsdag tegemoet. En dat op de laatste dag van de officiële meteorologische winter. Qua symboolwaarde kan het wel tellen.

Misschien dat ik donderdag dan alsnog met mijn dochters op het ijs van de kasteelvijver van het kasteel van Horst vlak bij mijn woonplaats kan. Is dit kasteel bekend bij de Nederlanders? Het is het kasteel van de stripreeks ‘De Rode Ridder’. Bijzonder fraai uitzicht hier. Op een enkel windwak na lag de vijver deze namiddag helemaal dicht. Ik had gehoopt dat hij al helemaal toe zou zijn, maar de wind heeft er anders over beslist. Jammer. Vannacht moet het zeker lukken wanneer de wind grotendeels aan de ketting gaat. Verder zien we op het ijs nog wat sneeuw liggen. Of moet ik zeggen: industriesneeuw?

Neh, niet echt. Er was heel veel om te doen vandaag seg. In de Vlaamse media kon je er niet omheen. En ook veel van mijn collega’s vroegen me wat er aan de hand was. Was de luchtvervuiling van het Ruhrgebied echt de rechtstreekse oorzaak van de sneeuwval in Limburg? Daarom ben ik er toch wat dieper ingedoken. Hier een reeks radarbeelden van de situatie. De dunne lijn geeft de trekrichting van de sneeuwbui weer en met een dikke cirkel heb ik de bui aangeduid. Op het beeld van drie uur deze nacht was al de sneeuwbui al duidelijk te zien, ontstaan tussen Hannover en Kassel. Al ruim voor het Ruhrgebied dus.

Op het beeld van 6 uur deze ochtend zien we de bui wel ietsjes intensiveren …

… om dan zo verder Limburg in te trekken en daar stilaan uit te doven.

Hier een meer close-up beeld. De sneeuwbui activeerde net ten zuidoosten van Dortmund.

Het echte Ruhrgebied is dat niet. Ze trok er in feite net ten zuiden van. Een beetje puzzelen met Google Earth leerde dat enige stuwing door het reliëf er zeker ook mee te maken had. Wil dat dan zeggen dat het helemaal geen industriesneeuw was? Wel, ja en nee. Nee, het is geen industriesneeuw, want die treedt op wanneer de lucht stationair is … er dus geen wind is met andere woorden. De lucht wordt dan steeds meer bevuild met industriële roetdeeltjes die als condensatiekernen fungeren. Daarop groeien dan sneeuwkristallen uit waardoor mist in die stilstaande luchtlaag begint uit te sneeuwen. Dat is echte industriesneeuw zoals enkele reageerders vandaag al in de reacties hebben laten weten en dat was hier dus niet het geval. Op de radarbeelden zagen we al dat de bui al actief was voor die de industriezone bereikte. Bovendien stond er veel te veel wind waardoor de roetdeeltjes zich te hard verspreide volgens mijn mening.
Wat langs de andere kant wel een rol gespeeld kan hebben is het toevoegen van industriële waterdamp. De lucht wordt dan wat vochtiger wanneer die langs trekt en dat kan de activiteit zeker wel beïnvloed hebben. Want de lucht waarin we nu zitten is arctisch van oorsprong en die kan ontzettend moeilijk waterdamp vast houden. Je zag vandaag dan ook sneeuwvlokjes dwarrelen bij blauwe luchten.

Een situatie die me vandaag heel hard deed terugdenken aan de situatie van 2/3 februari 2012. Met een luchtdruk van 1035hPa was de luchtdruk toen erg hoog, maar toch viel er die dag op uitgebreide schaal 5 tot 10 cm arctische sneeuw in de Lage Landen. Lees hier Hajo’s bericht van toen nog meer eens terug. Heel luchtige sneeuw was dat die enkele dagen daarna al stevig ingeklinkt was tot een laagje van een paar centimeter. Een situatie die ik nooit meer ga vergeten. Je kon toen zo door de wolken heen kijken en toch viel er dikke sneeuw. Ja … we zijn deze luchtsoort niet gewoon. Dat is duidelijk.

Ook Ronaldo vertoefde vandaag in de arctische lucht. Hij zat vandaag in Willingen en heeft heel de dag sneeuwvlokken zien dwarrelen.

Ook in de Alpen kon je vandaag wat ijzige sneeuwvlokjes zien terwijl de zon zich op vele plaatsen heeft laten zien.

Maar ach … die kleine sneeuwbuitjes vallen in het niet bij wat Prato Nevoso in het zuiden van het Italiaanse Piëmonte weer te verwerken kreeg de voorbije dagen. Meestal is het er zonnig, maar als het er sneeuwt is het meteen goed raak! Een metertje erbij op enkele dagen tijd? Geen probleem!

Vanaf woensdag kan het er weer beginnen sneeuwen, maar het zwaartepunt komt deze keer aan de andere kant van de Alpenhoofdkam te liggen: de zuidelijke Franse Alpen dus.

Vooral vrijdag kan het er flink losgaan wanneer een dooiaanval de kou van het Europese vasteland probeert te verdrijven.

Accumulaties van meer dan een halve meter van in Isola2000 tot aan de Mauriennevallei zijn goed mogelijk. Wel gaat de sneeuwgrens op vrijdag naar omhoog. Hoe hoog precies is nu wel nog niet precies te zeggen.

Diezelfde dooiaanval doet daarna de Lage Landen aan. Maar een walk-over wordt het niet zoals het er nu naar uit ziet. In de loop van vrijdagmiddag gaat het beginnen sneeuwen van over Frankrijk, maar terwijl de zachte lucht naar het noorden stroomt en de sneeuw in regen over gaat, gaat de activiteit eruit. De neerslag verpietert dus, wat erop wijst dat de koude lucht hevig weerwerk biedt.

Zoveel weerwerk zelfs dat het niet zeker is dat het ijs in NO-NL effectief snel gaat wegdooien. Want ook al gaat het Amerikaanse GFS-model vanavond weer voor opmerkelijk warmer weer …

… de andere modellen laten de koude veel meer hangen. Depressiekernen schuiven er net ten zuiden van de Lage Landen door. Het Duitse ICON-model doet dat …

… het Engelse Met Office …

… en het Canadese GEM.

En daar horen dan deze neerslagkaarten (lees sneeuwkaarten) bij. De ijsdagen zijn we dan sowieso kwijt. Het heeft geen enkele zin daar nog op te rekenen. Maar of we meteen naar lente-temperaturen van meer dan +10°C gaan zoals de hoofdrun van GFS berekent? Nee, dat denk ik niet. Benieuwd waar het Europese EC straks mee komt!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

88 reacties

Gesloten voor reacties.