tauplitz1303crop

Goedemorgen! Hoe mooi! Die Tauplitz in Stiermarken. Het heeft hier ook vannacht nog gesneeuwd met Wilma. Maar nu is de zon terug en hoe….

tauplitz1303b

Een kijkje de andere kant op naar de berg met de mooie naam Lawinenstein…. de skidag moet nog beginnen op dat moment. Hierrr kun je deze cam live zien. De rest van de Alpen… alles naar het westen toe dus… is sowieso grand beau vandaag. Dus gaan we meteen door naar de kaarten…

sneeuwbom1303ec

Het leuke van vanochtend is dat we na Wilma en nu straks Stephanie al weer een volgende dump in het vizier hebben: Nina! Als je nu in Wallis een accumulatie ziet van 188mm tot en met maandag de 23e, dan is dat omdat die regio waar ons partnergebied Val d’Anniviers ligt doorgaans van twee walletjes eet: noordstuwing en zuidstuwing! Het Europese model pakt dus groots uit vanochtend…

sneeuwbom1303gfs

Het Amerikaanse model doet het juist rustiger aan vanochtend. Maar 140mm in Valle d’Aosta en Wallis is nog steeds een boel neerslag. Er zijn dus nog wat onzekerheden. Maar Stephanie staat er gewoon schitterend op in beide modellen. Denk dat we het hier al in een vroeg stadium hebben zien aankomen. Al in dit bericht van 9 maart hadden we het er al uitvoerig over.

foehn1903

Waar we met Stephanie vooral op moeten gaan letten is…. hoe warm wordt het in de Föhn die de vaste begeleider is van elke zuidkantdump. Welnu: München zal op jacht gaan naar de 20ºC. Dat is een temperatuur die in die stad zelfs in december gehaald kan worden met Föhn. De Alpendalen lijken ook heel warm te worden, maar dat kan lokaal en regionaal sterk verschillen. De reden is de inversie. De Föhn begint altijd op grote hoogte en blaast over de kou in de dalen heen. Alleen waar die harde wind naar beneden “doorbreekt” en korte metten maakt met de inversie loopt het kwik dan ook heel snel op. Hou rekening met dubbele cijfers in de skigebieden aan de noordkant (buitenkant Alpenboog) op minimaal op dinsdag…

naneerslag

Maar als de neerslag eruit gaat is de warmte nog niet weg. Sterker nog: de zuidkant lijkt dan warmer te gaan worden dan de noordkant al was… Piemonte en Valle d’Aosta en misschien dus ook Lombardije (Livigno) en Zuid-Tirol (Val Gardena) komen van de sneeuwval in de drup! Aiaiaiai dat wordt echt bikiniski op het Dutchweekend Italia in Sauze d’Oulx. Hoe gaat het dan weer verder? Nina?

situatiegfs

In het Amerikaanse weermodel is het allemaal nog niet spectaculair… Er is een koudeuitbraak naar zuidoost-Europa en die raakt alleen het oosten van Oostenrijk nog….

situatieec

In het Europese model is het dit! Een schitterende luchtdrukverdeling om flink wat sneeuw naar de noordkant te jagen. Wat dan weer netjes op tijd zou zijn voor het Dutchweekend Saalbach waar je nog kunt boeken! Het is dus te vroeg om al te zeggen of Nina met een sisser afloopt of dat er praktisch exact een jaar na de mooie voorjaarsdump van vorig jaar aan de noordkant, weer een mooie “afsluitende” dump komt…

Nog niet gezien? Gisteravond maakte deze video wat discussie los: dat ik de sneeuw tegen de buurman aan schepte… en mijn ski’s tegen zijn auto zette… vinden jullie dat ook echt not done? In mijn geval was het zo dat ik redelijk zeker wist dat die sneeuw zou wegdooien voor die persoon die auto weer zou ophalen aan het einde van de week… ik moest die week al op dinsdag op pad.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

45 reacties

Gesloten voor reacties.