Klik voor grotere kaart

De carnavalsweek gaat zacht eindigen met de hoogste temperaturen in de (zuidelijk) Franse Alpen. Dit moeten we omarmen omdat het nodig is voor de binding van de dikke sneeuwlagen en de afname van het lawinegevaar.

Na nu een reeks mooie dagen in de Alpen gaat het donderdag voornamelijk in het oostelijk Alpengebied regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens zal liggen bij 1200m. In de Franse Alpen is de zon al snel weer terug. In Oostenrijk kan de neerslag en de bewolking enkele dagen aanhouden.

Zaterdag is het warmste moment. Geen zorgen dus voor de heen- en terugreis. Als er al neerslag is, zal het in de lagere Oostenrijkse dalen meteen al regen zijn. En veel is het ook niet. Na zaterdag zakken de temperaturen alweer. Zondag, maandag en dinsdag zullen zeer zonnig verlopen.

 [fbphotos id=356760827691462]

Medio volgende week gaat volgens de GFS00u een sneeuwbommetje recht uit het noorden tegen de Alpen treffen. Zie de kaarten hierboven. Dit is een goed scenario waarin de sneeuwgrens geleidelijk behoorlijk zakt.

[fbphotos id=356768617690683]

Het ECMWF model komt met een heel ander verrassend scenario, waarbij zondagmiddag (ook hier een droge wisseldag in de Alpen zaterdag) een front recht uit het westen komt om vervolgens na de Franse Alpen te hebben geraakt meteen koers te zetten naar de Italiaanse zuidkant. Het sneeuwt dan fors aan de zuidkant en de wind gaat aan de noordkant naar het oosten met een spectaculaire temperatuurdaling als gevolg (zie deze kaart voor maandagmiddag)

Kortom: de onzekerheid voor na het weekeinde is groot. Het spanningsveld tussen koud en zacht neem toe en dat levert steevast verrassingen op. Aangezien de Krokusgangers starten met zachte temperaturen en zon en het dus aan het begin van de week waarschijnlijk zal sneeuwen bij lage temperaturen en we het daarna niet weten zeg ik: het wordt van alles wat!  

Hieronder weer de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

[fbphotos id=356757597691785]

Ik hoop dat er vandaag nog een boel plaatjes binnenkomen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.