Klik voor grotere kaart

De carnavalsweek gaat zacht eindigen met de hoogste temperaturen in de (zuidelijk) Franse Alpen. Dit moeten we omarmen omdat het nodig is voor de binding van de dikke sneeuwlagen en de afname van het lawinegevaar.

Na nu een reeks mooie dagen in de Alpen gaat het donderdag voornamelijk in het oostelijk Alpengebied regenen en sneeuwen. De sneeuwgrens zal liggen bij 1200m. In de Franse Alpen is de zon al snel weer terug. In Oostenrijk kan de neerslag en de bewolking enkele dagen aanhouden.

Zaterdag is het warmste moment. Geen zorgen dus voor de heen- en terugreis. Als er al neerslag is, zal het in de lagere Oostenrijkse dalen meteen al regen zijn. En veel is het ook niet. Na zaterdag zakken de temperaturen alweer. Zondag, maandag en dinsdag zullen zeer zonnig verlopen.

 [fbphotos id=356760827691462]

Medio volgende week gaat volgens de GFS00u een sneeuwbommetje recht uit het noorden tegen de Alpen treffen. Zie de kaarten hierboven. Dit is een goed scenario waarin de sneeuwgrens geleidelijk behoorlijk zakt.

[fbphotos id=356768617690683]

Het ECMWF model komt met een heel ander verrassend scenario, waarbij zondagmiddag (ook hier een droge wisseldag in de Alpen zaterdag) een front recht uit het westen komt om vervolgens na de Franse Alpen te hebben geraakt meteen koers te zetten naar de Italiaanse zuidkant. Het sneeuwt dan fors aan de zuidkant en de wind gaat aan de noordkant naar het oosten met een spectaculaire temperatuurdaling als gevolg (zie deze kaart voor maandagmiddag)

Kortom: de onzekerheid voor na het weekeinde is groot. Het spanningsveld tussen koud en zacht neem toe en dat levert steevast verrassingen op. Aangezien de Krokusgangers starten met zachte temperaturen en zon en het dus aan het begin van de week waarschijnlijk zal sneeuwen bij lage temperaturen en we het daarna niet weten zeg ik: het wordt van alles wat!  

Hieronder weer de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

[fbphotos id=356757597691785]

Ik hoop dat er vandaag nog een boel plaatjes binnenkomen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.