voss1

Edwin Plug is met zijn gezin met vakantie in Noorwegen. Onder meer in Voss in Fjord Norway schoot hij deze “belachelijke” plaatjes. Hij schrijft: Ja…. Dat benne nog eens pakken sneeuw eind juli… De lokals? Die klagen over de slechte zomer, het wegblijven van de zon en de regen. Het lijken wel Nederlanders… Ze hopen dat de gletsjers met deze koude zomer weer wat kunnen herstellen…. Want dat ze kleiner worden kan je zelf heel makkelijk zien aan de diverse foto’s die er vanuit bv 1900 tot nu in de visitors centers hangen. Wel zijn de gletsjers de ene keer groter dan de andere keer. De grote Jostedalsbreen gletsjer reageert niet zomaar op een koudere zomer…. Volgens de statistieken is de reactietijd meestal wel 4 jaar! Misschien is het wel goed dat ook mee te nemen…

voss5

voss4

voss3

Deze foto’s hebben we gisterenmiddag genomen op de oude weg (dus niet de 24,5 km lange autotunnel) van Laerdalsoyri naar Aurlandsvangen toen we richting Voss gingen. Je zit daar rond de 1300 meter. Ik sprak een van de vissers (een “local” uit Bergen) die wel vaker op deze weg komt vissen en hij had nog nooit zo veel sneeuw gezien rond deze tijd. Ook hij liep foto’s te maken….. Groeten vanuit Voss!

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.