obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Obertauern
Lees verder >

Wandel doorheen de prachtige natuur!

Onzekerheid voor heel Europa nadat de Alpen eerst weer mooie sneeuw krijgen te verwerken

check ook eens

137 Reacties

 1. Filzmooser schreef:

  Winter in Nederland is eigenlijk niet meer dan een koude herfst.
  Maar je hoort mij niet klagen zo lang er op mijn wintersport maar voldoende sneeuw ligt…

 2. Mark (breda) schreef:

  Top bericht Jorne. Beide benen op de grond. Klasse.
  Laten we ook hopen op 4 bandjes op het asfalt komend reisweekeinde. Ik vertrek zondagochtend vroeg naar Val Gardena. Laat sneeuw zaterdag of maandag maar vallen daar. Winterbandjes werken prima maar na 7 of 8u rijden het laatste stukje toch liever niet nog even sneeuwkettingen omleggen.

 3. Josj.]] schreef:

  Top bericht Jorne. Ben nu toch wel erg benieuwd naar de vooruitzichten voor Skiwelt in de karnavalsweek.

 4. Menno schreef:

  Mooi bericht! Zo blijft het spannend!

 5. Jeroen schreef:

  De Alpen beleven iig een topseizoen dit jaar, en het blijft maar doorgaan met tussenpozen. Gelukkig zit ik daar over een week of 2 ook, winter in NL wordt kans wel steeds kleiner.

 6. Jeroen schreef:

  Trouwens nog een andere vraag, heel veel zaken hangen samen met de straalstroom. Wat is eigenlijk de reden dat die vanuit het westen komt in Europees geval? Draaiing van de aarde? Hypothetisch….als ie uit het oosten kwam was het in NL niet meer te harden van de kou?

 7. Peter Timorese schreef:

  Hou voor NL liever het KNMI aan. Weet niet waar die haar voorspellingen op baseren maar die zijn in ieder geval een stuk betrouwbaarder dan die van WSWM.

  • Arjan Ischgl schreef:

   Vooruitzichten lange termijn
   zondag 04 februari tot en met zondag 11 februari
   Ongeveer 70% kans op overgang naar een overwegend droog weertype met temperaturen op of onder het langjarig gemiddelde. Ongeveer 30% kans op een zacht weertype met af en toe regen.

   Zo kan ik het ook.

   • CJ schreef:

    Dat is enkel de EPS samenvatting (KNMI Guidance lange termijn) Lees maar eens het gehele synoptische verhaal en dan kan je meteen zelf concluderen dat jij dat NIET zo kunt!

  • Frederic schreef:

   gewoon enkel en alleen naar EC dat die kijken voor langere termijn. Dat moeten ze ook. Het staat je vrij om op het KNMI af te gaan hoor. Waarom je dat hier per se moet verkondigen ontgaat me wel wat.

 8. Conure schreef:

  Controlerum van Ec heeft Elfstedenpotenties! Niet erg ondersteund maar wat niet is kan komen… hier de pluim

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/F16AF352-BDB4-47D3-A3E4-CD613C336D0E.png

 9. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6h komt met mooie kaarten zeg!!!Vorming van een scandihoog vanaf volgend weekend.

 10. Ab schreef:

  GFS 6u totaal anders dan de 00z run en sat al vanaf 144/168h vooruit door meer WA (warmte advectie) tussen IJsland en Scandinavië in. Met als gevolg een Scandi hoog in de maak op 186h vooruit.
  En stroomt er alsnog zeer koude bovenluchten vanuit het NO richting de LL aldus GFS 6z run.
  Je hebt gelijk @Jorne dat dat model nogal wisselt nu weer de winterse tour.
  Ach ik zie het wel komende dagen waar het uiteindelijk naartoe gaat.
  Leuk hoor er beetje spanning op de kaarten 😉

 11. Erwin schreef:

  Extreem koude uitbijter 06 loopt idd mensen!

 12. fred schreef:

  Maar de winterse kou houd het niet lang vol, het hoog zakt in, en voor al eer ik de volle laag weer krijg, zal ik er bij typen dat is pas op 8/9 feb en op die termijn kan nog veel veranderen.

 13. Jorne schreef:

  Wat een gezwabber hoor, wel mooi ensemble ook, zelfs het gemiddelde komt met een paar ijsdagen (dank @ab)
  Ik denk dat het GFS gister wat te veel gedronken heeft

 14. daniel schreef:

  Ik snap al die voorpret reacties niet. Voorpret is leuk als er een serieuze kans op realiteit in zit. Helaas is dat al een paar winters op een rij niet het geval.
  Werkelijk elke keer blijft het bij meteofictie en blijft er niets van over.

 15. Mark (breda) schreef:

  Iemand een plaatje of link naar nieuwste EC run?

 16. Merijn schreef:

  Hoe is het met een poolwervel-splitsing en een major-warming… er zit nog steeds wat in de modellen of zie ik dat verkeerd?

  • Frederic schreef:

   Dat zie je verkeerd Merijn. Hier niet gevolgd? Vorig jaar al zeiden we dat er dit jaar geen Major SSW zou komen. Volgende winter dan weer wel.

 17. Mike schreef:

  Lekker bericht Jorne.
  Laten we duimen op nog een beetje winter in Nederland.
  Volgens mij zit de kou nu wel redelijk in de buurt. Noorden is / wordt goed koud en ook kou in het oosten.
  Nou eens hopen op een fijn konijn uit de hoge hoed.
  Afgelopen week in de Alpen mogen vertoeven maar dat smaakt naar meer!

 18. fred schreef:

  Bij de GFS 12u, houd de winterse prik minder lang stand, dat komt omdat het hogedrukgebied minder mooi aan punt, let op dat is op basis van deze nog lopende run.

 19. Erwin schreef:

  Mini winterprikje staat er ook in de gfs 12u prachtig op. Tijdelijk wat frisser en dan na een paar dagen al weer due verzachting. De praat echt allemaal niet waard guys.

 20. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Wederom spuugt gfs12h steenkoude kaarten uit in de meteofictie voor de ll en alpen.Dat februari winters gaat verlopen lijkt steeds zekerder

  • Jeroen schreef:

   Zwabber gfs, februari is dichtbij maar echt overtuigend is het binnen betrouwbare termijn allemaal niet of doet de 12h nu wat anders dan alleen worsten tonen in fictie gebied?

 21. Ab schreef:

  GFS pluim nu die van 12z ook vrij koud voor regio Zuid-Limburg. Met hier een serie ijsdagen in de maak gezien het ENS gemiddelde.
  Afgelopen pluimen bleef het maar bij enkele koude dagen mogelijk maar deze pluim voor die regio laat de kou langer stand houden. Benieuwd hoor naar de verdere ontwikkelingen nog niets beslist.

  • Mark (breda) schreef:

   Gaaf @Ab. Ziet er lekker uit. Waar kan ik tekenen? Valt me wel op dat er nog (vrijwel) geen ijskoude lijntjes zijn geweest richting -10 of zelfs -15. Die zaten er vorige winters vaak wel in.

 22. Remko schreef:

  Karnaval zou dit jaar koud kunnen uitvallen. Over twee weken is het zo ver. Trouwens wetter.de gaf in de lange termijn vorige week al signalen daarvoor af. Scandinavië stroomt vol met koude lucht, een voorwaarde voor een winternhier. Maar voor het zover is spreken we al over 6/2!

 23. Erwin schreef:

  Frederic, van opschaling is geen sprake hoor. Een dag of 3 wat nachtvorst is geen bijzonderheid hoor. Wel en bijzonderheid is dat ook deze winter na de afgelopen slappe winters opnieuw nauwelijks hellmannpunten gaat opleveren. Als komt het tot een marginaal winterprikkie dan is het van zeer tijdelijke aard.. We zien in EC OPER op 192 dagen het dan ook al volledig misgaan…

  • Erwin schreef:

   een bijzonderheid. Al komt het..

  • Frederic schreef:

   een aantal dagen geleden (23 jan) had je het nog over de winter die voor de LL ‘volledig was afgeschreven’, en nu wordt dat al een ‘mini winterprikje’. Dat is toch opschaling 😉

   • Frederic schreef:

    wie weet moet er straks nog meer opgeschaald worden, en aan het GFS12-ensemble te zien moet ik de februari-schaatskansen toch weer opschalen naar 25%

   • Erwin schreef:

    Winterprikje met een paar nachtvorsten is geen winter voor mij Frederic. Minimaal enkele ijsdagen waardoor we kunnen schaatsen op ondergelopen weilanden of minimaal enkele dagen droge sneeuw is voor mij winter. Ook dit heb ik al eerder aangegeven.
    De prik die nu eventueel volgt, voldoet niet aan bovengenoemd criterium. Dus winter voor LL is voor mij derhalve afgeschreven. Ondanks dat je graag het laatste woord wil hebben Fre geenszins een opschaling dus.

 24. Hessel schreef:

  EC 12 is prima, kan aan het einde nog wel wat aan worden geschroefd. Een avondupdate zou mij blij maken!

 25. Jopie schreef:

  Zeurmodus aan: Jorne. Naar mijn mening bestaat te veel sneeuw wel. Zie de toestand rood Zermatt. Maar vooral de doden die niet door onnozele freeriders worden veroorzaakt (Galtür 1999) zijn door te veel sneeuw veroorzaakt.
  Zeurmodus uit: Ik hoop 1979 toestanden zoals in noordoost Nederland ooit een keer mee te maken. I Nederland dan…

 26. Asten (Harmelen) schreef:

  @Hans
  Ik doelde op de reactie van Frederic van 18.25 uur.

  @Fred
  Reactie heeft géén betrekking op jou post hoor.. 😉

 27. Jan van soest schreef:

  Denk dat het zo’n beetje de laatste wintermogelijkheid is, als het nu (weer) niet gaat lukken geloof ik er niet meer in voor NL. Jammer maar helaas, volgende winter weer beter hopelijk!
  Gelukkig was en is het helemaal top in de Alpen!

 28. Bart (Amsterdam) schreef:

  Ik heb het nog even nagekeken: 4 maart 2005, minus 20.5 graden in Emmeloord en een heel dik pak sneeuw in Noord Nederland. Dus om in januari de winter al af te schrijven is een beetje gek. Kans op schaatsijs wordt natuurlijk wel snel kleiner in de tweede helft van februari. Dank voor mooie bericht Jorne!

 29. Frederic schreef:

  GFS18 ontwikkelt zich prima. Hier de kaart voor een week vooruit (+162h):

 30. Jorne schreef:

  GFS 18z loopt en verschilt (zoals gewoonlijk afgelopen dagen) alweer snel van z’n voorganger. In positieve zin! Een klein fel laagje hangt op 4 februari even redelijk stationair boven Noord Frankrijk: sneeuwkansen voor LL, Franse Alpen in de sneeuw en het belangrijkste, al snel een mooi scandihoog in de maak??

  • Jorne schreef:

   18 uur later ziet dit er toch erg mooi uit hoor! Hopen dat het Scandihoog niet naar het zuiden zakt wat we geloof ik vaker zagen afgelopen dagen.

  • Jorne schreef:

   5 februari direct een ijsdag voor zuidoost BeNeLux. Met vers gevallen sneeuw van 4 februari heeft deze setting echt potentie denk ik

  • Jorne schreef:

   Brrrrr inderdaad Fre!
   Een depressie lijkt nu wel een deuk te slaan aan de noordkant van ons scandihoog, maar ik heb hoop dat het hoog inmiddels genoeg is aangesterkt! Het heeft ook nog steeds een link met Azorenhoog

   • Frederic schreef:

    Komt helemaal goed in deze run. Azorenhoog kwam net op tijd helpen. Dit wordt een dikke schaatsrun! Alleen jammer dat er een startend sneeuwlaagje ontbreekt waardoor temp diep weg zakt.

    • Jorne schreef:

     Daar sluit ik me bij aan. Lekkere run voor het slapen gaan! Te moe om ook het ensemble af te wachten, ga ervanuit dat die ook weer iets beter is geworden 😉

  • Jorne schreef:

   Ha! De deuk van de depressie heeft het Scandihoog prima opgevangen en de depressie gedegradeerd tot slechts een dun warmtefront met zeer lichte neerslag. Ons hoog lijkt gauw z’n positie ten noorden van ons weer op te zoeken. Thrillerrrrr

  • Jorne schreef:

   Op termijn zakt het hoog dan wat weg naar het zuiden en krijgt het weer wat extra toevoer vanaf de Azoren. Warm? Nee onder het hoog blijft de kou schitterend behouden, zal geen dikke vorst meer opleveren maar gewoon superlekker (schaats)weer 😉
   Goeienacht allemaal, morgen zijn we weer een stapje dichterbij!

 31. fred schreef:

  Een vraag, hoe komt het dat het per run zo kan verschillen?, en dan heb ik het niet over een klein verschil, Iemand die dat weet?.

 32. Erwin schreef:

  Deze 18u OPER is wel een echte schaatsrun!!!. Afwachten hoe ENS eruit ziet.

 33. kristof schreef:

  lekker virtueel dromen morgen terug realiteit ..

  • Jorne schreef:

   Dat ziet er toch niet lekker uit nee…
   Hier hebben ze flink geleden onder de regen en vooral de zon afgelopen dagen.
   Tja een dalafdaling vol op de zon zonder sneeuwkanonnen naar 800 meter is een risicootje. Op de maandwisseling gaat de temperatuur weer mooi onderuit en sneeuw zit er ook op!

 34. Frederic schreef:

  merendeel ensembleleden zien er op het eerste zicht niet super uit. Er zijn wel mooie leden, maar ze zijn zeker niet in de meerderheid

 35. fred schreef:

  Ik kijk nu al uit naar het optimistische ochtend bericht, er zal weer 1 run de 00z over heen gaan, daarom doop ik het om, in een optimistisch realistisch ochtend bericht, met de realiteit er in maar zeker ook de hoop, dat het zo uit komt, en met de realiteit doel ik dan op de 00z run wat die ook mag brengen.

 36. Ab schreef:

  Ook bij de GFS run van 00z breidt het azoren hoog zich uit richting Scandinavië vanaf 144/168h vooruit. Wel wat moeizamer dan de 18z run.
  Met bij de 00z run minder koude bovenluchten van -10 a – 12gr boven de LL.
  Met dan in de nachten vooral lichte tot plaatselijk matige vorst in het oosten. Ijsdagen lijken in deze vooral voor het zuidoosten bestemd.
  En dan heb ik het over de periode t/m 240h vooruit (8 februari) alweer meteofiction termijn.
  Valt nog veel aan te sleutelen qua vorm van het hoog.
  Koudere trend blijft erin maar voor hoelang??
  Ik zie het wel komende runs waar het naartoe gaat evalueren nog niets beslist.
  Tot laterss wintervrienden 😉

  • Ab schreef:

   Zojuist nog ff de GFS pluim van 00z bekeken voor regio Zuid Limburg en die pakt nog steeds vrij koud uit vanaf 4/5 februari. Met dan kans op een serie ijsdagen t/m 11 februari gezien het ENS gemiddelde aldus de GFS pluim voor die regio

 37. Jeroen schreef:

  Hoe staat de sneeuw voor de noordalpen erop voor eind deze week?

 38. Roland Bodegraven schreef:

  Vorige week werd er een site genoemd waar je alle ensembleleden los van elkaar kon bekijken. Weet iemand nog hoe die heet?

 39. PChico schreef:

  Eind februari ga ik naar La Rosiere. Of ik er al zin in heb????
  http://m.webcam-hd.com/la-rosiere/plan-du-repos

 40. michel schreef:

  Leuk allemaal maar dit zal ook wel weer een schampschot worden, kijkende naar de pluim voor NO NL dan zit er weer het nodige aan verschillen tussen GFS en EC.

 41. Joalie schreef:

  Wetteronline.de begint nu met een slag om de arm over de mogelijke kou te berichten enneemt het in de temperatuur prognoses per plaats wel al mee: https://www.wetteronline.de/wetterticker?postId=post_20180129902995
  Winterberg: https://www.wetteronline.de/wetter/winterberg
  Ziet er wel hoopvol uit toch?

 42. Het moet maar weer een keer gaan gebeuren, maar liefst pas over twee weken…
  Heeft amper gevroren in januari, februari zal wellicht dezelfde trend uitgaan, we gaan het zien.

  Hoever staat het eigenlijk met de hellmann punten wedstrijd?
  Ik heb zo’n flauw vermoeden dat ik weleens in de top 5 ga eindigen. 🙂
  Met als beloning een weekje extra skiën op kosten van wswm was de beloning dacht ik, toch?

 43. Tim schreef:

  Ik zie het al gebeuren. Hoge druk boven de ll. Met mistkansen dus net geen vorst. Mmm afwachten

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.