loser8

Weerman Fréderic zit met zijn gezin in Loser. Hij hoefde niet op de kaart te kijken waar dat ligt omdat hij eerder al op verkenning in Die Tauplitz was. Nu is hij in de andere helft van deze twee-eenheid gedoken. Letterlijk gedoken want er valt zowat een meter sneeuw en dan kun je wel een duik wagen. Hij is echt letterlijk met de neus in de boter gevallen. Het sneeuwde al op 2 januari toen het bijna nergens anders sneeuwde. En nu dumpt het pas echt en dat is nog maar het begin.

De plaatjes kunnen zonder woorden. Gewoon helemaal yummie. Ik zeg er even bij dat ik met het lekkere weertje in Nederland vandaag lekker op de Jaap Edenbaan heb geschaatst. De zon blijft altij ook veel waard. Maar à la zoals de Vlamingen zeggen: dit is toch wel even het summum. Waar ligt dat hele Loser nu ook weer?

We hebben in de titel maar eens wat kreten gezet die je moet onthouden. Stiermarken is de provincie van het bekende skigebied Schladming maar er zijn meer parels zoals Die Tauplitz dus en Loser. Het Salzkammergut is een van de mooiste gebieden op aarde. Oostelijk van Salzburg en verdeeld over Salzburgerland, Oberösterreich en Stiermarken. Waar Fré nu zit noemen ze ook wel “Steirisches Salzkammergut”. Altaussee, de plaats bij het skigebied, is een dependance van kuuroord Bad Aussee. Het Ausseerland is dan de samenhangende zomervakantieregio.

loser

En hier zie je het skigebied met 33 km piste en met 1000m hoogteverschil tussen 800 en 1800m. Dat is zo ver in het oosten ruim hoog genoeg want je hebt hier al landklimaat. Eerder schreven we al over de nieuwe met crowdfunding gefinancierde kunstsneeuwinstallaties. Lang was men arrogant dat hier waar de sneeuw uit alle richtingen komt geen kunstsneeuw nodig heeft. De afgelopen 3 winters en ook december 2016 bewezen het tegendeel. In 2017-2018 is de installatie klaar. Voor de rest van de winter kunnen ze denken wij echt zonder nu. En misschien denken ze de komende jaren wel: voor niets geïnvesteerd. Laten we het eigenlijk hopen samen. Niemand kan in de toekomst kijken.

loser0501

De komende periode sneeuwt het gewoon voortdurend aan de Oostenrijkse noordkant. Hierboven het prikpunt voor Loser met de temperatuur beneden in het skigebied en de neerslag. Je ziet het: typisch zo’n situatie waaruit wel 2 meter sneeuw kan vallen omdat het gewoon niet meer stopt. Eind januari spreken we elkaar om te zien hoeveel het is geworden. Fréderic blijft nog even berichten en komt dan met zijn review. Die is met alle sneeuw nu zeker niet meer objectief. En dat kan ons ook niet schelen. Want: DIT IS TE GEK!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.