Nou vanochtend hoefde ik niet lang te zoeken naar een mooi plaatje voor boven mijn blije weerbericht. De blik vanuit Maishofen richting Zell am See Kaprun lacht ons toe. En voor het laatst in een groen kleed. Spoedig zal het een wit bruidskleed zijn. Zeer spoedig. Netjes nog voor de maand om is. Mijn tweede boude voorspelling is binnen handbereik qua sneeuwgrens maar heeft nog wat onzekerheid qua sneeuwhoeveelheden. Op 6 november schreef ik:

Met de volgende volle maan is de te warme fase in Europa afgesloten en bouwen zich weer sneeuwfronten op die de Alpen wit gaan maken. Tot volle maan komt er geen nieuwe dump. Dus nergens in de Alpen meer dan zeg 20cm sneeuw onder 1500m. Daarna keert het om. Voor de maand dan om is zijn minstens de helft van de Alpen dan wit boven 1200m. En die sneeuw op die hoogte blijft dan minstens eens een volle week liggen. Hopelijk zelfs is het al de basis voor de rest van het seizoen.

Nou volle maan is morgen. En er is inderdaad geen dump gekomen. Een mooi laagje in van Val Gardena tot Kärnten maar meer niet. Wel is de kou gekomen. Net als bij de vorige volle maan. Toen kwam ook eerst de kou en een paar dagen later de sneeuw. Herhaalt zich dat?

Eind van de middag stap ik in de auto richting Obertauern om morgen bij de seizoenstart te zijn. Ik ga daar een dag puur op kunstsneeuw skiën en neem mijn paraglider mee om de groene stukken te kunnen overbruggen om zo toch de Tauernrunde te kunnen doen. 20cm op 1600m voor de maand om is. Met een sneeuwgrens eindeloos veel lager.

En bij mij thuis? 9cm in het dal. En boven meer dan 20 voor de maand om is. Voor mijn BV heb ik 1200 nodig. Maar het gaat niet om mij of mijn BV. Het gaat om jullie en jullie hoop op een fantastische wintersport.

We wenden de blik naar het oosten naar Die Tauplitz en Loser. Mmmm… niet echt meer daar. Had eigenlijk wel verwacht. Maar dit is volgens mij een GFS kloon wat ZAMG gebruikt en niet ECMWF. Kijken we zo naar.

Mmmm en Schneeloch Kleinwalsertal. Dat is nog wat magertjes….  

En hée bij Innsbruck kijkend zien we aan de hoofdkam op de Stubaier Gletscher vandaag al sneeuw. En opkomende Föhn! Mmmm moet ik in de gaten houden voor mijn paraglidingplan morgen.

Nou dan maar meteen naar de Franse Alpen kijken. Les Menuires komt morgen al in de sneeuw. En goed aan het einde kijken daar. Want er komt meer!

Nou die sneeuw morgen en overmorgen zie gaan we samen wel nowcasten. Hierboven de forecast in het Europese model voor maanden en dinsdag. Drie factoren maken de sneeuw. De Italiaanse depressie krult om de Alpen heen naar de noordkant. De bak kou vanuit Moskou cre´rt de sneeuw langs het grensvlak. En de hogedruk kern bij Noorwegen perst de kou tegen de noordkant aan.

Daarna aan het einde van de maand een warmtefront met veel regen en veel sneeuw op hoogte. Kijk eerst hierboven even naar de temperaturen op 1500m. Een veld met warmte raakt ingesloten in een koude wurggreep en wordt uitgeknepen. Daar kan veel sneeuw uit komen.

Nou hierboven zie je het gebeuren. En het eindigt weer koud met dalende sneeuwgrens dus. Les Menuires lijkt gered dus ga mee met onze meet & greet 8-10 december daar.

Nou de Europese run is echt de mooiste en ook de beste resolutie en verder dan het einde van de maand kunnen we toch niet kijken. Hoe is die cliffhanger in het Europese model op 1 december? Hierboven heb ik hem afgezet tegen de Amerikaanse run. Het Europese model vorm een mooi aambeeld-hoog dat de WC bij Berlijn gaat stuiten. Duim daar maar voor want WC willen we niet.

En hier zie je het verschil op 1500m. Het Europese model heeft een koude blob bij Roemenië liggen. Dat maakt het verschil. Ik ben voor. Jij ook?

 

qwefwe


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.