flauringerscharte

Op dit plaatje staar je de dood in het gezicht. In het gaatje in de lawine onder de Flaurlinger Scharte bij Kühtai stierf een 52-jarige Tiroler op oudjaarsdag terwijl hij op toerski’s een 35 graden steile zuidhelling doorkruiste. Veilig is het tot 30 graden. Dus wat deed die man op die plek als op de foto al heel duidelijk te zien is dat het een volgeblazen plak sneeuw betreft. Had hij zijn ski’s op de rugzak gebonden en was hij op zijn skischoenen over de schoongeblazen rug geklommen, was er niets gebeurd. In het artikel waar we dit tragische geval lezen, lezen we ook dat bij de Gaislachkogel bij Sölden op dezelfde dag twee jongens in een lawine raakten. Eentje kon zichzelf bevrijden. De ander werd door helpers na 20 minuten anderhalve meter onder de sneeuw vandaan getrokken. Al snel was hij weer aanspreekbaar! Engeltje op de schouder.

kreuzjoch

Frank & Mike berichten op het Zillertal Arena blog van een lawine op nieuwjaarsdag waarbij een 37-jarige Duitser 120m is meegesleurd maar dankzij zijn ABS-airbag aan de oppervlakte bleef. Hij bleef ongedeerd. Vandaag liep het slechter af voor een snowboarder in Obergurgl. Nog maar 6 uurtjes geleden. Slik. In een steil couloir werd hij meegesleurd en vervolgens tegen de rotsen dodelijk verwond. Een vergelijkbaar ongeval was gisteren in Silvretta Montafon. Die skiër ligt nu met zwaar bekkenletsel in het ziekenhuis van Bludenz. Nadat hij ook tegen een rots was gekwakt werd hij ook nog eens tot zijn nek bedolven. Geloof me dat die man er goed ziek van is. Hij gaat zeer grondig bij zichzelf te rade.

moeltall-lawineOp 2 januari ging het mis op de Mölltaler Gletscher. Maar liefst 12 personen raakten bedolven nadat 2 skiërs offpiste een Schneebrett lostrapten. Maar 3 raakten licht gewond. De zoekactie was natuurlijk gigantisch. Lees meer hierrrr, waar we ook lezen dat ene Christoph D. de twijfelachtige eer toekomt de eerste lawinedode van 2014-2015 in Oostenrijk te zijn. Deze toerskiër met thuis een zwangere vrouw overleed op 29 december in een lawine onder de Großen Pyhrgas in Oberösterreich. Op oudjaarsdag hadden we in het Montafon al een NARSID.

rega

In Zwitserland zijn afgelopen woensdag rond Davos 3 lawines geweest. Bij een daarvan hadden twee toerskiërs het enorme geluk dat er toevallig een reddingsheli overvloog – vermoedelijk na een inzet bij een pisteongeval. In de Franse Alpen zijn al twee doden te betreuren geweest. Een 40-jarige toerskiër overleed op een steenworp van de Col du Galibier in een groep van 4 met berggids. Dit was afgelopen woensdag. Vorige week zondag ging het mis midden in het skigebied Auron. Drie freeriders trapten een lawine los tussen de stoeltjesliften in en een van hen raakte bedolven. Na een snelle vriendenredding mocht reanimatie niet baten. Opmerkelijk want daar in de zuidelijke Franse Alpen is heel weinig gevallen.

puggioni

Een droevig relaas dat in dit artikel een ons indringend aankijkend gezicht krijgt. De overledene is een 46-jarige toerskiër uit Nice – Jean-Christophe Puggioni – die het gebied op zijn duimpje kende. De uitstekende training en uitrusting van zijn groepje heeft hem niet geholpen.

rodelbaan

Afsluiten doen we met een ongeval dat ook het landelijke nieuws heeft gehaald: in de Wintersport-Arena Sauerland ging het vannacht gruwelijk mis in de bobbaan van Winterberg. Drie jongemannen met plastic sleetjes hebben de kick van hun leven in het stikkedonker. Onderaan in bocht 13 (ja het staat er echt “Kurve 13”) stond een tractor op de baan. Dit verhaal heeft twee kanten. Aan de ene kant zou het een simpele veiligheidsmaatregel zijn om een dik kussen voor die tractor te plaatsen of de baan op 2 punten ’s nachts te beveiligen met een net. Simpelweg omdat Murphy’s law voorspelt dat dit ongeluk ooit moest gebeuren. Aan de andere kant hadden die mannen als ze dit al wilden doen, met zooltjes met spikes de baan omhoog moeten lopen. Dan hadden ze de tractor gezien bij het omhoog lopen. Is ook een stelregel voor toerskiërs: omhoog lopen waar je ook afdaalt.

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.