flauringerscharte

Op dit plaatje staar je de dood in het gezicht. In het gaatje in de lawine onder de Flaurlinger Scharte bij Kühtai stierf een 52-jarige Tiroler op oudjaarsdag terwijl hij op toerski’s een 35 graden steile zuidhelling doorkruiste. Veilig is het tot 30 graden. Dus wat deed die man op die plek als op de foto al heel duidelijk te zien is dat het een volgeblazen plak sneeuw betreft. Had hij zijn ski’s op de rugzak gebonden en was hij op zijn skischoenen over de schoongeblazen rug geklommen, was er niets gebeurd. In het artikel waar we dit tragische geval lezen, lezen we ook dat bij de Gaislachkogel bij Sölden op dezelfde dag twee jongens in een lawine raakten. Eentje kon zichzelf bevrijden. De ander werd door helpers na 20 minuten anderhalve meter onder de sneeuw vandaan getrokken. Al snel was hij weer aanspreekbaar! Engeltje op de schouder.

kreuzjoch

Frank & Mike berichten op het Zillertal Arena blog van een lawine op nieuwjaarsdag waarbij een 37-jarige Duitser 120m is meegesleurd maar dankzij zijn ABS-airbag aan de oppervlakte bleef. Hij bleef ongedeerd. Vandaag liep het slechter af voor een snowboarder in Obergurgl. Nog maar 6 uurtjes geleden. Slik. In een steil couloir werd hij meegesleurd en vervolgens tegen de rotsen dodelijk verwond. Een vergelijkbaar ongeval was gisteren in Silvretta Montafon. Die skiër ligt nu met zwaar bekkenletsel in het ziekenhuis van Bludenz. Nadat hij ook tegen een rots was gekwakt werd hij ook nog eens tot zijn nek bedolven. Geloof me dat die man er goed ziek van is. Hij gaat zeer grondig bij zichzelf te rade.

moeltall-lawineOp 2 januari ging het mis op de Mölltaler Gletscher. Maar liefst 12 personen raakten bedolven nadat 2 skiërs offpiste een Schneebrett lostrapten. Maar 3 raakten licht gewond. De zoekactie was natuurlijk gigantisch. Lees meer hierrrr, waar we ook lezen dat ene Christoph D. de twijfelachtige eer toekomt de eerste lawinedode van 2014-2015 in Oostenrijk te zijn. Deze toerskiër met thuis een zwangere vrouw overleed op 29 december in een lawine onder de Großen Pyhrgas in Oberösterreich. Op oudjaarsdag hadden we in het Montafon al een NARSID.

rega

In Zwitserland zijn afgelopen woensdag rond Davos 3 lawines geweest. Bij een daarvan hadden twee toerskiërs het enorme geluk dat er toevallig een reddingsheli overvloog – vermoedelijk na een inzet bij een pisteongeval. In de Franse Alpen zijn al twee doden te betreuren geweest. Een 40-jarige toerskiër overleed op een steenworp van de Col du Galibier in een groep van 4 met berggids. Dit was afgelopen woensdag. Vorige week zondag ging het mis midden in het skigebied Auron. Drie freeriders trapten een lawine los tussen de stoeltjesliften in en een van hen raakte bedolven. Na een snelle vriendenredding mocht reanimatie niet baten. Opmerkelijk want daar in de zuidelijke Franse Alpen is heel weinig gevallen.

puggioni

Een droevig relaas dat in dit artikel een ons indringend aankijkend gezicht krijgt. De overledene is een 46-jarige toerskiër uit Nice – Jean-Christophe Puggioni – die het gebied op zijn duimpje kende. De uitstekende training en uitrusting van zijn groepje heeft hem niet geholpen.

rodelbaan

Afsluiten doen we met een ongeval dat ook het landelijke nieuws heeft gehaald: in de Wintersport-Arena Sauerland ging het vannacht gruwelijk mis in de bobbaan van Winterberg. Drie jongemannen met plastic sleetjes hebben de kick van hun leven in het stikkedonker. Onderaan in bocht 13 (ja het staat er echt “Kurve 13”) stond een tractor op de baan. Dit verhaal heeft twee kanten. Aan de ene kant zou het een simpele veiligheidsmaatregel zijn om een dik kussen voor die tractor te plaatsen of de baan op 2 punten ’s nachts te beveiligen met een net. Simpelweg omdat Murphy’s law voorspelt dat dit ongeluk ooit moest gebeuren. Aan de andere kant hadden die mannen als ze dit al wilden doen, met zooltjes met spikes de baan omhoog moeten lopen. Dan hadden ze de tractor gezien bij het omhoog lopen. Is ook een stelregel voor toerskiërs: omhoog lopen waar je ook afdaalt.

 

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.