Reisverslag 30 januri 2014

Samen met Josee Schouten (PR-manager van Serre Chevalier) en nog 2 medereizigers zit ik van donderdag t/m zondag in dit voor mij onbekende gebied. Ik heb besloten mezelf helemaal over te geven en alles op me af te laten komen, en om bovenal zoals Hajo het tegen mij vertelde voordat ik wegging ‘Genieten’!

De titel zegt het al, “Op ontdekkingsreis”, en dat is het ook echt! Het begon al voordat ik naar Serre Chevalier vloog, en dat ik op de kaart gekeken had hoe dan te reizen. Je leest verhalen dat je op Grenoble vliegt, en dat je dan nog een pittige transfer moet maken van dik 2,5 uur (zonder verkeersopstopping). Sinds deze winter vliegt Transavia 4x in de week ook op Turijn. Hemelsbreed is het ongeveer hetzelfde aantal kilometers richting Serre Chevalier maar vanaf Turijn is het voornamelijk Snelweg, en vanuit Grenoble zit je al gauw in de bergen, en rij je over smalle routes waar je niet hard kunt rijden. Vanaf Turijn ben je met 70 minuten in Serre Chevalier. Naast ‘Serre Che’ zijn de gebieden Valle d’Aosta en Livigno via deze route ook makkelijker bereikbaar.

Na de opstijgen vanaf Schiphol om 11:35 kwamen we om 14:00 aan op het vliegveld van Turijn. Hier kwamen grote natte vlokken naar beneden en het zag er erg somber uit. Al gauw zaten we in onze privé taxi die natuurlijk voor ons klaar stond. We reden in eerste instantie via wat tolwegen richting Frankrijk. Dichterbij de grens met Frankrijk werden de vlokken droger, en werd er ook direct een stuk rustiger gereden, want het sneeuwdek op de weg werd al dikker

20140130_140725

serrechemarco3001

De eerste wintersportplaats waar we langsreden was Claviere. Dit is de locatie waar het onderdeel alpine skiën werd gehouden tijdens de Olympische Spelen van 2006 in Turijn. Een gemoedelijk wintersportdorp met uitzicht op de berg Mount Chaberton. In dit dorp hielden we even een pauze om de benen te strekken en om een kop koffie te drinken. Direct werd duidelijk dat het hogerop meer zou sneeuwen omdat ik auto’s voorbij zag komen met een flinke sneeuwlaag op het dak. We gingen gauw weer door, want we waren natuurlijk gekomen voor de dorpen inclusief stad van Serre Chevalier.

20140130_162622

Vanaf Claviere was het nog een kleine 20 kilometer rijden volgens onze chauffeur. Zeer jammer was dat steeds intensiever sneeuwde naarmate we hoger kwamen en dat er ook nog eens veel mist hing. Jammer, nu even geen mooie beelden kunnen schieten van de vallei waar we naartoe reden en volgens Josee een prachtig uitzicht hadden gehad. We reden de vallei binnen en de eerste stad die je dan tegenkomt is Briançon. Dit is de enige stad in europa waar je tot vrijwel het centrum kunt skien. naast me werd geroepen; “En Chamonix dan?” Dat is een stad maar heeft geen stadsrechten. Zo zit dat dus. Nog een “top-weetje” is dat Briançon tevens een van de hoogstgelegen steden in Europa is op een hoogte van 1330 meter, en staat op de Unesco werelderfgoed lijst omdat hier de vestingwerken staan van Vauban. Toen we Briançon uitreden en via haarspeldbochten omhoog gingen, zagen we al Russische vrachtwagens langs de kant staan, die waarschijnlijk nog nooit hadden gehoord van winterbanden.

Aangekomen in “ons” dorp, Chantemerle, reden we al gauw tegen ons verblijf aan voor deze dagen. Hotel Plein Sud is een goed hotel en heeft alles wat je mag verwachten als je een wintersport boekt. Vooral het eten kan ik echt uitstekend noemen. Erg netjes en de mensen die er werken staan iedere keer weer voor je klaar. Ook voor iemand als ik die vroeger de taal Frans als eerste heeft laten vallen en af en toe met handen en voeten moet uitleggen wat ik bedoel. Achter het hotel heb je ook direct de zwarte piste liggen met de daarbij behorende sinds dit jaar nieuwe Telepherique Serre Chevalier gondel lift. Laat mijn kamer nou net op deze prachtige piste uitkijken. In mijn volgende bericht over dit gebied zal ik hier een jaloersmakende foto van hebben

20140130_171858

Na al onze spullen in de kamers gezet te hebben zijn we al het skimateriaal gaan halen bij de skiverhuur die om de hoek aanwezig is. We hebben een flinke borrel gedaan, veel gepraat over het gebied, en het hele programma voor de aankomende dagen doorgenomen dat voor ons is uitgestippeld. Het worden drie drukke maar zeer interessante dagen! Vervolgens zij we aan tafel geschoven voor een echt heerlijk diner, en nog een borrel achteraf. Proost en een fijne avond!

 

 

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

9 reacties

Gesloten voor reacties.