aosta

Aosta via Panomax

Vandaag is er een dikke meter sneeuw gevallen in de zuidwestelijke Alpen. Reeds lang geleden aangekondigd, weer even van de kaarten verdwenen maar uiteindelijk toch gekomen. Je zou bijna zeggen: “belofte maakt schuld”. We hebben ons nek weer eens uitgestoken en juist op tijd het hoofd weer ingetrokken op het moment dat de zijs de bovenkant van het koren maaide. De volgende uitdaging is kerstsneeuw voor de noordelijke Alpen. Kijken we zo naar. Eerst wat mooie plaatjes uit noordwest Italië die ik op Panomax heb opgesnord.

prato-nevoso

Prato Nevoso via Instagram.

cervino_ski_paradise

Cervino Ski Paradise

courmayeur

Courmayeur

la_torgnon

La Torgnon

dachstein

Dachstein Gletsjer

Hoe anders aan de andere kant van de Alpen. Bijvoorbeeld in Salzburgerland. Boven op de Dachstein kaiserwetter. Dit is de oostelijke noordkant et een blik op het noorden.

nassfeld

Nassfeld

Maar ook aan de oostelijke zuidkant is het “hellblau”. Hier kun je goed zien hoe de sneeuwgeleerden er alles aan hebben gedaan om de kerstvakantie te doen slagen. Chapeau. Het is wellicht niet het meest romantische maar Eric Kromhout heeft ons laten zien dat er op kunstsneeuw zeer goed te skiën valt. De Franse Alpen zijn het zorgenkindje maar Hajo berichtte vanmiddag al dat het ook daar een beetje beter gaat worden. En zoals Hajo schreef : “Verder van de hoofdkam af en dus verder naar het noordwesten in de Franse Alpen wordt minder verwacht. Slecht nieuws wellicht, maar ook slecht nieuws is nieuws. Daar vebergen we ons echt niet voor!

output_ntckh5

En de kerstdagen? Voor de Lage Landen wordt het een onstuimige kerst. Of het tot een storm komt is nog niet zeker maar ik denk het niet. De EC gelooft daar zo wie zo niet in en de GFS laat dit scenario ook varen. Wel staat er op eerste kerstdag veel wind. Een stevige doorstaande wester met de regen tegen de ramen. Niet iets wat je wilt met kerst maar het maakt het “samenzijngevoel” misschien wat behagelijker. Het Lagedrukgebied koerst strak westelijk weg. Het neerslagfront daarentegen koerst zuidwestelijk en schampt de Alpen.

output_9hwkmg

Op eerste kerstdag zal het veelal regenen in de Lage Landen. Op kerstavond drukt er wat neerslag tegen de noordelijke Alpen aan. Veel is het in deze berekeningen niet. Voor de sfeer zal het goed zijn en de meeste zullen toch iets hebben van: Ohh…het sneeuwt. Toch leuk lijkt mij.

Op tweede kerstdag komt dan warme blob vanuit het westen erin. Maar op 27 december dan wederom een nieuwe laag sneeuw voor de noordkant. Hoe meer naar het oosten des te veelvuldiger de vlokken. Wellicht kan daar nog wel eens 20 centimeter naar beneden dwarrelen met name in de gustige stuwingsdalen. Met een microklimaat zoals in de Alpen heersen zal het ene dal meer sneeuw vangen dan de andere.

hgt0_16122500_16122012

Bij de eerste neerslaggolf ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter. De lagere dalen zullen dus druppels zien in plaats van vlokken. Maar de hoofdrun, waarvan de kaarten worden gevisualiseerd ligt dan al hoog in de pluim.

hgt0_16122712_16122012

Tijdens de tweede neerslaggolf op dinsdag ligt de sneeuwgrens ook rond de 1000 meter maar hier is de dalende trend zichtbaar die we dadelijk in de pluim zien. Ook hier zit de hoofdrun hoog in de pluim. Dus het kan wellicht echt allemaal meevallen want veel leden geven een veel lagere sneeuwgrens aan.

pslv_16122718_16122012

Wat er daarna gebeurd is nog onduidelijk. Ineens wordt er een noordelijker component berekend van het Eurohoog. Die had ik nog niet gezien de laatste berekeningen. In ieder geen uitbreiding zo ver naar het noorden. Dat maakt de situatie op de middellange termijn ineens onzeker. Mooie omega blokkade in wording of toch meer de hoed van Gandalf?

prec_16122718_16122012

Hierdoor wordt de neerslag die eerder tegen de noordelijk Alpen gedrukt zou worden wel ineens meer naar het oosten berekend. Met name Tsjechië is spekkoper in deze modelberekening. En de straalstroom golft daardoor als een dronkelap over de oceaan.  Maar vanaf 27-12 is de onzekerheid erg groot. Dat kunnen we dan weer zien in het ensemble.

prikpunt-obertauernn

Prikpunt Obertauern

Tussen de cirkeltjes zie je de warmere periode waar Frederic ook al waarschuwde maar gelukkig is die neerslagarm. Bij de pijlen zie je dan het neerslagsignaal voor, in dit geval, Salzburgerland en Steiermark. En met name bij de tweede neerslag periode voorzie ik een lagere SVG dan de hoofdrun berekend. Want daar duiken bijna alle leden dik onder nul op 1500 meter.

prikpunt-franse-alpen

Prikpunt Savoie Mont Blanc

De Franse Alpen en idem dito voor de gehele zuidkant is wederom te droog. En de temperaturen vallen daar ook niet mee. Jammer maar zoals vaker gezegd ook in de reacties: don ’t shoot the messenger. Wellicht heeft flink vloeken op de weergoden een keer zin. Prutsers zijn het! Ach wat we ook doen ik denk dat het weinig uitmaakt. We kunnen veel in deze moderne wereld maar het weer doet nog steeds wat het zelf wil. Duimen mag natuurlijk.

Dit weerbericht is mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

68 reacties

Gesloten voor reacties.