10419476_10203386393774785_2518216395698307543_n Na een lange periode van relatief rustig weer in de Lage Landen, keert het dynamische weer langzaam terug.  Met de zomer voor de deur, komen ook de onweerskansen weer terug.  Maar de timing kan soms bar slecht zijn, zoals morgen het geval is.

Dynamisch1 Na een droge en rustige Dodenherdenking  trekt later vannacht vanuit het zuiden een warmtefront over het land.  Op 1500 meter hoogte stroomt dan flink warme lucht ons land binnen. Is het vanmiddag op 1500 meter rond de 3 graden, morgenochtend vroeg is dat opgelopen tot 13 tot 15 graden.  Het warmtefront gaat gepaard met buiige regen, lokaal met een klap onweer. Koud is het niet met minimaal een graad of 14,  later vannacht loopt de temperatuur zelfs alweer op. Daarbij trekt de wind goed aan, kracht 6/7 aan zee tot 5 in het binnenland.

dynamisch2 Morgenochtend zitten we dan enkele uren in de warme sector.  Als de zon goed doorbreekt kan het dan direct aan zee 20 graden, tot lokaal 25 graden langs de oostgrens worden. Maar echt aangenaam zal het niet voelen, de wind blijft stevig door waaien. Helaas voor onze Zuiderburen zou het koufront al in de ochtend (vrijwel direct na het warmtefront) daar binnen trekken. Enkele buien maken in Belgie al vóór 12 uur een einde aan de warmte.  Bij ons kan het wat langer opwarmen, wat dan ook actievere buien betekend.

charts_harmonie_pcp_bnl_36 Rond het middageten komt het koufront dan ook via de westkust Nederland binnen, en  flinke stapelwolken zullen opbollen.  Al snel zullen de eerste flinke onweersbuien ontstaan.

thunderstorm1 Rond 1 uur is de grootste kans op onweersbuien in het Westen van het land.

thunderstorm2 En rond 3 uur in het Noordoosten.

 

11157532_405903286260272_7350868646128623656_o Ja de buien trekken snel over het land, mede door een flinke windschering op hoogte. Juist hierdoor kunnen enkele buien het stadium ‘supercell’ bereiken.

supercellrisk1 De grootste kans op deze zware buien is weggelegd voor het noordoosten.  In vergelijking tot bijvoorbeeld Amerika zijn dit geringe kansen, maar ik verwacht toch wel dat 1 of 2 buien op de lijn het stadium supercell zullen bereiken. Of in ieder geval verdacht dicht bij het gedrag van een supercell zullen komen. Supercellen kunnen gepaard gaan met flinke wolkenbreuken, hoge bliksemactiviteiten, windstoten over de 80 km/u, hagel en een enkele windhoosachtige verschijnselen. Maar dat laatste verwacht ik niet.

charts_harmonie_t2m_bnl_36

charts_harmonie_t2m_bnl_40 Na 4 uur zullen de meeste buien ons land verlaten hebben via Duitsland. De warme lucht is tegen die tijd ook verdrongen.  En lokaal is het in slechts 3 uurtjes tot wel 10 graden afgekoeld.  In de avond zullen brede opklaringen volgen.

Conclusie :

De hele dag zal de wind merkbaar aanwezig zijn. De dag begint erg warm, maar rond 12 uur komt via het westen een koufront binnen. Het koufront trekt in slechts 3 uurtjes over ons land, en op het koufront komt het tot flinke onweersbuien. Festivalgangers zullen zich er verstandig aan doen festivaltreinen in het Westen pas na 2 uur, en festivals in het Oosten pas na 4 uur , aan te doen.  Mocht je toch eerder willen, hou dan rekening met kortstondig noodweer.  Is het niet het onweer dat gevaarlijk is, dan is het juist de wind wel tijdens de passage.  In de avond is het duidelijk vriendelijker, maar gevoelsmatig toch wel fris.  Dus een extra trui of jas kan ook geen kwaad. Tot zonsondergang zal de zon er nog even goed bij zijn.

Hou morgen ook de buienradar goed in de gaten, de buien zullen snel over het land trekken. Daarnaast wens ik iedereen natuurlijk een fijne Bevrijdingsdag toe !


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

19 reacties

Gesloten voor reacties.