moelltalergletscher

Hallo zeg! De Mölltaler Gletscher steekt weer even je ogen uit vanochtend zeg. Tot 10 mei nog open! Wie gaat? Voor we verder naar de weerprognose kijken voor de Alpen eerst even ene blik op de Lage Landen. Er is namelijk iets erg bijzonders aan de hand.

buienradar1604

Wie kan uit het midden van Nederland melden dat het regent momenteel? In krommenie regende het even rond 8 uur vanochtend. Wat is dat voor een gek smal front?

meteox1604

Hier zie je het front  op het Europese satellietbeeld.

koufront2

En hier de berekening voor morgenmiddag. Het front schuift is 32 uur dus amper 200km op! En eens een keer niet omdat er een harde wind parallel langs het front blaast, maar simpelweg omdat het praktisch windstil is rond het front. Geen wonder als je bedenkt dat de depressie waarhet natuurlijk wel waait 1000km oostelijk van Moskou ligt! Wat een front zeg! 5000km schoon aan de haak! Met boven de Franse westkust (Les Landes) nog een stukje warme sector. Oostelijk van Wenen een gesloten occlusie. Helaas aan het begin van de neerslag in de Alpen de ritssluiting nog niet dicht. En dus regen tot 2000m in Oostenrijk en wel 3000m in de Franse Alpen.

kaltfront

Wetteronline schrijft ook terecht met verbazing over dit stationaire front dat Duitsland ook qua temperatuur in tweeën hakt vandaag. Als het front dan door is in het weekeinde dan komen de hele Lage Landen en heel Duitsland dagenlang in een koele fase terecht met naar het westen toe (bij ons haha) meer zon dan naar het oosten toe.

dinsdagochtend

Ook voor de Alpen weten we hoe het verder gaat. Vanaf vanmiddag zitten de hele Alpen dik in de wolken. Morgen regent het. Zaterdag zakt de sneeuwgrens naar misschien 1500m. In de nacht op zondag klaart het op en zondag kan het nog aardig zonnig zijn. Maandag komt bewolking uit het noordoosten binnen. De “Oostzeeneerslag” waar ik gisterochtend uitgebreid over schreef. Het Oostenrijkse weerbericht geeft aan dat het dinsdagochtend nog wel even weer wit zou kunnen zijn tot in de laagste dalen. Zell am See Kaprun dus nog een keertje wit?

turkijesneeuw

Wel is het zo dat de weermodellen redelijk overtuigend aangeven vanochtend dat de kou toch wel vooral richting Turkije trekt. Daar gaat het echt nog eens flink sneeuwen medio volgende week. Zullen we wel weer in het nieuws horen.

koudzuidoost

Kijk maar eens hou koud het daar nog is praktisch op de drempel van het zonvakantieseizoen.

libanonsneeuw

En ben ik nu gek als ik daar zelfs even nog wat sneeuw in Libanon spot volgende week vrijdag? Ja dat is echt meteofiction maar ik zal ernaar blijven kijken.

sneeuwcolorado

Afsluitend: in Colorado in Amerika gaat tot zaterdagochtend misschien wel een meter sneeuw vallen in de bergen boven 2000m!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.