moelltalergletscher

Hallo zeg! De Mölltaler Gletscher steekt weer even je ogen uit vanochtend zeg. Tot 10 mei nog open! Wie gaat? Voor we verder naar de weerprognose kijken voor de Alpen eerst even ene blik op de Lage Landen. Er is namelijk iets erg bijzonders aan de hand.

buienradar1604

Wie kan uit het midden van Nederland melden dat het regent momenteel? In krommenie regende het even rond 8 uur vanochtend. Wat is dat voor een gek smal front?

meteox1604

Hier zie je het front  op het Europese satellietbeeld.

koufront2

En hier de berekening voor morgenmiddag. Het front schuift is 32 uur dus amper 200km op! En eens een keer niet omdat er een harde wind parallel langs het front blaast, maar simpelweg omdat het praktisch windstil is rond het front. Geen wonder als je bedenkt dat de depressie waarhet natuurlijk wel waait 1000km oostelijk van Moskou ligt! Wat een front zeg! 5000km schoon aan de haak! Met boven de Franse westkust (Les Landes) nog een stukje warme sector. Oostelijk van Wenen een gesloten occlusie. Helaas aan het begin van de neerslag in de Alpen de ritssluiting nog niet dicht. En dus regen tot 2000m in Oostenrijk en wel 3000m in de Franse Alpen.

kaltfront

Wetteronline schrijft ook terecht met verbazing over dit stationaire front dat Duitsland ook qua temperatuur in tweeën hakt vandaag. Als het front dan door is in het weekeinde dan komen de hele Lage Landen en heel Duitsland dagenlang in een koele fase terecht met naar het westen toe (bij ons haha) meer zon dan naar het oosten toe.

dinsdagochtend

Ook voor de Alpen weten we hoe het verder gaat. Vanaf vanmiddag zitten de hele Alpen dik in de wolken. Morgen regent het. Zaterdag zakt de sneeuwgrens naar misschien 1500m. In de nacht op zondag klaart het op en zondag kan het nog aardig zonnig zijn. Maandag komt bewolking uit het noordoosten binnen. De “Oostzeeneerslag” waar ik gisterochtend uitgebreid over schreef. Het Oostenrijkse weerbericht geeft aan dat het dinsdagochtend nog wel even weer wit zou kunnen zijn tot in de laagste dalen. Zell am See Kaprun dus nog een keertje wit?

turkijesneeuw

Wel is het zo dat de weermodellen redelijk overtuigend aangeven vanochtend dat de kou toch wel vooral richting Turkije trekt. Daar gaat het echt nog eens flink sneeuwen medio volgende week. Zullen we wel weer in het nieuws horen.

koudzuidoost

Kijk maar eens hou koud het daar nog is praktisch op de drempel van het zonvakantieseizoen.

libanonsneeuw

En ben ik nu gek als ik daar zelfs even nog wat sneeuw in Libanon spot volgende week vrijdag? Ja dat is echt meteofiction maar ik zal ernaar blijven kijken.

sneeuwcolorado

Afsluitend: in Colorado in Amerika gaat tot zaterdagochtend misschien wel een meter sneeuw vallen in de bergen boven 2000m!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.