Ja, dit is echt de verwachting voor 1e pinksterdag 2013 volgens de laatste inzichten. Deze kaart is van het Amerikaanse GFS , die andere grote jongen (het Europese ECMWF) doet iets soortgelijks. Midden- en Noord-Nederland 20 graden of meer, weinig wind, en vooral in de ochtend aardig wat zon. Later op de dag kans op regen.  Gezien de ensembles (GFS 12h en ECMWF 0h) niet onrealistisch. Maar wat een enorme verschillen van run tot run. Vanmorgen sprak ik nog over de mogelijkheid van één van de koudste en natste Pinksteren ooit. Met de neerslagpluim die ik daarbij liet zien toch niet helemaal verassend trouwens. Wanneer de hoofdrun al op +48h helemaal de weg kwijt is -het was een extreme uitbijter- kun je op je klompen aanvoelen dat er nog wel heel veel onzekerheid in de verwachting zit en het dus zeker nog een aantal keren zal wijzigen. Laten we het maar geen water*** meer noemen, er gaat hoe dan ook toch wel heel veel vallen hoor. Het meeste lijkt nu echter voor België weggelegd. Morgen kan het weer anders zijn..

In dit soort lastige situaties is er altijd wel iemand die goed gokt of gewoon lekker niets zegt, en dan min of meer achteraf met dit soort flauwekul komt. Maar dat even terzijde. Overigens lijkt het pinksterzomertje, als hij er al komt, letterlijk een eendagsvlieg in de huidige runs. Maar verder  valt er erg weinig over te zeggen. Misschien straks naar aanleiding van het nieuwe ECMWF ensemble.

Omdat het voor de Lage Landen door de golvende straalstroom en als gevolg daarvan steeds dicht bijliggende scheidingslijnen tussen warme en koude lucht (eerder deze week al mooi beschreven door Arjan en Frederic) wel erg ingewikkeld is gaan we het wat zuidelijker zoeken: Zuid-Frankrijk. Of meer specifiek: de Franse Alpen natuurlijk. Met dank aan reageerder vanDam, die het allemaal netjes voor ons opzoekt, een mooie sfeerimpressie hoe het er rondom de Galibier aan toe gaat.

Het gaat gewoon nog een keer dumpen! Vooral op zaterdag en zondag veel sneeuw rondom de grens van de Frans/Italiaanse Alpen. Hierboven het te verwachten sneeuwdek zondag a.s. Plaatselijk 60 cm dus. De sneeuwgrens ligt meestal rond de 2000 meter, soms tijdelijk zakkend naar 1600 meter. De totale accumulatie (wat dus niet allemaal blijft liggen) nadert de meter. Vrij zeker dus dat het zowel zaterdag als zondag zeer bizar zal zijn in de ronde van Italië. Omdat de ergste kou ten westen van de lage landen uitzakt wordt het ook in Noord-Spanje, vanaf morgen al, opnieuw bar. Dagenlang zal de sneeuwgrens daar tussen de 1000 en 1600 meter liggen. Veel neerslag wordt er in de huidige run niet berekend, maar het zou ook daar zo maar nog eens een keer tot een verassing kunnen komen.

 

[dc_slider slider=”15890″ captions=”true”]

En dan de zomer, waar iedereen zo hard aan toe is. Valt er iets zinnigs over te zeggen? Als je dit lijvige rapport van de World Climate Service ziet zou je in eerste instantie denken van wel. Het rapport zit trouwens verstopt achter een betaald account, maar kennelijk heeft geenstijl er beslag op weten te leggen, vandaar de wat ongebruikelijke link. Lichten we West-Europa er even uit dan zien we dat er naar van alles gekeken wordt, het gaat mij deels boven de pet. Meest in het oog springend en min of meer doorslaggevend zijn de computerberekeningen van het ECMWF en het CFS model. Gegeven wordt op de kaartjes de waarschijnlijk in procenten op een te koude, normale, of te warme zomer. Dus hoe blauwer hoe groter de kans op kouder dan normaal, hoe roder.. juist. De  nogal verschillende uitkomsten van de modellen behoeven geen uitleg! Waarbij overigens nog wel opgemerkt dat de vorige run van het CFS een heel ander beeld liet zien: blauw. De slotsom van het WCS is dan ook: confidence low to moderate. Moderate staat voor “normaal”, dat wil dus zeggen zoals gebruikelijk: laag.

We hebben deze van het KNMI natuurlijk nog. Zij vatten het mooi samen en geven bovendien een aantal mooie links. Let wel: het kaartje is nieuw, de tekst eronder nog niet, die zal een dezer dagen aangepast worden. Op het kaartje valt toch weer een lichte La Niña  te ontwaren, verder valt die enorme blauwe vlek ter plaatse van de Noordzee natuurlijk op. Wat de kans op kou voor de komende maand toch weer wat groter dan normaal maakt. Verder helaas niets zinnigs van te zeggen!

Ook van de nieuwe pluim raken we niet in jubelstemming. Behalve de Pinksterzomer (hij zal toch niet zo de geschiedenis in gaan he?) erg weinig 20-plussers. De hoofd- en controlerun gaan weer record-low maar zitten toch wel erg ver onderin het ensemble. Toch?? Ja helemaal op het eind zou er wat kunnen gebeuren. Dat klinkt overigens zeer plausibel want dan loopt het al tegen 1 juni. Après-ski party te Krommenie, ik lees rechtsboven aan de site al weken dat het dan mooi warm weer zal zijn!

Tot slot nog een nachtvorstje; het is alweer (bijna) zo ver.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

10 reacties

Gesloten voor reacties.