oktoberfest

Proost vanuit München of Augsburg of Rosenheim….

Het is weer zover. Okoberfest in Bayern. Eigenlijk al jaren op m’n bucketlist. Nog nooit iets van gekomen. Volgend jaar misschien? Zei ik vorig jaar ook. Ben jij er wel eens geweest.?Deel je ervaringen in de reactie.

05-almabtrieb-gross

Versierde koeien bij de Almabtrieb

En in de Alpenlanden wordt deze week begonnen met het vee van de Alm te halen. Ook op m’n bucket list. Mijn ouders zitten deze week in Imst en Filzmoos om het zogenaamde Bauernfest mee te maken. Zo’n Bauernfest heb ik wel eens vaker meegemaakt. En dat is werkelijk fenomenaal. Een beetje zoals het feest aan het einde van de vierdaagse in Nijmegen. Veel gezelligheid, drank, lekker eten maar dan met die mooie bergen om je heen. Maar dat was met perfect zonnig weer. Deze feesten, Oktoberfest en Almabtrieb (of Viehabtrieb), krijgen heel wat hemelwater te verwerken. Sneu voor de mensen die zich er echt op verheugen, zoals mijn ouders.

 

 

Het is allerminst stabiel boven west Europa. Dikke regen al in de Alpen vandaag. Hans ter Braak kan er over meepraten in het Kleinwalsertal. Op de hogere toppen wel wat sneeuw zoals Hajo deze ochtend reeds aanstipte.

onrustig

Onrustig boven west Europa

Veel wolken en onstabiliteit. Dit zorgt ervoor dat er diverse storingen getriggerd worden die veel neerslag achter kunnen laten.

 

vrij-1609

De weerkaart bij het onrustige weer, veroorzaakt door lagedrukgebied Stephanie

Want ook het lagedrukgebied dat bij ons de verkoeling verzorgde heeft nog wel iets in de pap te brokkelen. Door de Duitse Meteorologische dienst worden dit jaar alle lagedrukgebieden aangegeven met meisjesnamen. Stephanie wordt gedwongen om het vaste land van Europa op te wandelen. De koers verder noordelijk wordt namelijk gedwarsboomd door een hogedrukgebied dat boven de Scandinavische landen bivakkeert. Dus dan maar richting de Alpen.

za-1709-09u

Forse neerslag klapt tegen het noordelijk Alpenmassief

Met name aan de westkant van het systeem wordt veel neerslag verwacht. Dat komt omdat dit laag nog warme lucht aanzuigd dat boven Oost Europa ligt. Gemengd met alle vocht, verkoeling en verstoringen boven het west Europese vaste land, intensiveert dit en wordt de intense neerslag tegen de noordkant van de Alpen gekwakt.

zo-1809-00u

Zondag is Stephanie dan echt opgelost

Het is slechts een kortstondig proces dat zich nu reeds ontwikkelt en het hele weekend door gaat. Pas op zondag is e.e.a. geneutraliseerd. Arme feestgangers in de Alpen en in Duitsland. Maar goed dat ik dit jaar geen plannen had zou ik bijna zeggen. Kom net terug uit de tropen dus ben ook wel een beetje klaar met de warmte. Maar zo’n bak met regen is ook niet heel erg leuk als je je verheugt op een feestje.

tm-zo-1809

grote neerslaghoeveelheden aan de noordkant.

Dan zijn dit de resultaten van een een weekendje ellende. 154 mm vind ik wel een beetje teveel van het goede slechte, maar 100 millimeter zou zomaar wel eens gehaald kunnen worden.

pslv_16091821_16091600

Wegtrekkend laag richting de Balkan

Uiteindelijk snoert zich boven de Middellandse Zee een apart laag af die ook aan de zuidkant nog een duit in het zakje doet. Uiteindelijk zal het laag de kuierlatten nemen richting de Balkan. Al met al dus een onrustig weekend in het feestcentrum van Europa. En hoe gaan we verder?

tirol-1609

Weinig signalen voor een fraaie sneeuwsituatie

GFS geeft, net als eerder vandaag weinig of geen signalen voor een winterse inval zoals we vorig jaar nog hebben kunnen meemaken. Laat Koning Winter zijn pijlen nog maar even in zijn koker houden. Wellicht kijkt hij om het hoekje mee en ziet ons smachten naar een beetje kou op de kaarten. Ik nodig hem graag uit om vanaf half oktober voorzorgsmaatregelen te nemen om een straffe winter bij ons in de steigers te zetten. Met bakken sneeuw voor de Alpen, geproportioneerd voor alle gebieden.

volgende-zat-2409

De uitsmijter van het Europese Model voor volgende week zaterdag!

De uitsmijter is vanavond echter wel voor de ECMWF. Het europese model geeft voor volgende week zaterdag wel degelijk een sneeuwsignaal. Sneeuwgrens??? Onder de 1000 meter want het 0°c niveau ligt rond die hoogte. Voor mij nog meteofictie zolang de vooraanstaande weermodellen het nog niet eens zijn. We houden het natuurlijk in de gaten de komende dagen.

Fijn weekend!

** Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Renault Captur & Renault Kadjar **


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

9 reacties

Gesloten voor reacties.