Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Ongewoon zware aardbeving in de Himalaya

check ook eens

14 Reacties

 1. Leo schreef:

  Mooi artikel Ronaldo.
  Hoe heftig.
  Toch nog wat beelden wat mij betreft om e.e.a. wat te visualiseren.
  Kathmandu is bij delen vernietigd..
  http://nos.nl/op3/artikel/2032349-in-beeld-de-ravage-na-aardbeving-in-nepal.html
  Ook op de Mount Everest zijn slachtoffers gevallen:
  http://nos.nl/artikel/2032359-aardbeving-treft-ook-india-en-bangladesh.html

 2. Jannes schreef:

  Blij dat ik daar niet woon, wat een schade 🙁

 3. petervdl schreef:

  Heftig. Vorig jaar was ik daar in deze tijd. Wat een prachtig indrukwekkend land. Maar ook heel arm. Ondanks de dat het land zo arm is zijn de mensen daar zo ongelofelijk gastvrij. Met de slechte bouwstijl daar en zoveel mensen die dicht op elkaar wonen kunnen we alleen maar hopen dat er niet nog veel meer slachtoffers zijn gevallen en dat ondanks de slechte infrastructuur de hulp snel op gang komt. Er is maar 1 weg tussen Kathmandu en Pokhara en 1 vliegveld. Ik vrees dat het moeizaam wordt.

 4. Leo schreef:

  NB een hardloopvriendin van mij (Ingrid) is daar nu .. in Kathmandu. Met een groep van 16 man / vrouw had ze juist de Run2day mera peak challenge 2015 voltooid. Zojuist het bericht ontvangen dat de gehele groep op wat schaafwonden na ongedeerd is. 🙂 🙂 🙂
  Ik zou een heel artikel kunnen schrijven maar dat zou me wat te veel sensatie zijn. Wellicht heeft Ingrid zelf zin om een verslag te schrijven; ik zal het haar vragen.
  Voor nu wel het verslag van Eddie Sevink:
  https://www.facebook.com/Run2DayZwolle/posts/819655924780657
  En de foto’s van Ingrid:
  https://www.facebook.com/ingrid.kuijpers.5/posts/760525114017082

 5. Ronaldo schreef:

  Gebied rond Kathmandu sinds 1505 niet meer getroffen door zware aardbevingen.

  • Frederic schreef:

   Goed artikel hoor Ronaldo. Maar dat van de laatste zware aardbeving in Katmandu in 1505 klopt wel niet. Die van 1934 was nog heviger dan die van vandaag met nog desastreuzere gevolgen voor de stad toen. Dat een aardbeving zoals die van vandaag er uitzonderlijk is klopt dus niet
   Ook de Alpen groeien trouwens nog steeds. Niet veel, maar toch.
   En zo moet je aardbevingen ook zien. Enerzijds wordt heel het gebied/gebergte langzaam opgeheven, maar anderzijds zijn er plotse stijgingen. Die laatste tijdens een aardbeving. Zo kwam een deel van de westelijke Himalaya in Kashmir (hier mooi te zien op de kaart) in 2005 maar liefst 5 meter omhoog. Dus ook nu zijn er ongetwijfeld enkele bergen in de buurt van Kathmandu hoger geworden.

   • Ronaldo schreef:

    Bedankt Frederic. Top dat je ff reageert.
    Zoals in het artikel vermeld ben jij echt een specialist in geologie. Dat ben ik dus niet. Het is voor mij meer algemene kennis, goed opletten op school en autodidactisch wetenschappelijke en geografische artikelen lezen. Ik vind het echter een compliment dat je het een goed artikel vindt. Bedankt daarvoor.
    Wat ik dan echter niet begrijp: hoe kan het dat die aardbeving, die zwaarder was in 1934, het historische centrum niet heeft verwoest en die van nu wel. Die gebouwen staan daar al sinds de 18e eeuw. Dat is dan wel weer vreemd.
    Dat Kashmir nog steeds stijgt (K2 en Nanga Parbat = meer een stand alone) is opmerkelijk. Komt dat doordat India als het ware meer een Z-W / N-O draaipatroon heeft aangenomen?

    • Frederic schreef:

     Volgens mijn info was er in 1934 meer schade dan nu het geval is. Ook niet vergeten dat die gebouwen ondertussen alweer 80 jaar ouder zijn he.
     En dat van die opstuwing is een normale zaak hoor. Niet enkel Kashmir dus. Wist je trouwens dat zelfs de Ardennen nog steeds hoger worden door de impact van de Afrikaanse plaat op Z-Europa

     • Ronaldo schreef:

      Wauw. OK. Dat wist ik niet. Wel weet ik dat Afrika onder Europa subdiceert. Daardoor veel aardbevingen in oa Algerije, Marokko, Italie, Griekenland en Turkije dus.
      Wil ik wel een keer met je over gedachten wisselen. Onder het genot van een Duveltje natuurlijk. Belgisch weekendje doen?

 6. Joke, Riederalp schreef:

  Ik lees op de mediasites ook veel lawines door de aardbeving! Bbbrrrrrr

 7. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Ronaldo en Frederic, heel duidelijk uitgelegd en mooie aanvullingen. Voor wie meer wil weten over gebergten en klimaat wereldwijd, is de vierdelige documentaire “Rise of the Continents” op CANVAS of BBC de moeite waard.
  http://www.bbc.co.uk/programmes/b036ks6f

 8. Jannes schreef:

  De oostelijke Alpen liggen er nog mooi bij vanochtend. Maar verandering met veel neerslag (regen en sneeuw) is op komst…

  Posted by Wintersportweer on zaterdag 25 april 2015

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.