matterhorn0708

Toen wij hier de foto’s toonden van de sneeuw op de Zugspitze en de Oostenrijkse gletsjers stierven op de Matterhorn twee Britten in de sneeuwstorm. Ik weet zeker dat dat het laatste is waar ze aan dachten toen ze hun trip planden. Met alle stoere verhalen over de Everest lijkt een topbeklimming in de Alpen kinderspel. Mispoes. Hangt allemaal af van het weer. Mijn tip: “Wat is je plan B?” Als paraglider weet je dat elke mogelijke vliegdag ook kan uitdraaien op urenlang wachten en uiteindelijk onverrichter zake naar huis gaan. Je zou eigenlijk een logboek van het “niet vliegen” moeten bijhouden. Dat is de sleutel tot je veiligheid. Dus iedereen die een bergwandeling of klimtocht plant zou vooraf al een plan B moeten ontwikkelen: indien die en die omstandigheden gaan we lekker beneden langs de rivier fietsen of toch maar dat dikke boek uitlezen. Hadden de mannen hun bedrijf gebeld en zich een week ziek gemeld hadden ze vandaag gemakkelijk de top kunnen bereiken. Zie webcam hierboven. Ach ik roep maar wat. R.I.P..

Schermafdruk 2016-08-07 11.52.55

In Nederland gonst het gerucht dat het na de koudegolf met sneeuw in de Alpen mogelijk echt ‘s zomers gaat worden. Nou in elk geval droog zo lijkt het vanaf de 15e en op veel plaatsen al vanaf de 11e. De pluim vanochtend is voorzichtig. Reken op 20ºC. Kan het alleen nog meevallen.

sneeuw

Hier de parmantige piek dinsdag en woensdag van wat in de nacht op donderdag dan ook een beetje sneeuw moet opleveren vanaf 2000m. Zoals gisteren gemeld zorgt een uit het westen snel oplopende luchtdruk voor een beetje een streep door de rekening van wat eerder nog een echte zomerdump leek te worden. De Alpen krijgen vervolgens een prachtig weekeinde en daarna is er grote onzekerheid!

 

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

10 reacties

Gesloten voor reacties.