1_2017-09-08_2013

Van links naar rechts: Katia – Irma – Jose

Soms weet je niet waar je je weerbericht moet beginnen omdat er zoveel gebeurd op meteorologisch gebied. Helemaal nu het mega druk is boven het Atlantisch bassin. Toch wil ik eerst even stil staan bij de ramp die zich op Sint Maarten voltrekt. In mijn bericht van eerder deze week was het duidelijk dat er zich een ramp ging afspelen op Sint Maarten. Maar hier kun je je eenvoudig niet tegen wapenen. Windsnelheden van 300 kmh en windstoten van 340 kmh zijn gewoon niet van deze wereld. Hopelijk komen de hulptroepen snel op de plaats van bestemming want het zijn toch landgenoten. Als Irma helemaal uitgeraast is zal ik met een bericht komen met statistieken, hoe akelig ze wellicht ook zijn. Pas dan kunnen we e.e.a. in perspectief zien en daadwerkelijk bekijken of Irma echt de zwaarste orkaan in de Atlantische regio ooit is/was.

ippi last24hrs

Microwave beeld van Irma bij oogrok vervangingscyclus

Op dit moment heeft Irma zojuist wederom een oogrok vervangingcyclus voltooid. Onder het blauwe oog zie je een blauwe band verschijnen. Het oog wordt te klein voor het systeem om te overleven en daarom wordt de oogrok vervangen. Aan de buiteneinden van het oog laat het systeem de luchtdruk oplopen. Hierdoor wordt een orkaan iets minder in kracht, zoals Irma vandaag van Cat.5 naar Cat.4 geraakte. De dalende luchtstromen zijn verder van het absolute middelpunt in gang gezet. Dan wordt het oog breder omdat het systeem zelf ook breder wordt. Na het vervangen van de oogrok is het oog iets breder geworden zodat de middelpunt vliedende kracht beter opgevangen kan worden. Een orkaan kan dan, met name op open zee, wederom in kracht toenemen omdat het geen interactie heeft met land.

poep 2017-09-08_2116

Bij Irma is dat nu anders omdat aan de zuidflank Cuba tevoorschijn komt. Na het vervangen van de oogrok kan Irma aan de zuidkant in principe niet verder groeien omdat er boven land minder energie wordt afgegeven. De convectie (opstijgende lucht) is minder boven land dan boven warm water. Met andere woorden: interactie met land is funest voor een systeem als Irma. En kijk maar eens naar Jose, recht op de foto. Aan alle randen dezelfde convectiebanden al is aan de linker flank de band iets minder dik. Dat komt door iets drogere lucht aldaar. Irma’s interactie met Cuba is een “geluk” voor Florida.

Irma ecmwf_mslp_uv850_seus_3

Irma bij landfall volgens het Europese model

Irma zal waarschijnlijk niet verder uitgroeien tot een categorie 5 orkaan. Toch zal Florida onnoemelijk hard getroffen worden. Irma gaat aan land nabij de Florida Keys en zal verder trekken over de Everglades, richting Naples en verder naar het noorden. Op deze manier wordt Miami dus “gespaard”. Daar wonen zo’n 7 miljoen mensen en het is onmogelijk om een exodus van 7 miljoen mensen op gang te brengen. Er zijn altijd achterblijvers. 3 jaar geleden was ik in Miami Beach en dat ligt net iets lager dan het achterland. Irma zal zeker impact hebben maar niet zo erg als het oog niet recht over de stad trekt.

Irma gfs_mslp_wind_seus_9

Irma bij landfall volgens het Amerikaanse model

Ook het Amerikaanse model laat Irma Florida binnen trekken op de hoogte van de Keys. 10 jaar geleden was ik daar met mijn gezin.

2017-09-08_2031

Het vermoedelijke pad van Irma

Ik bivakeerde een aantal dagen op Duck Key. En laat dat nu precies in “the line of fire” liggen.

DSC00744

Vrij idyllisch, vind je niet…..

DSC00731

De mooie gebouwen in Naples met mn trotse 5 jarige aapie.

…. en ook Naples is de moeite waard. Mooie stranden, fijne restaurants en mooie huizen….

DSC00753

Het Dolphin Research Center op Grassy Key

En op Grassy Key ligt het Dolphin Research Center. Heerlijk met dolfijnen zwemmen en ze kennen zelfs het opleidingscentrum in Harderwijk. Juist: ons Dolfinarium. Maar nu zullen ze de deuren sluiten, de huizen barricaderen en onderdak zoeken want het oog van Irma gaat recht over de Keys trekken en verder noordelijk dwars over Naples naar het zich laat uitzien. Waar Irma ook heen trekt: ellende zal er komen in Florida zoals ze al meer dan een eeuw vechten tegen tropische orkanen

DJNIPV_VYAEaGam

Kijk maar eens naar dit lijstje. Zware orkanen zijn van alle tijden en heeft, nogmaals, helemaal niets met klimaatopwarming te maken.

Jose_2017-09-08_2016

Jose onderweg naar Sint Maarten maar geen full hit

Kijken we ook nog even naar die andere knoepert van een ellendeling. Het is een mooi natuurverschijnsel maar het moet gewoon lekker boven open water blijven. En het blijkt dat dat met Jose (fonetisch: Gohzee) boven water blijft en niet recht over Sint Maarten gaat koersen. Sint Maarten krijgt echter wel te maken met deze amigo maar wordt niet zo erg geraakt als dat Irma heeft gedaan. Jose zal zo’n 75 kilometer noord-oostelijk langstrekken. Daardoor krijgt Sint Maarten een zgn. Hurricane Watch. Het is mogelijk dat er zich orkaan condities gaan voordoen op het eiland. Ook krijgt Sint Maarten een zgn. Tropical Storm Warning. Daarbij worden tropische storm winden als vrijwel zeker verwacht. Orkaan condities doen zich nu voor op zo’n 55 kilometer vanaf de kern. Als de kern dan 75 kilometer noord-oostelijk langstrekt dan komen er in ieder geval geen orkaan winden over. Wel wordt er veel regen verwacht en de wind zal dan rond de 120 kmh razen. Als Jose dichterbij komt of verder intensifeert dan zijn orkaanwinden wederom mogelijk. En het eiland is al zo getroffen. Jose is echter veel kleiner dan Irma. Hopelijk zal Jose een oogrok vervangingscyclus uit z’n hoge hoed toveren en dan iets in kracht afnemen. En dat kan dan een voordeel zijn.

jose gfs_mslp_wind_atltropics_7

Jose trekt ten noorden van Sint Maarten langs

Laten we hopen dat Jose nog iets verder oostelijk voorbij Sint Maarten trekt. Laten we duimen dat het wederom niet een full hit wordt maar dat zit er waarschijnlijk niet in.

NO WAY JOSÉ

Fijn weekend!


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

8 reacties

Gesloten voor reacties.