Ver weg in Oostenrijk zie ik de beelden. Valkenburg ken ik op mijn duimpje omdat ik er aan het einde van het vorige millennium drie keer met Red Bull een Europees kampioenschap downhill inline skaten organiseerde. De Cauberg ben ik diverse malen omlaag geskate en zelfs de rodelbaan met stoeltjeslift. Het uitgaansgebied dat nu onder water staat is een van de leukste “on-Nederlandse” plekjes van Nederland. De wedstrijd was op de Brakke Berg.

De zakken zijn gevuld met hooibalen. Nu het hele gebied vol met zandzakken.

Zeer relevant meteen bovenaan het feit dat zelfs een keurige moderne ecologische preventieve bufferzone niet heeft mogen baten. Onderaan een paar opmerkingen van wat dit betekent. Nu eerst de schokkende beelden.

https://twitter.com/Fliep/status/1415442202524884997

Ook even duidelijk dat je dit dus een crisis noemt. Met zelfs dreigende voedseltekorten…

Een crisis is algehele ontregeling…. bij covid bijvoorbeeld was het crisis in de IC’s. Zoals het bij de brandweer crisis en hard werken – pompen of verzuipen – is als ergens een buitensporig grote brand is of een vuurwerkramp. Bologna was ook een crisis. Zijn we het er samen met gezond verstand over eens dat je direct onmiskenbaar bij wijze van spreken op 1 foto herkent als iets een crisis is? Dus 1 foto van een overspannen IC afdeling = crisis. 1 foto van een normaal Nederlands dorp zonder lijken op straat ≠ crisis. De covid crisis was dus op de IC’s en hard werken hoort er dan bij als je voor dat beroep gekozen hebt. Ben je soldaat zit je in Holland lekker in de kazerne, maar is het in Afghanistan andere koek. Maar we gaan niet heel Nederland lam leggen omdat er in Afghanistan een paar honderd Nederlanders extra veel werk hebben. Net zo loos is het verband tussen lockdown voor iedereen (op 1 foto zie je dan een lockdown-crisis maar geen covid-crisis) en wat er gebeurde op de IC’s. Laat het zo zijn dat die mensen een jaar lang zich het schompes hebben gewerkt en psychische nazorg nodig hebben …. maar dat is dan ook net wat het is: een crisis, een hele vette crisis.

Vergelijk ook het leven waarbij de een net op het dieptepunt van zijn leven zit met een scheidingscrisis of en overleden kind en de ander net zielsgelukkig naar het gemeentehuis gaat om zijn pasgeborene aan te melden. Dus dat hele gedoe van solidariteit van iedereen met iedereen is flauwekul. Soms is het hier crisis en soms daar. Daar kun je even bij stil staan, je kunt wat geld overmaken, maar het leven gaat door. Dus nu staan wij als hele wintersportweerman-gemeenschap even stil bij de ellende in de overstromingsgebieden, maar als jij net een kinderfeestje in Groningen organiseert vandaag of een date hebt in Vlissingen dan have fun!

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1415303961649860613

België rampgbied.

De Eifel rampgebied. Hier ook doden te betreuren.

En het was werkelijk schitterend voorspeld. Niet door mij. Ik heb ff zomervakantie met m’n dochter. Zat er niet bovenop.

El Aldus focuste in die dagen op een ander gebied… zag hij Limburg/Ardennen/Eifel niet of spraken de modellen elkaar tegen? Mijn ervaring is dat als je ergens op de kaart een absurd extreem ziet een dag of wat vooruit dat het dan altijd wel gaat toeslaan maar je weet niet precies waar.

Nu dan nog wat we ermee moeten? Moeten we deze lokale/regionale crisis escaleren naar een mondiale crisis waarbij we à la Klaus Schwab onze hele economie en levensstijl omgooien? You will own nothing and be happy. Dat laatste kan ik goed pruimen trouwens want dat beschrijft exact mijn situatie. Ik ben 54 en ik heb helemaal geen bezit of vermogen anders dan wat ski’s, wat paraglidingspullen en een laptop. En gelukkig dat ik ben! Allemaal prima dus, maar zegt dit extreem iets over klimaat of klimaatverandering? Of die 50°C in Canada laatst?

Nee, sowieso gaat het hier om extremen en dan moet je denken in termen van: is dit een eens in 10 jaar event, of eens in 100 jaar of eens in 1000 jaar etc. etc. etc.. Onze dijken zijn afgestemd op een eens in 10.000 jaar storm. Maar je hebt ook nog eens in 1 miljoen jaar. Het kan zijn dat wij in ons leven de eens in 1 miljoen jaar overstroming van Valkenburg meemaken. Of bijvoorbeeld in 10 jaar tijd per toeval twee keer een eens in 500 jaar overstroming. De geologische geschiedenis is een bonte verzameling van catastrofale gebeurtenissen.

Juist als een extreem zeer ver weg ligt van het gemiddelde zegt het juist minder over de algemene onderliggende trend. Die onderliggende trend wordt eerder bevestigd door een gestage betrouwbare geleidelijke verandering dan door extremen. Bij opwarming van de aarde wil je bijvoorbeeld maand in maand uit, jaar in jaar uit een iets hogere temperatuur zien, met daar overheen weer de uitschieters omhoog of omlaag.

Neerslag is sowieso een moeilijke factor. Het KNMI roept maar wat: het wordt of droger of natter met de opwarming van de aarde. En of die opwarming er is, moet je zeker niet afleiden aan het feit dat Helga van Leur op Twitter elke lauwe of warme scheet of bosbrand meldt en nooit een kouderecord tenzij misschien de Elfstedenkoorts toeslaat en ze wel moet. Op een site als electroverse.net haal je betrouwbaar en dagelijks je portie kou en soms neem ik er hier iets van over. Tegenwicht bieden is belangrijk.

Of de aarde verder opwarmt weten we over 1, 2 of 3 jaar. Dan moet de trend wel duidelijk zijn. Of hij koelt af. Daar overheen heb je nog de metakwesties als “is een warmere aarde niet te prefereren boven een koudere?” of “is een groenere aarde door meer CO2 niet te prefereren zelfs als die iets warmer zou zijn?” en de inconvenient truths dat alle maatregelen die de huidige politiek voorstelt of uitvoert helemaal niets doen en ooit gaan doen aan een verlaging van onze CO2 uitstoot. Het kan enkel leiden tot een snellere mondiale machtsovername van China en de invoering van hun surveillance-staat in het voorheen vrije westen. Ik heb daar ook nog wel interessante metabeschouwingen bij. Ik ben in principe nooit tegen dingen. Ik probeer te duiden en te doorzien. Niet in alle opzichten is het Chinese model slechter dan het onze.

Ik heb wel een zeer diepe liefde voor de waarheid en een allergie tegen slechte wetenschap, leugens en schijnmaatregelen. Dus ben ik net zo allergisch tegen anderhalve meter afstand en handen wassen als tegen windmolens en zonnepanelen… als oplossing voor iets dan. Een zonnepaneel en windmolentje op je zeilboot is prima natuurlijk. En anderhalve meter afstand als iemand uit zijn mond stinkt ook. Maar als je met HCQ en Ivermectine mensen uit het ziekenhuis kunt houden, IC’s kunt ontlasten, mensenlevens kunt redden en de hele paniek kunt afbouwen…. dan kan ik huilen als dat weg wordt gecensureerd.

Idem dat we niets horen over permacultuur en holistic grazing als dé mooiste beste gezondste natuurlijkste oplossing om onze uitgestoten CO2 toch ook weer op te vangen en in de bodem op te slaan met als nevenproduct gezonde voeding, gezond vlees, een groenere aarde, minder erosie etc etc. Dan kan ik huilen. Als je ziet dat het liegen en bedriegen gewoon algemeen geworden is. Dan verliezen we met z’n allen.

Ik wilde afsluiten met een tweet die onze eeuwig glimlachende opperleugenaar in Den Haag in optima forma laat zien, maar ga alles met de mantel der liefde bedekken. Met een foto van brute natuur – sneeuw in juli op 3000m – tegen een menselijk decor en stel vast dat het leven mooi is de en wereld prachtig. Gisteren met mijn dochter in het Haus der Natur geweest in Salzburg. Een echte aanrader!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Erick · 15 juli 2021 op 10:40

Hajo je bent een goede kerel volgens mij
Maar ik heb het idee dat je de komende jaren toch vaker en vaker dit soort verhalen moet schrijven om de ontkenning
Van klimaatverandering van je af te schrijven. Helaas is het iets wat gebeurd en de meest waarschijnlijke reden is dat wij mensen toch net ff iets te veel fikkies hebben gestookt( fossiele brandstoffen verband)
Oprecht veel succes en wijsheid voor de toekomst

    Hajo · 15 juli 2021 op 12:46

    Ik ontken geen klimaatverandering. Hoe kom je daar nu bij? Ik ben kenner van klimaatverandering. Ik heb helaas geen paleoklimatologie gestudeerd, doch enkel meteorologie en klimatologie, maar toch heb ik door de jaren heen wat kennis opgedaan van hoe klimaat in het verleden steeds weer is veranderd en ook nu nog steeds opnieuw verandert. Zo ben ik erg gespitst op klimaatverandering in de Alpen omdat dat rechtstreeks impact heeft op mijn business. Voor 1975 waren de Alpen in de zomer veel natter en koeler. De huidige jaren zijn topjaren voor het paragliden. Maar op dit moment is het even minder goed. Dus herformuleer je reactie ajb zodat ik hem snap. Waarschijnlijk bedoel je dat ik “ontken” dat klimaatverandering komt door de door mensen uitgestoten CO2. Dat ontken ik ook niet. Ik heb daar allen geen sterke bewijzen voor gezien. Zodra ik ze wel zie ben ik meteen om. Ik heb wel hele sterke bewijzen gezien voor de koppeling tussen de zonneactiviteit en het klimaat via nog een modulatieslag van de oceanen. De invloed van vulkanisme zal al helemaal niemand ontkennen. Belangrijk is om te zien dat zelfs als het klimaat plotseling of geleidelijk 10 graden verder opwarmt dit nooit een bewijs kan zijn voor CO2 als oorzaak. Hiervoor heb je een werkingsmechanisme nodig en het broeikaseffect zoals het voorgesteld wordt is totaal knudde. Daar kan ik jou en iedereen in een weekeinde op de hei van overtuigen. Ik bied dat altijd aan iedereen aan…. dus ook aan jou. Mijn huis is jouw huis.

      Barend · 15 juli 2021 op 21:47

      Ik begrijp je helemaal.

Maaike · 15 juli 2021 op 12:44

Hallo Hajo,
Nog meer leuke museum tips in Salzburgerland?
Wij gaan binnenkort 2 weken met de kids naar Saalbach.
Heb ik nog een tip voor jou :
https://www.haflinger-tirol.com/
Of ben je daar al geweest?
Groetjes Maaike

Gerrit · 15 juli 2021 op 18:58

Goed verhaal Hajo

Beata · 16 juli 2021 op 23:15

Dank je wel voor dit goede stuk weer. Ik hoop dat je heerlijk weer hebt de komende tijd.

DP · 17 juli 2021 op 09:11

Top stuk Hajo

Gesloten voor reacties.