Dankzij Damian weten we qwelk uitzicht Piet Paulusma heeft vanuit zijn huis in Harlingen. Zie deze live webcam waarvan hierboven voor de eeuwigheid een fraaie impressier bewaard. Hetzelfde beeld daar nu als gisteren toen ik op de Breukelveensche Plas in Nieuw-Loosdrecht schaatste (zie video met ijzeiler en ijskarter). Weer thuis in Krommenie hadden we gisteravond al 5cm verse sneeuw met een fraaie sneeuwduin van 20cm pal voor  de voordeur. Windgepresst voel je meteen als je het opschept en je denkt onwillekeurig aan de levensgevaarlijke lawines in de bergen.

Sneeuw in Krommenie

Vanochtend heeft het nog een uurtje weer een centimeter of twee gesneeuwd en kon ik dezelfde sneeuwduin opnieuw wegscheppen. Op de sloten ontstaan nu weer “watergaatjes” waaruit het sneeuwdek water aanzuigt met vreemd genoeg onder die natte gaatjes (ja het wordt bijna schunnig hier) toch noch gesloten ijs? Rara hoe kan dat nu weer? Het wachten is nog steeds op de eerste met liefde met ons belastinggeld betaalde prof. dr. ir. natuurijs, wat een grote schande is dat die er nog niet is. Ik overweeg serieus alsnog een promotieonderzoek te gaan doen voor mijn doctor titel. Ir. heb ik al op zak.

BREAKING NIEUWS: Ron 0607 tipt  mij net in de reacties dat er op mijn alma mater de Wageningen University nu toch een en ander gebeurt. Ene Bert Heusinkveld is uit hobby al aan het meten geslagen en hoopt geld te krijgen voor een promotie onderzoek (gewoon een trosje klimaatonderzoekers en -lobbyïsten ontslaan en je kunt die man een vorstelijk salaris betalen). Lees mee op deze link:

Met boringen gaat Heusinkveld de ijsaangroei in kaart brengen. Technisch gezien een proefje van niks. Maar wel ‘proof of principle’ benadrukt ijsmeester Heusinkveld. Liefhebberij is het nog, op dit moment. Maar wel liefhebberij met een doel. Heusinkveld en zijn collega’s van Meteorologie en Luchtkwaliteit zijn bezig de NWO warm te krijgen voor een promotie-onderzoek naar het beter modelleren van ijsaangroei.

Heusinkveld was een jaar geleden even ‘wereldnieuws’ met zijn idee om de ijs aangroei te versnellen door er droogijs (koolzuurijs, vast kooldioxide) op te gooien. Dat werkt aantoonbaar. ‘Droogijs heeft een temperatuur van min tachtig graden. In een uur tijd groeide ijs van twaalf centimeter dikte met twee centimeter aan. Je hoorde het knisperen, zo hard ging het. IJs van vijf centimeter zou daarmee in een uur dubbel zo dik worden.’ Maar het Elfstedenbestuur wilde niet aan de methode Heusinkveld. ‘Ze vinden dat ijs natuurlijk moet zijn. Alsof ijstransplantatie wel natuurlijk is!’

Ron0607: you make my day! Hoef ik het zelf ook niet te doen en hou ik naast dit schrijverschap tijd over om te wintersporten. Later op dit blog natuurlijk een interview met Heusinkveld! Ik ben nu al zijn grootste fan! 

Verder waar we gebleven waren: voor mensen met een talenknobbel heerlijke berichten op Omroep Fryslan.
Yn de Súdwesthoeke stiet de measte wyn en dêr is dan ek noch kâns op sniedunen. Der wurdt folop struid en wêr noadich wurde snieskowers ynsetten.

En ook dit artikel over een ijstransplantatie in Hylpen:
De iisklup fan Hylpen hat snein drok dwaande west mei in iistransplantaasje. In stik fan de Alvestêderûte is al goed te beriden, mar ûnder de brêge leit noch in grut wek. Mei man en macht is snein iis út in oare feart helle en ûnder de brêge yn it wetter litten. De hope is dat de froast der in knappe iisflier fan makket.

Nog steeds om in te lijsten als aandenken aan de winter van 2012-2013 de NIEUWE KERSVERSE (!!!) weersverwachting voor de komende 5 dagen:

knmi-verwachting2101

De kans op een 11stedentocht bij een dergelijke verwachting is zeker niet nul al verklaren sommigen mij voor sensatiebelust. Het hoeft maar  2 of 3 nachten in Friesland nog wat kouder uit te pakken en je kunt echt los. Dan pak je centimeters ijs per nacht. Wel horen we hieronder in de reacties graag veel waarnemingen van de sneeuw in Friesland. Ook berichten over andere grote wedstrijden en toertochten zijn welkom. Het is opmerkelijk dat het KNMI die 205 kans op aanhoudend koud noemt. Ik acht dat op dit moment hoogstens 10% maar zie wel ruimte voor collectief duimen. We kijken zo naar het nieuwe ECMWF-ensemble. Eerst wat diverse leuke en minder leuke berichten.

En na het trieste bericht gisteravond (zie ook video uitrukken hulpdiensten) van de vermiste 58-jarige schaatser uit Bodegraven (vanochtend nog niet gevonden – R.I.P.) vanochtend in het Dagblad van het Noorden een dodelijk ongeval van een slippartij die eindigde in het Musselkanaal.

Ongeval Musselkanaal

We weten het … het hoort erbij maar het doet steeds ook weer pijn…

De nieuwe pluim voor Noordoost-Nederland is binnen. Is voor de rest van het land niet heel veel anders. Hierboven de lijnen die de laagste temperaturen in de tijdvakken van 6 uur aangeven. Drie keer strenge vorst en twee keer zeer strenge vorst. Kijk zelf op deze pagina maar na hoe weinig vorst in het verleden soms nodig is geweest voor een Elfstedentocht. Ik sluit een omkering van vorig jaar niet uit: niemand gelooft er meer in en dan ineens komt donderdag het verrassende bericht dat de tocht zaterdag doorgaat! 

Zelfs voor zondag de 27e zijn er noch kansen. In de ECMWF helemaal vriezend en met een zwak naderend front op de Noordzee. Schitterende kaart deze: je ziet een soort hand met gespreide vingers proberen de kou weg te duwen. Zo’n patroon zie je zelden. Zelfs op de GFS-kaart voor zondagmiddag (klik hier) zie je daar iets van terug, maar daar is het toch meer een klassieke occlusiekrul die zondag voor regen en ijzel zou zorgen en dus ook een rampzalige schaatsdag. Ik weet 90% zeker dat het Europese model momenteel superieur is aan het Amerikaanse. Vorig jaar eindigde de vorst ook niet met dikke regen en reden nog zeer veel mensen op die dooizondag prachtige schaatstochten (ikzelf de officieel afgelaste maar nog wel bewegwijzerde Bannetocht). En nu geeft het Europese model voor zondag in Noord-Nederland gewoon nog vorst op. Nee ik wil echt heel graag horen hoeveel sneeuw er in Friesland is gevallen. 

 

Voor ik op zoek ga naar de mooiste plaatjes van de sneeuwval afgelopen nacht in de Franse Alpen en vanochtend aan de zuidkant, kijken we even naar een ensemble voor de luchtdrukontwikkeling boven de Alpen. Als de dooiaanvallen gaan slagen ziet het er steeds sterker naar uit dat de Alpen hogedrukinvloed krijgen (>1013hPa) en dus puur zonnig worden (>1025hPa) terwijl de oceaandepressies de Lage Landen gaan teisteren. GFS berekent nog wel een dumpje de 28e maar de ECMWF gaat voor droog minimaal tot aan de 31e. Vanaf begin februari onzekerheid alom. Er wordt al gespeculeerd over een terugkeer van de winter in de tweede week van februari. Zou ik nu niet doen met die Siberische week nog voor de boeg. Nog even aankijken tot woensdag zou ik zeggen.

Breaking: foto’s Wijnand Reumer Bonkevaart
[fbphotos id=534213503279526]
Wijnand schrijft: “Ik ben vanochtend al even voor jou op pad geweest om de toestand van het ijs bij de finish van de 11-stedentocht te bekijken. Zie gevoegde foto’s van de finishplaats op de Bonkevaart te Leeuwarden. De Bonkevaart ligt oost-west georienteerd en je kunt zien wat de sneeuwtoestand vanochtend was op het tijdstip zoals op de fotoos is te zien. Gisteren hebben hierop 2 mensen geschaatst. Echter, dit is totaal nog niet verantwoord. Je ziet zelfs nog natte plekken op het ijs. Op een andere foto is te zien dat er bij een bruggetje nog een windwak is. Dit punt is ongeveer 400 meter ten oosten van de finishplaats. Op die andere fot is op dat punt een foto genomen richting noorden. Dat stuk ligt dus noord-zuid georienteerd en daar heeft de sneeuw zich nog meer kunnen ophopen. Jammer van de sneeuw, want de ijsdikteaangroei zal daardoor een stuk minder zijn de komende week.”

Zie hierboven bij Bert Heusinkveld hoe je dit soort kwesties in de 21e eeuw hoort op te lossen. Maar ik zie ook ene foto met zoveel sneeuw op het ijs dat ik echt denk dat het nu hopeloos is. Ten overvloede schrijft Robert Tiesma vanuit Bolsward:

Niet veel sneeuw gevallen op de vaart elfstedenroute even voor Bolsward maar net genoeg om de ijsaangroei te verminderen. Eigenlijk hetzelfde verhaal als op de baonkevaart in leeuwarden. Elfstedentocht nog lan niet in zicht. Zeker niet als het zondag gaat dooien. Laten we het elfstedenverhaal maar evn rusten 4 a 5 cm is veel te weinig.

Kunnen we alleen terugdenken aan die elfstedentocht die kwam na een vorstperiode en een korte dooiperiode en toen een nieuwe vorstperiode die het oude ijs snel weer opnam in mooi nieuw zwart ijs. Welke winter was dat ook al weer? 1985?

Webcams Alpen en Wintersport-Arena Sauerland
[fbphotos id=534220606612149]
Schitterende platen uit de skigebieden. Livigno ook weer mooie bedeeld. Nergens lijkt meer gevallen dan 25cm zo te zien. Grootste hoeveelheden in Graubünden tussen San Bernadino en St. Moritz. Daar misschien 30cm op de pistes. En de serie platen uit Sauerland mag er zeker zijn natuurlijk. Deze week hoef je niet ver te rijden voor op en top wintersport. Wel moeten we vrezen dat het daar ook weer mis kan gaan volgende week. We wachten de volgende modelruns af. 

Discussieer mee over de kansen van modelruns en ensembles op de weerpro pagina.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

68 reacties

Gesloten voor reacties.