Pointe_des_Mossettes-2017_0216_094000

Portes du Soleil

Een schitterende plaat uit de Portes du Soleil vanochtend. Je kunt zien dat de sneeuw van afgelopen week een mooie vaste laag is geworden met op de steilere gedeelten ook de “bosses” (buckels) waar de betere skiërs graag hun tanden in zetten.

output_wa5TrC

Actuele situatie Franse skigebieden

Op dit moment is het zacht. Hoge druk. Vorstgrens rond de 1800m. ’s Nachts mooi koud. Perfecte pistes.

niv_QHOS41TRIGY

Aan de hand van deze grafiek in de noordelijke Franse Alpen (Savoie Mont Blanc) zie je hoe temperatuur en offpiste sneeuwdek zich ontwikkelen. Er is een hele mooie sneeuwhoogte en je kunt verwachten dat er zo elke 10 dagen weer een mooie piek bij komt nu! Het seizoen in de Franse bergen is nog erg lang. Niet alleen tot Pasen maar er ruim overheen. Val Thorens sluit op 1 mei dit seizoen!

chatel1602

Châtel

Even verderop in Châtel zien we dat de daken in het dorp op 1200m nog mooi besneeuwd zijn. Het is gewoon een droomfase in het seizoen en het ziet ernaar uit dat dat de hele krokus zo kan blijven.

couchevel1602

Courchevel – Les 3 Vallées

In de 3 Vallées zie je rond Courchevel hoe goed de sneeuwsituatie is. Het is nu nog erg rustig in het skigebied. Dat verandert komende week wel, maar op de eindeloze brede pistes verdeelt zich alles zo goed dat je bijna nergens meer in de rij staat.

output_rlfzRv

La Folie Douce – Espace Killy

La Folie Douce tussen Tignes en Val d’Isère maakt zich weer op voor een lange dag: hier is het elke middag swingend feest zoals je op de compilatie van gistermiddag en vanochtend ziet.

auron1802

Auron – Stations du Mercantour

En de goede sneeuwsituatie loopt helemaal tot aan de Middellandse Zee door. Hierboven Auron, dat samen met Isola 2000 de Stations du Mercantour vormt.

graphe3_1000___6.22641509434_45.3036437247_

In de grafiek hierboven zie je onderaan de enorme droogte. Volgende week vrijdag is er kans op sneeuw bij sterk dalende temperaturen. Daarna keert het aangename zachte weertype terug. De ruis tussen de 23er en de 25e laat zien dat zowel de temperatuur als de duur en intensiteit van de sneeuwval nog niet vast te stellen is. Er is een kans dat de sneeuwval ook op de wisseldag zaterdag 24 februari nog aanhoudt.

output_gknzmO

Europees weermodel

We kijken nog even in beide modellen hoe die berekende neerslag eruit ziet. De luchtdruk keldert donderdag. Het wordt ontzettend instabiel. In de nacht op vrijdag en in de nacht op zaterdag lijkt de meeste neerslag de Franse Alpen te bereiken. De zon keert tussendoor snel terug. Het kunnen dus hele mooie skidagen zijn!

output_lgGqam

Amerikaans weermodel

In het Amerikaanse model is er alleen vrijdag sneeuw en alleen helemaal in het noorden van de Franse Alpen. Meteen daarna zacht en zonnig. Het is echt iets om in de gaten te houden voor de mensen die de krokusweken reizen. Die wisseldag kan nog wel eens lastig worden.

Volg de verdere analyses hier op Wintersportweerman.nl. Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

22 reacties

Gesloten voor reacties.