Pointe_des_Mossettes-2017_0216_094000

Portes du Soleil

Een schitterende plaat uit de Portes du Soleil vanochtend. Je kunt zien dat de sneeuw van afgelopen week een mooie vaste laag is geworden met op de steilere gedeelten ook de “bosses” (buckels) waar de betere skiërs graag hun tanden in zetten.

output_wa5TrC

Actuele situatie Franse skigebieden

Op dit moment is het zacht. Hoge druk. Vorstgrens rond de 1800m. ’s Nachts mooi koud. Perfecte pistes.

niv_QHOS41TRIGY

Aan de hand van deze grafiek in de noordelijke Franse Alpen (Savoie Mont Blanc) zie je hoe temperatuur en offpiste sneeuwdek zich ontwikkelen. Er is een hele mooie sneeuwhoogte en je kunt verwachten dat er zo elke 10 dagen weer een mooie piek bij komt nu! Het seizoen in de Franse bergen is nog erg lang. Niet alleen tot Pasen maar er ruim overheen. Val Thorens sluit op 1 mei dit seizoen!

chatel1602

Châtel

Even verderop in Châtel zien we dat de daken in het dorp op 1200m nog mooi besneeuwd zijn. Het is gewoon een droomfase in het seizoen en het ziet ernaar uit dat dat de hele krokus zo kan blijven.

couchevel1602

Courchevel – Les 3 Vallées

In de 3 Vallées zie je rond Courchevel hoe goed de sneeuwsituatie is. Het is nu nog erg rustig in het skigebied. Dat verandert komende week wel, maar op de eindeloze brede pistes verdeelt zich alles zo goed dat je bijna nergens meer in de rij staat.

output_rlfzRv

La Folie Douce – Espace Killy

La Folie Douce tussen Tignes en Val d’Isère maakt zich weer op voor een lange dag: hier is het elke middag swingend feest zoals je op de compilatie van gistermiddag en vanochtend ziet.

auron1802

Auron – Stations du Mercantour

En de goede sneeuwsituatie loopt helemaal tot aan de Middellandse Zee door. Hierboven Auron, dat samen met Isola 2000 de Stations du Mercantour vormt.

graphe3_1000___6.22641509434_45.3036437247_

In de grafiek hierboven zie je onderaan de enorme droogte. Volgende week vrijdag is er kans op sneeuw bij sterk dalende temperaturen. Daarna keert het aangename zachte weertype terug. De ruis tussen de 23er en de 25e laat zien dat zowel de temperatuur als de duur en intensiteit van de sneeuwval nog niet vast te stellen is. Er is een kans dat de sneeuwval ook op de wisseldag zaterdag 24 februari nog aanhoudt.

output_gknzmO

Europees weermodel

We kijken nog even in beide modellen hoe die berekende neerslag eruit ziet. De luchtdruk keldert donderdag. Het wordt ontzettend instabiel. In de nacht op vrijdag en in de nacht op zaterdag lijkt de meeste neerslag de Franse Alpen te bereiken. De zon keert tussendoor snel terug. Het kunnen dus hele mooie skidagen zijn!

output_lgGqam

Amerikaans weermodel

In het Amerikaanse model is er alleen vrijdag sneeuw en alleen helemaal in het noorden van de Franse Alpen. Meteen daarna zacht en zonnig. Het is echt iets om in de gaten te houden voor de mensen die de krokusweken reizen. Die wisseldag kan nog wel eens lastig worden.

Volg de verdere analyses hier op Wintersportweerman.nl. Dit speciale weerbericht is je mede aangeboden door het Frans bureau voor Toerisme en Franse bergen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.