Klik voor grotere grafieken

Reinhard Böhm is als klimatoloog verbonden aan het Oostenrijkse KNMI: de Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG) in Wenen. Hij heeft net baanbrekend onderzoek gepubliceerd over het optreden van weerextremen in de Alpen. Daarvoor nam hij weerdata tot 250 jaar geleden onder de loep. Het resultaat verraste de onderzoeker: er is geen waarneembare toename van weerextremen in de Alpen. Zie hierrr het ZAMG persbericht!

Binnen de onderzochte periode zijn de Alpen net als de rest van de wereld wel iets warmer geworden. Böhm staat kritisch tegenover wat zijn collega’s allemaal roepen: „Om de wereld te redden en global warming te stoppen, moet men tamtam maken. Dat bij een stijging van de gemiddelde temperatuur ook steeds meer weerextremen optreden, is dan erg goed voor de marketing. Met de waarheid heeft het niets van doen“ (bron: Die Presse).

Wat zegt ons dit als wintersporters?

Laten we allemaal als we komend seizoen op wintersport gaan en we eens een bijzonder warme, koude, natte of droge week meemaken – of het liefst natuurlijk een week met een meter sneeuw erbij – in ons achterhoofd houden dat er niets bijzonders aan de hand is en dat het weer in de Alpen al 250 jaar zo grillig is als wij het nu vaak meemaken. 

Verder bewijst Böhms onderzoek niets voor of tegen klimaatverandering door menselijke uitstoot van CO2. Ik maak er geen geheim van dat er erg goede redenen zijn aan die hele theorie te twijfelen. De Kleine IJstijd liep tenslotte in 1850 op zijn einde, wat de terugtrekking van de gletsjers sindsdien verklaart. De temperatuurstijging in de 20e eeuw was netto zeer klein en verliep in twee golven. De tweede golf is nu voorbij. Al 15 jaar wordt het niet meer warmer. We moeten serieus rekening houden met een gestage afkoeling door de afname van de zonneactiviteit. In het voorjaar van 2013 hebben we nog een zwak zonnemaximum en daarna lijkt de zon te gaan indutten. 

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.