Klik voor grotere grafieken

Reinhard Böhm is als klimatoloog verbonden aan het Oostenrijkse KNMI: de Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG) in Wenen. Hij heeft net baanbrekend onderzoek gepubliceerd over het optreden van weerextremen in de Alpen. Daarvoor nam hij weerdata tot 250 jaar geleden onder de loep. Het resultaat verraste de onderzoeker: er is geen waarneembare toename van weerextremen in de Alpen. Zie hierrr het ZAMG persbericht!

Binnen de onderzochte periode zijn de Alpen net als de rest van de wereld wel iets warmer geworden. Böhm staat kritisch tegenover wat zijn collega’s allemaal roepen: „Om de wereld te redden en global warming te stoppen, moet men tamtam maken. Dat bij een stijging van de gemiddelde temperatuur ook steeds meer weerextremen optreden, is dan erg goed voor de marketing. Met de waarheid heeft het niets van doen“ (bron: Die Presse).

Wat zegt ons dit als wintersporters?

Laten we allemaal als we komend seizoen op wintersport gaan en we eens een bijzonder warme, koude, natte of droge week meemaken – of het liefst natuurlijk een week met een meter sneeuw erbij – in ons achterhoofd houden dat er niets bijzonders aan de hand is en dat het weer in de Alpen al 250 jaar zo grillig is als wij het nu vaak meemaken. 

Verder bewijst Böhms onderzoek niets voor of tegen klimaatverandering door menselijke uitstoot van CO2. Ik maak er geen geheim van dat er erg goede redenen zijn aan die hele theorie te twijfelen. De Kleine IJstijd liep tenslotte in 1850 op zijn einde, wat de terugtrekking van de gletsjers sindsdien verklaart. De temperatuurstijging in de 20e eeuw was netto zeer klein en verliep in twee golven. De tweede golf is nu voorbij. Al 15 jaar wordt het niet meer warmer. We moeten serieus rekening houden met een gestage afkoeling door de afname van de zonneactiviteit. In het voorjaar van 2013 hebben we nog een zwak zonnemaximum en daarna lijkt de zon te gaan indutten. 

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.