Reinhard Böhm is als klimatoloog verbonden aan het Oostenrijkse KNMI: de Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG) in Wenen. Hij heeft net baanbrekend onderzoek gepubliceerd over het optreden van weerextremen in de Alpen. Daarvoor nam hij weerdata tot 250 jaar geleden onder de loep. Het resultaat verraste de onderzoeker: er is geen waarneembare toename van weerextremen in de Alpen. Zie hierrr het ZAMG persbericht!
Binnen de onderzochte periode zijn de Alpen net als de rest van de wereld wel iets warmer geworden. Böhm staat kritisch tegenover wat zijn collega’s allemaal roepen: „Om de wereld te redden en global warming te stoppen, moet men tamtam maken. Dat bij een stijging van de gemiddelde temperatuur ook steeds meer weerextremen optreden, is dan erg goed voor de marketing. Met de waarheid heeft het niets van doen“ (bron: Die Presse).
Wat zegt ons dit als wintersporters?
Laten we allemaal als we komend seizoen op wintersport gaan en we eens een bijzonder warme, koude, natte of droge week meemaken – of het liefst natuurlijk een week met een meter sneeuw erbij – in ons achterhoofd houden dat er niets bijzonders aan de hand is en dat het weer in de Alpen al 250 jaar zo grillig is als wij het nu vaak meemaken.
Verder bewijst Böhms onderzoek niets voor of tegen klimaatverandering door menselijke uitstoot van CO2. Ik maak er geen geheim van dat er erg goede redenen zijn aan die hele theorie te twijfelen. De Kleine IJstijd liep tenslotte in 1850 op zijn einde, wat de terugtrekking van de gletsjers sindsdien verklaart. De temperatuurstijging in de 20e eeuw was netto zeer klein en verliep in twee golven. De tweede golf is nu voorbij. Al 15 jaar wordt het niet meer warmer. We moeten serieus rekening houden met een gestage afkoeling door de afname van de zonneactiviteit. In het voorjaar van 2013 hebben we nog een zwak zonnemaximum en daarna lijkt de zon te gaan indutten.
15 reacties
Gesloten voor reacties.