Tja en wij maar focussen op de zuidkant van de Alpen niet verder dan Kärnten. Mooie plaatjes allemaal. Maar vanochtend pas spot ik op iceagenow.info – al jaren de beste bron van ijzig nieuws – dat Slovenië plat ligt door onderkoelde regen die alles bedekt heeft met een dikke laag ijs. De helft van de bossen in Slovenië is ernstig beschadigd.

auto_ijs_slovenie

120.000 Slovenen zitten nog zonder stroom en 40% van de scholen is dicht. De EU schiet te hulp met noodaggregaten uit Oostenrijk en Tsjechië. Die auto (bron) ziet er net zo uit als de auto in Griekenland een paar jaar terug die de cover van het must read boek De Staat van het Klimaat van mijn goede vriend Marcel Crok siert. Toestanden dus. Hierrr meer over de barre omstandigheden in Slovenië, en ook in Kroatië en Servië trouwens. Hoe zou het trouwens staan met de ontwikkeling van de skigebieden in “ons” Bosnië-Herzegovina?   

polen0502

De plaats Lublin in een vlak deel van Polen dicht tegen de Oekraïnse en Wit-Russische grens is bedolven onder een halve meter sneeuw. Lees hierrrr op Google Translate.

szklarskaporeba0502

Tja nu we het over Polen hebben…. ik weet van Stefan Pauwels dat hij met zijn gezin voor de krokus heeft gekozen voor Szklarska Poreba aan de Poolse kant van het Reuzengeberte 500km westelijk van Lublin. Hoe anders is het beeld daar! En nu we weten dat de warmte de komende dagen over Hongarije naar het noorden schuift is er weinig verbetering in zicht. Het gezin kan daar met zijn vieren voor nog geen 650 euro een hele week zitten. Een perfecte keuze dus. Laten we nu voor ze duimen dat het nog goed gaat komen.  

IRAN-WEATHER-SNOW

Snel door naar Iran. De ergste sneeuwstormen in 50 jaar – die meer dan twee meter sneeuw dumpten – teisteren het noorden van het land inclusief het noordelijke deel van Teheran. Een half miljoen huishoudens is afgesloten van de stroom. Scholen zijn dicht. 11.000 mensen kwamen vast te zitten en moesten worden gered. 3800 mensen verblijven momenteel in noodopvang. Zie hierrr. In Afghanistan dringt de sneeuw ook verder naar het zuiden door dan in een normale winter: Britse soldaten hebben in Helmand (waar wij Hollanders ook zaten) voor het eerst sinds de opbouw van hun kamp in 2006 een sneeuwpop kunnen bouwen. Zie hierrr.

uzbekistan0502 

Ik stipte eerder al aan dat Oezbekistan en Turkmenistan nu een sneeuwdek hebben terwijl dat gemiddeld niet het geval is. Hierrr een bericht over de barre omstandigheden in het land momenteel en hoe de prijs van een zak steenkool of hout omhoog is geschoten. Leuk ook te melden dat voor het allereerst sneeuwluipaarden is Oezbekistan zijn gefotografeerd.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EHKx7UQd3rI

Hierboven een filmpje van de recordsneeuwval in Central Park New York afgelopen maandag en dinsdag. En ik heb besloten het Alpen+Sauerlandweerbericht in een apart bericht te doen waaraan ik nu begin!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.