Tja en wij maar focussen op de zuidkant van de Alpen niet verder dan Kärnten. Mooie plaatjes allemaal. Maar vanochtend pas spot ik op iceagenow.info – al jaren de beste bron van ijzig nieuws – dat Slovenië plat ligt door onderkoelde regen die alles bedekt heeft met een dikke laag ijs. De helft van de bossen in Slovenië is ernstig beschadigd.

auto_ijs_slovenie

120.000 Slovenen zitten nog zonder stroom en 40% van de scholen is dicht. De EU schiet te hulp met noodaggregaten uit Oostenrijk en Tsjechië. Die auto (bron) ziet er net zo uit als de auto in Griekenland een paar jaar terug die de cover van het must read boek De Staat van het Klimaat van mijn goede vriend Marcel Crok siert. Toestanden dus. Hierrr meer over de barre omstandigheden in Slovenië, en ook in Kroatië en Servië trouwens. Hoe zou het trouwens staan met de ontwikkeling van de skigebieden in “ons” Bosnië-Herzegovina?   

polen0502

De plaats Lublin in een vlak deel van Polen dicht tegen de Oekraïnse en Wit-Russische grens is bedolven onder een halve meter sneeuw. Lees hierrrr op Google Translate.

szklarskaporeba0502

Tja nu we het over Polen hebben…. ik weet van Stefan Pauwels dat hij met zijn gezin voor de krokus heeft gekozen voor Szklarska Poreba aan de Poolse kant van het Reuzengeberte 500km westelijk van Lublin. Hoe anders is het beeld daar! En nu we weten dat de warmte de komende dagen over Hongarije naar het noorden schuift is er weinig verbetering in zicht. Het gezin kan daar met zijn vieren voor nog geen 650 euro een hele week zitten. Een perfecte keuze dus. Laten we nu voor ze duimen dat het nog goed gaat komen.  

IRAN-WEATHER-SNOW

Snel door naar Iran. De ergste sneeuwstormen in 50 jaar – die meer dan twee meter sneeuw dumpten – teisteren het noorden van het land inclusief het noordelijke deel van Teheran. Een half miljoen huishoudens is afgesloten van de stroom. Scholen zijn dicht. 11.000 mensen kwamen vast te zitten en moesten worden gered. 3800 mensen verblijven momenteel in noodopvang. Zie hierrr. In Afghanistan dringt de sneeuw ook verder naar het zuiden door dan in een normale winter: Britse soldaten hebben in Helmand (waar wij Hollanders ook zaten) voor het eerst sinds de opbouw van hun kamp in 2006 een sneeuwpop kunnen bouwen. Zie hierrr.

uzbekistan0502 

Ik stipte eerder al aan dat Oezbekistan en Turkmenistan nu een sneeuwdek hebben terwijl dat gemiddeld niet het geval is. Hierrr een bericht over de barre omstandigheden in het land momenteel en hoe de prijs van een zak steenkool of hout omhoog is geschoten. Leuk ook te melden dat voor het allereerst sneeuwluipaarden is Oezbekistan zijn gefotografeerd.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EHKx7UQd3rI

Hierboven een filmpje van de recordsneeuwval in Central Park New York afgelopen maandag en dinsdag. En ik heb besloten het Alpen+Sauerlandweerbericht in een apart bericht te doen waaraan ik nu begin!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.