We beginnen dit bericht met een foto van gisteren zo maar ergens in een park in Nizhnevartovsk, West-Siberië (bron: Meteo Italia). Waar de herfstkleuren vermengd worden met die van een vroege winter. Niet zonder reden juist daar, maar eerst even wat inleven. Nooit van gehoord? Wikipedia weet alles.

Map_of_Russia_-_Khanty-Mansi_Autonomous_Okrug_(2008-03)_svg

Nizhnevartovsk is de tweede stad van het autonome district Chanto-Mansië. Gelegen aan de oostoever van de Ob. En niet eens zo klein: ruim 250.000 inwoners. Met een extreem  klimaat. In de zomer kan het +35 °C worden, in de winter -50 °C. Desondanks valt er kennelijk genoeg te doen. Zo zijn er geregeld miss-verkeizingen, wat natuurlijk mooie (winterse) plaatjes oplevert.  

 Father frost

En in de winter worden er als vanzelfsprekend ijs-sculpturen als deze (Father frost!) gebouwd.

 sneeuw_2014275

Goed, de winter is daar dus ingevallen. Zou het een blijvertje zijn? Volg het op de webcam en de berichtgeving van de stad (google translate is handig). De politie controleert of de winterbanden al gemonteerd zijn! Waarom is Nizhnevartovsk zo interessant? Het ligt precies op 60 graden noorderbreedte. En dat is nu net het gebied (ten zuiden van de 60e breedtegraad) waar we met spanning naar kijken. Vorige week verscheen er op weer.nl een artikel dat een wel heel sterke correlatie legt met het sneeuwdek in Siberië. Dat wil zeggen: de snelheid waarmee zich in oktober het sneeuwdek opbouwt. Onderzoek van Judah Cohen, verbonden aan het instituut Atmospheric and Environmental Research, legt die link als volgt. Het ontstaan van het sneeuwdek zorgt ervoor dat ter plekke plotseling veel zonlicht en dus warmte gereflecteerd wordt. Als gevolg daarvan wordt het Siberische hogedrukgebied al snel groter en sterker. Vervolgens zou het stromingspatroon er voor zorgen dat warme lucht op hoogte -in de stratosfeer- het poolgebied bereikt en er dan in de wintermaanden hogedruk boven de noordpool aanwezig is. En dat is wat we willen: de poolwervel is hierdoor zwak; grote kans op koude-uitbraken! Uiteraard blijven er onzekerheden door de chaos van het weer, maar de claim dat 75% van de variaties met deze theorie beschreven wordt is opzienbarend. Bekijk als je er meer van wil weten hier het complete onderzoek in video.

 sneeuwdek 8 oktober 2014

Maar even naar het sneeuwdek kijken dan; via het Rutgers University global snow lab. Het bovenste plaatje werd door weer.nl gebruikt op 3 oktober, deze is van 7 oktober. Wat natuurlijk ook opvalt is de enorme bedekking van Canada.

Anomalie sneeuwdek usa Oct. 09 00.45

Dat was in september overigens ook al zo. Sterker: met een dek van 4.9 miljoen vierkante kilometer (hierboven de afwijking t.o.v. het gemiddelde) was dat het grootste ooit geregistreerd! In de loop van komend weekend zal het in het midden van Canada weer wat milder worden en de sneeuw gedeeltelijk verdwijnen.

Snnewanaomalie EurazieOct. 09 00.55

Over het gehele noordelijk halfrond is het septemberdek het groots sinds 1977.  Dit schrijft OLHN er (wel enigszins ongenuanceerd) over. Hierboven dat voor Europa en Azië (opnieuw de afwijking). Het is fors, maar let op: vergelijkbaar met vorig jaar. Het vervolg kennen we: een gedeelte ervan smolt weg en de aangroei verliep daarna traag. Het is nog vroeg in het seizoen, de komende weken worden belangrijk.

tmp2_14101200_14100712

Laten we even naar de komende 10 daagse kijken. Die ziet er alvast veelbelovend uit. Vanaf komend weekend gaat het in Siberie flink kouder worden. Niet overal, en over zo’n enorm gebied en zo’n periode is het uiteraard lastig. Toch denk ik dat bovenstaande kaart representatief is: in het blauwe gebied (vorst) gaat de neerslag voornamelijk als sneeuw vallen.

 rsum_14101712_14100712

Dus: het grootste gedeelte van Siberie krijgt een deken van 10 tot 20 cm. Dat lijkt alvast een goed begin te zijn!

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.