servie

Moet je bij rood licht nu doorvaren of voor anker gaan? Die vraag stellen de Serviërs zich sinds gisteren. Bekijk snel de video hieronder…

https://www.youtube.com/watch?v=VO46-WKkE08

Ook maar eens de hulp van de Nederlandse waterbouwkundigen inroepen misschien?

onweercel

Wetteronline.de toont de onweercel in de loop van de Morava, een zijrivier van de Donau. Het is natuurlijk als de rivier ergens ingedamd is dat het zo mis gaat als het 100 jaar geleden zeker nergens misging. De natuur laat zich nu eenmaal niet graag dwingen.

hotspot

Maar het GFS model slaagt met vlag en wimpel. Nu ja. 100km misgeschoten met die groene punt.

cape

Nuttig om eens naar de typische onweersparameters te kijken. Cape om te beginnen. Geeft dus maar globaal aan langs welke lijn het mis kan gaan.

lifted

En lifted index. Een maat voor de mate waarin grote luchtpakketten willen stijgen. De thermiek dus zeg maar. Je ziet: ook hier lees je niet de hotspot uit. Je moet dus nog een parameter hebben…

koudeput

Een koudeput boven de Adriatische Zee is misschien de missing link in de puzzel waarom het juist daar in Servië mis ging. Het is het punt waar die koude op hoogte raakt aan die warme instabiele gordel.

PS In feite zijn dit niet de groeten uit Servië van jullie Wintersportweerman. Het zijn de groeten uit Champéry in de Portes du Soleil. Hier vanochtend nog mooi weer maar in de middag het typische komen en gaan van Alpen opfrisbuitjes!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!