servie

Moet je bij rood licht nu doorvaren of voor anker gaan? Die vraag stellen de Serviërs zich sinds gisteren. Bekijk snel de video hieronder…

https://www.youtube.com/watch?v=VO46-WKkE08

Ook maar eens de hulp van de Nederlandse waterbouwkundigen inroepen misschien?

onweercel

Wetteronline.de toont de onweercel in de loop van de Morava, een zijrivier van de Donau. Het is natuurlijk als de rivier ergens ingedamd is dat het zo mis gaat als het 100 jaar geleden zeker nergens misging. De natuur laat zich nu eenmaal niet graag dwingen.

hotspot

Maar het GFS model slaagt met vlag en wimpel. Nu ja. 100km misgeschoten met die groene punt.

cape

Nuttig om eens naar de typische onweersparameters te kijken. Cape om te beginnen. Geeft dus maar globaal aan langs welke lijn het mis kan gaan.

lifted

En lifted index. Een maat voor de mate waarin grote luchtpakketten willen stijgen. De thermiek dus zeg maar. Je ziet: ook hier lees je niet de hotspot uit. Je moet dus nog een parameter hebben…

koudeput

Een koudeput boven de Adriatische Zee is misschien de missing link in de puzzel waarom het juist daar in Servië mis ging. Het is het punt waar die koude op hoogte raakt aan die warme instabiele gordel.

PS In feite zijn dit niet de groeten uit Servië van jullie Wintersportweerman. Het zijn de groeten uit Champéry in de Portes du Soleil. Hier vanochtend nog mooi weer maar in de middag het typische komen en gaan van Alpen opfrisbuitjes!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.