servie

Moet je bij rood licht nu doorvaren of voor anker gaan? Die vraag stellen de Serviërs zich sinds gisteren. Bekijk snel de video hieronder…

https://www.youtube.com/watch?v=VO46-WKkE08

Ook maar eens de hulp van de Nederlandse waterbouwkundigen inroepen misschien?

onweercel

Wetteronline.de toont de onweercel in de loop van de Morava, een zijrivier van de Donau. Het is natuurlijk als de rivier ergens ingedamd is dat het zo mis gaat als het 100 jaar geleden zeker nergens misging. De natuur laat zich nu eenmaal niet graag dwingen.

hotspot

Maar het GFS model slaagt met vlag en wimpel. Nu ja. 100km misgeschoten met die groene punt.

cape

Nuttig om eens naar de typische onweersparameters te kijken. Cape om te beginnen. Geeft dus maar globaal aan langs welke lijn het mis kan gaan.

lifted

En lifted index. Een maat voor de mate waarin grote luchtpakketten willen stijgen. De thermiek dus zeg maar. Je ziet: ook hier lees je niet de hotspot uit. Je moet dus nog een parameter hebben…

koudeput

Een koudeput boven de Adriatische Zee is misschien de missing link in de puzzel waarom het juist daar in Servië mis ging. Het is het punt waar die koude op hoogte raakt aan die warme instabiele gordel.

PS In feite zijn dit niet de groeten uit Servië van jullie Wintersportweerman. Het zijn de groeten uit Champéry in de Portes du Soleil. Hier vanochtend nog mooi weer maar in de middag het typische komen en gaan van Alpen opfrisbuitjes!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.