grispafjell-varken

Na zo’n schitterende meteodag gisteren met gelukkig maar één tragisch ongeluk wederom geen oproep tot gehakketak over klimaat maar gewoon het verzoek te glimlachen over dit varken in Noorwegen. Niemand weet wat het klimaat gaat brengen en het is – zeker voor wintersporters – te leuk en spannend om het niet intensief te volgen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één varken in de sneeuw nog geen Nieuwe Kleine IJstijd. Maar ik zie toch echt drie varkens op die foto! Cue: iedereen lacht!

De hut Geiterygghytta wordt al sinds 1950 gerund door de familie van de huidige manager Jan Eira. Hij heeft nog nooit in juli zoveel sneeuw gezien. De in situ metingen van het Noorse ministerie van waterwegen en energie bevestigen dat (bron).

Ook bij de Sognefjord ligt nog veel sneeuw…

numetsneeuw

Juli 2015

2jaargeleden

Juli 2013

Juni en juli zijn hier twee graden kouder dan normaal verlopen. Een grote rol speelt natuurlijk ook de overvloedige neerslag (lees: sneeuw) afgelopen winter. Schapenhouders hebben een derde van het weideseizoen verloren.

Schermafdruk 2015-07-26 10.07.04

Op deze kaart zie je dat het gebied in Zuid-Noorwegen waar nog sneeuw ligt bijna dubbel zo groot is als het langjarig gemiddelde 1981-2010.

groenlandbevriest

Kijken we naar Scandinavië kijken we altijd ook met een schuin oog naar IJSland en Groenland. Over Groenland berichtte ik op 10 juni dat de smelt extreem vertraagd was. Die inkt was amper droog en de smelt accelereerde zodanig dat het einde van de wereld nabij leek. Ik beloofde terug te komen op mijn eerdere bericht. Goed dat ik even heb gewacht en ons wintersporters nu kan melden dat de lijn van het percentage oppervlak van het land waar smelt aan de gang is even hard weer is gekelderd als hij eerder gestegen was. We zitten daar nu al helemaal onderaan de bandbreedte van de periode 1990-2013. De kou op Groenland heeft ook alles te maken met de omslag in ons weer momenteel.

Hudson-Bay-Ice-Coverage-24-Jul-2015-512x372

Als je de stromingspatronen de komende 14 dagen bekijkt zie je hoe langs de oostkust van Groenland arctische lucht over de Atlantische Oceaan uitstroomt. Die komt daar samen met koele luchtmassa’s uit Canada. Dat gaat wervelen en zo is het absoluut niet uit te sluiten dat we nog een zomerstorm gaan krijgen. Vooral de Britse eilanden gaan volop door met hun herfstige zomer 2015. Misschien is er een samenhang met de uitzonderlijke ijsbedekking in de Hudson Baai momenteel. Daar ligt nu meer ijs dan in de afgelopen 20 jaar waargenomen. Saillant detail is dat een wetenschappelijke expeditie van de ijsbreker Amundsen om klimaatverandering rond de noordpool te onderzoeken is afgebroken, omdat het schip in de Hudson baai niet gemist kon worden.

1997-2015-el-nino

Tja wat moeten we hiermee in een jaar waarin zich een zeer sterke El Ninjo lijkt te ontwikkelen? Het is boeiend dit artikel en de onderstaande commentaren daarover te lezen. Er zijn twee theorieën over die grillige oceaancyclus. De ene zegt dat het broeikaseffect zal leiden tot een warmere atmosfeer en dito meer El Ninjo’s. De andere zegt dat El Ninjo’s een manier zijn voor de Stille Oceaan om in eerdere decennia opgebouwde warmte te lozen. Die warmte zou zijn opgebouwd door een hogere zonneactiviteit en de afname van bewolking daardoor dan wel – zeer speculatief – door onderzees vulkanisme. Om twee redenen verwacht je in dat laatste scenario een flinke afkoeling direct na een serie El Ninjo’s: de eerste reden is simpelweg dat de warmte op een gegeven moment gewoon op is (in een nieuwe klimaatfase met een lagere zonneactiviteit) en de tweede reden is dat het vocht dat door de El Ninjo in de atmosfeer wordt gebracht voor meer bewolking zorgt en daarmee direct al voor afkoeling. Sommigen beweren dat het hoogtepunt van de huidige El Ninjo nu al bereikt is zoals te zien zou zijn aan het koude water voor de Chileense kust in vergelijking met 1997. We gaan het zien! Kudos in elk geval voor de varkens!

PS 2015 wordt sowieso het warmste jaar ooit. Daar zorgt NOAA voor.

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.