grispafjell-varken

Na zo’n schitterende meteodag gisteren met gelukkig maar één tragisch ongeluk wederom geen oproep tot gehakketak over klimaat maar gewoon het verzoek te glimlachen over dit varken in Noorwegen. Niemand weet wat het klimaat gaat brengen en het is – zeker voor wintersporters – te leuk en spannend om het niet intensief te volgen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één varken in de sneeuw nog geen Nieuwe Kleine IJstijd. Maar ik zie toch echt drie varkens op die foto! Cue: iedereen lacht!

De hut Geiterygghytta wordt al sinds 1950 gerund door de familie van de huidige manager Jan Eira. Hij heeft nog nooit in juli zoveel sneeuw gezien. De in situ metingen van het Noorse ministerie van waterwegen en energie bevestigen dat (bron).

Ook bij de Sognefjord ligt nog veel sneeuw…

numetsneeuw

Juli 2015

2jaargeleden

Juli 2013

Juni en juli zijn hier twee graden kouder dan normaal verlopen. Een grote rol speelt natuurlijk ook de overvloedige neerslag (lees: sneeuw) afgelopen winter. Schapenhouders hebben een derde van het weideseizoen verloren.

Schermafdruk 2015-07-26 10.07.04

Op deze kaart zie je dat het gebied in Zuid-Noorwegen waar nog sneeuw ligt bijna dubbel zo groot is als het langjarig gemiddelde 1981-2010.

groenlandbevriest

Kijken we naar Scandinavië kijken we altijd ook met een schuin oog naar IJSland en Groenland. Over Groenland berichtte ik op 10 juni dat de smelt extreem vertraagd was. Die inkt was amper droog en de smelt accelereerde zodanig dat het einde van de wereld nabij leek. Ik beloofde terug te komen op mijn eerdere bericht. Goed dat ik even heb gewacht en ons wintersporters nu kan melden dat de lijn van het percentage oppervlak van het land waar smelt aan de gang is even hard weer is gekelderd als hij eerder gestegen was. We zitten daar nu al helemaal onderaan de bandbreedte van de periode 1990-2013. De kou op Groenland heeft ook alles te maken met de omslag in ons weer momenteel.

Hudson-Bay-Ice-Coverage-24-Jul-2015-512x372

Als je de stromingspatronen de komende 14 dagen bekijkt zie je hoe langs de oostkust van Groenland arctische lucht over de Atlantische Oceaan uitstroomt. Die komt daar samen met koele luchtmassa’s uit Canada. Dat gaat wervelen en zo is het absoluut niet uit te sluiten dat we nog een zomerstorm gaan krijgen. Vooral de Britse eilanden gaan volop door met hun herfstige zomer 2015. Misschien is er een samenhang met de uitzonderlijke ijsbedekking in de Hudson Baai momenteel. Daar ligt nu meer ijs dan in de afgelopen 20 jaar waargenomen. Saillant detail is dat een wetenschappelijke expeditie van de ijsbreker Amundsen om klimaatverandering rond de noordpool te onderzoeken is afgebroken, omdat het schip in de Hudson baai niet gemist kon worden.

1997-2015-el-nino

Tja wat moeten we hiermee in een jaar waarin zich een zeer sterke El Ninjo lijkt te ontwikkelen? Het is boeiend dit artikel en de onderstaande commentaren daarover te lezen. Er zijn twee theorieën over die grillige oceaancyclus. De ene zegt dat het broeikaseffect zal leiden tot een warmere atmosfeer en dito meer El Ninjo’s. De andere zegt dat El Ninjo’s een manier zijn voor de Stille Oceaan om in eerdere decennia opgebouwde warmte te lozen. Die warmte zou zijn opgebouwd door een hogere zonneactiviteit en de afname van bewolking daardoor dan wel – zeer speculatief – door onderzees vulkanisme. Om twee redenen verwacht je in dat laatste scenario een flinke afkoeling direct na een serie El Ninjo’s: de eerste reden is simpelweg dat de warmte op een gegeven moment gewoon op is (in een nieuwe klimaatfase met een lagere zonneactiviteit) en de tweede reden is dat het vocht dat door de El Ninjo in de atmosfeer wordt gebracht voor meer bewolking zorgt en daarmee direct al voor afkoeling. Sommigen beweren dat het hoogtepunt van de huidige El Ninjo nu al bereikt is zoals te zien zou zijn aan het koude water voor de Chileense kust in vergelijking met 1997. We gaan het zien! Kudos in elk geval voor de varkens!

PS 2015 wordt sowieso het warmste jaar ooit. Daar zorgt NOAA voor.

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.