LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

De plek om te vliegen met de luchtballon! Ga jij dit jaar ook?

Région Dents du Midi
Lees verder >

Sneeuwzeker en toch veel ook onder de boomgrens. Heel knus dus. Grote variatie aan accommodatie van luxe hotel tot betaalbaar pension.

Région Dents du Midi
Lees verder >

Haute Routes des Familles: zo heette de Portes du Soleil in het begin. Je kunt er eindeloos rond skiën verdeeld over Frankrijk en Zwitserland. Vele honderden kilometers piste staan tot je beschikking!

ZELL am see - kaprun
Lees verder >

Het paradijs bestaat. Een meer, meerdere skigebieden en een gletsjer en alles op steenworp afstand van elkaar. Een droom!

obertauern
Lees verder >

Obertauern is misschien wel het populairste gebied in Oostenrijk onder de Nederlanders. Sneeuwzeker, overzichtelijk, prachtige natuur en übergezellig!

loser ALTAUSSEE
Lees verder >

Een niet al te groot gebied en heerlijk voor de hele familie. Sneeuwzeker en minder filegevoelig.

Die Tauplitz
Lees verder >

Een waar paradijs voor de beginnende en gevorderde wintersporter.

Wil je een unieke ervaring? Probeer dan de Hochjoch Totale! Nog voor de liftjes openen knal jij al over de langste dal afdaling in het Montafon!

Innsbruck Nordkette
Lees verder >

Het leukste en ruigste piepkleine skigebied van de Alpen.

Waar je na het skiën nog op stap kan met de Lama's! Een heerlijke belevenis voor jong en oud!

Zell am See - Kaprun
Lees verder >

Wellicht de mooiste wintersportdorpen van Oostenrijk. Zell am See en Kaprun prachtig door de bossen en met de gletsjer Kitzsteinhorn als buurman altijd sneeuwzeker.

Ondertussen in Noorwegen meer sneeuw dan ooit en stopt Groenlandse smelt al?

check ook eens

44 Reacties

 1. Bram schreef:

  @hajo zie mijn berichten van gisteravond laat in de reactieketen over zomerstorm. Hoe toevallig, twee prachtige sneeuwplaten vanuit het Noorse Jotunheimen, van onder meer de sneeuwkap op de Gliitertind, Noorwegens 2e hoogste, die zouden in dit bericht niet misstaan.
  Sneeuwhoeveelheden alsof het medio mei is. Ik was dan ook niet verrast nog een tourskier tegen te komen.

 2. Bram schreef:

  Na succesvolle beklimming met de kids van de Kyrkja op de terugweg narichting Leirvassbu hut. Het meer ligt nog helemaal dicht. Kinderen denken nu dat hier altijd zoveel sneeuw ligt. De nieuwe herinneringen van de nieuwe generatie worden nu al gebouwd.

 3. Bram schreef:

  Overweldigende sneeuwkap op de Glittertind. Maximaal geprofiteerd van 2 mooie ochtenden, goed voorspeld door de meteorologen van yr.no. Trots op de kinderen, die nu wel 2 dagen achter elkaar om 5.30 uur hiervoor het bed uit moesten.

 4. Remko schreef:

  Dank voor de snelle en inhoudelijke reactie op mijn suggestie over El Niño.

 5. Leo schreef:


  Nog een aanvulling mijnerzijds. Ik schreef op 22 juni o.a. over het grotere albedo. Volgens het zelfde principe draaide ook dat kort daarna om. Vorige week schreef het NSIDC daar een bericht over, met mooi grafiekje. Het albedo zat tot eind juni zoals ik al schreef mooi hoog; veel hoger dan de afgelopen jaren. Daarna echter een dramatische afname; zie boven. Uiteraard door de warme condities, maar ook stof en roet (bosbranden) spelen weer een grote rol. NB: vrij korte meetreeks .. 😉

 6. Leo schreef:


  En nu Hajo het toch over het poolijs heeft: nog ééntje van de andere kant. Het Antarctische zeeijs laat zoals we waarschijnlijk wel weten al jaren een groeiende omvang zien. Thans geen recordwaarden (maar nog wel steeds boven het langjarig gemiddelde). Het zullen de weersomstandigheden zijn. Grappig is wel het volgende: let op de uiterste westpunt van het continent. Die zou het meest gevoelig zijn voor smelt en opwarming. Daar waar volgens het langjarig gemiddelde helemaal geen ijs zou moeten zijn nu wel héél véél ijs. Het is halverwege de weg naar Zuid-Amerika 😉

 7. Johann schreef:

  Helaas ziet het er in de Alpen wat minder rooskleurig uit. Net weer een nieuwe verslag van David Volken gelezen (‎Hochwasser- und Gletscherexperte bei Federal Office for the Environment FOEN Zwitserland) over de gevolgen van de Gletscherschwund. De grootste gletsjer van de Alpen (Aletsch) verliest per dag (!) 9 cm aan dikte, de (stervende) Rhonegletsjer 4 cm per dag. Naar verwachting zal van de Aletsch gletsjer in 2090 niet veel meer over zijn dan wat schamele resten hogerop. Vele andere gletsjers zullen tot dan niet meer bestaan. Grote zorgen ook over de waterhuishouding (50% van het water van de Rhone is smeltwater van de Aletsch, stroomt gewoon weg de Middellandse Zee in, waht a waist) en het klimaat in de Alpen, dit gaat de komende 100 jaar drastisch veranderen met grote gevolgen voor met name de flora. Inmiddels is hier de extreme hitte(periode) die 25 juni begon nu gelukkig even een halt toegeroepen, na 29 zomerdagen op rij waarvan 15 tropendagen (Termen 1020m) nu even een frisse adempauze. In de loop van de week dan weer warmer in aanloop naar een volgende hitte periode. Fijne (zon)dag!

  • Joke, Riederalp schreef:

   Als ik het zo hoor moet er een tropisch zwemparadijs voor mijn deur gebouwd worden!!!!!Laten we hopen van niet…. Ik gok toch maar liever op weer een kleine ijstijd!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Tja, zo gaat dat… in een periode tussen 2 ijstijden kan het zo maar zijn dat de gletsjers helemaal verdwijnen.. hopelijk komt het niet zo ver en kan ik de komende tig jaar ook ’s zomers gewoon de lange latten onderbinden als ik dat zou willen… Ben het met je eens dat dit voor de flora ingrijpende gevolgen zal/kan hebben.

   Als die 9 cm per dag een netto getal is (dus rekening houdende met de aangroei in de winter) dan is dat best dramatisch te noemen. Ken het rapport niet maar meet men ook de totale massa van deze gletsjers Johann ???

   • Johann schreef:

    Dat verlies aan cm diktes is natuurlijk geen wetenschappelijke maatstaf.Natuurlijk worden de gletsjers vwb hun massa ook nauwlettend bestudeerd. Het gaat daarbij vooral om de zgn massabilans, dus de bilans tussen de sneeuwaccumulatie (winter) en en ijsverlies (zomer) uitgedrukt in een gemiddelde (oppervlakte) waarde aan waterequivalent. Om een indruk te geven; in 2014 verloren de gletsjers in Zwitserland ondanks vrij gunstige klimatologische condities toch nog 300 miljoen kubiekemeter aan massa! Soortgelijke getallen van een overigens een nog relatief gering verlies aan massa zagen we ook in 2002 en 2013. In andere jaren was het massaverlies aanzienlijk groter. Het is overigens niet alleen het smelten wat zorgen maakt, maar vooral ook het tempo waarin dat mn de laaste jaren plaatsvindt. Een ander aspect wat eveneens niet moet worden vergeten is het steeds verder terugtrekken van de permafrost in het hooggebergte en de gevolgen voor wintersport dan wel skigebieden!

 8. Joost Amsterdam schreef:

  Hopelijk gaan we niet weer in een discussie belanden over het klimaat….
  Ik zit momenteel in Avanos in Capadocie in Turkije. Een plaats waar veel gewandeld wordt. Je ziet er vooral Fransen en Turken. Er zijn veel minder toeristen dan andere jaren. Mensen zijn veel angstiger geworden voor aanslagen. Jammer gezien de heel prettige sfeer in deze omgeving.

  • Jannes schreef:

   Toch jammer dat het zo ver komt en mensen zich echt niet meer veilig voelen, dat was precies het doel van die flapdrollen.

   Een vriend van me is naar Lesbos geweest, waar hij bijna “verdronk” tussen alle vluchtelingen. Ook een apparte situatie. Hij stoorde zich er niet aan, maar ik kan me voorstellen dat mensen toch kiezen voor een ander adres…

   Anyway, fijne (veilige) vakantie nog 😉

 9. Hajo schreef:

  Joost Amsterdam: sorry ik ga toch even antwoorden op Johann. Ik vind het eigenlijk wel vermakelijk dat de twee “grote” Alpenweermannen zo’n verschillende visie hebben op klimaat en klimaatwetenschap. Daarin moeten wij af en toe de degens kunnen kruisen en laten we dat dan doen op een nettere manier dan bijvoorbeeld Wilfred Genee en Johan Derksen dat deden. So here I go:

  Lieve Johan… je eerste zin begrijp ik direct al niet… “minder rooskleurig” zeg je… nu dunkt me dat er meer Alpenroosjes (eigenlijk geen roos maar een rodondendronsoort) kunnen groeien in de Alpen als de gletsjers weg zijn dan als ze er nog zijn. In elk geval zijn gletsjers wit. Nee flauw… nu ff serieus.

  Je “verslag” is heel waardevol. Interessante metingen en trends. Waarom moet daar meteen een waardeoordeel aan worden verbonden? Wie weet of het met of zonder gletsjers beter te leven is? De effecten op flora en fauna worden altijd schromelijk overschat (onder meer omdat alarmistische wetenschap nu eenmaal makkelijker financiering aantrekt). Historische data laat altijd zien dat het erg meevalt. Zo groeien koraalriffen makkelijk mee met zeespiegelstijging en hebben ze geen enkele moeite met de zogenaamde oceaanverzuring (in werkelijkheid “tikkie minder basisch”). Voor de laatste Kleine IJstijd waren de gletsjers korter dan nu. In elk geval op verschillende momenten tijdens het holoceen klimaatoptimum waren de gletsjers korter zoals het werk van prof. Schlüchter onomstotelijk heeft aangetoond (https://www.wintersportweerman.nl/2014/06/10/44304/professor-christian-schluchter-vertelt-eerlijke-verhaal-alpengletsjers/). Heeft de edelweiss of de gems dat niet overleefd dan? En zelfs als de edelweiss of gems zou zijn uitgestorven wat zou daar dan het grote probleem van zijn geweest? De natuur is een open systeem met steeds een Darwiniaanse verandering en invulling van ecologische niches. Er is geen vast “standpunt” waarvan je zou kunnen zeggen dit is beter of dat. Natuurlijk willen we als mensheid niet “gekookt” worden op aarde. Maar zelfs Martijn van Calmthout van de Volkskrant fluit voormalige klimaatopperbaas James Hansen terug als hij weer eens grootst uitpakt met apocalyptische uitspraken (http://www.volkskrant.nl/buitenland/oud-klimaatbaas-verbaast-wetenschappers-met-rampscenario~a4107363/).

  Wat je schrijft over het immense belang van gletsjersmeltwater voor de watervoorziening begrijp ik totaal niet. Jij pleit voor gletsjers die niet verder krimpen of zelfs weer zouden moeten groeien. Laten we zeggen: status quo. OK maar dan heb je netto toch helemaal geen smeltwater van een gletsjer? Als het totale aantal millimeters neerslag dat in het stroomgebied van die rivier valt gelijk blijft dan hou je toch evenveel water of het nu als sneeuw valt of als regen? Wil je echt beschikbaar water uit een gletsjer dan moet je pleiten voor verdere afsmelt maar volgens mij is dat niet je bedoeling. Ik hoop niet dat je tot diegenen behoort die zeggen dat ze op regionale schaal precies weten hoe de neerslag zal reageren op hogere temperaturen. Daar zijn nooit betrouwbare modelberekeningen van geweest. Men zei vaak simpelweg: “de drogere gebieden worden droger en de natte natter”. Nou dan zit je in Wallis nog aardig goed denkt ik. Maar zelfs die uitspraak is veel te simpel. We weten nog niet eens hoe droog of nat de komende 3 jaar zullen uitpakken. Laat staan dat we iets kunnen zeggen over 2090.

  Verder zeg je dat het verspilling is al dat water de Middellandse Zee in te laten lopen. Misschien. Laten we het dan in tankers stoppen en naar de zuidpool varen om het daar te laten bevriezen en die blokjes Aletschijs dan op de ijskap te stapelen. Pak je rekenmachine even en bereken hoeveel promille van al het ijs op Antarctica je dan tot 2090 kunt toevoegen daar. Nog afgezien van de enorme toename van het zeeijs daar momenteel.

  Verder kun je er bij een optimistische (en waarom ook niet) technisch-economische ontwikkeling vanuit gaan dat er in 2090 eindeloos veel meer energie beschikbaar is tegen een veel lagere prijs en dat we het dan met gemak kunnen betalen om Middellands zeewater te ontzilten en dan met megahelicopters naar Wallis te vliegen om daar op de lokale golfbaan en bij de skipistes met 1 druk op een knop spaarbekkens te vullen. Ik denk dat onze voorouders anno 1900 ook niet zouden geloven hoe tegenwoordig bosbranden worden geblust.

  Tenslotte: waar baseer je het überhaupt op om harde uitspraken te doen over de gletsjers in 2090? Een lineaire trend extrapoleren kan iedereen. Moet je eens doen met oplopend water aan de Hollandse kust. Dan is het niet Amersfoort aan Zee maar kunnen we beter meteen een nieuwe Ark voor al het leven op aarde bouwen. Maar he wat gek? Na een paar uurtjes is het vloed en daarna wordt het weer eb. Het IPCC zelf erkent in haar laatste rapport (niet in de altijd radicale summary for policymakers natuurlijk) dat er geen goede verklaring is voor de pauze van de opwarming en dat mogelijk de natuurlijke variatie een grotere rol speelt dan altijd gedacht. De zon als mogelijke factor wordt expliciet genoemd met daarbij de erkenning dat er mogelijk factoren zijn die het effect van kleine variaties van de zonneactiviteit op het klimaat sterk vergroten.

  In november 2013 bracht het ZAMG (Oostenrijkse KNMI) een persbericht uit waarin zij openlijk een sceptisch standpunt innemen over de kwaliteit van de klimaatmodellen om het klimaat volledig te beschrijven laat staan er prognoses mee te doen. Zie: https://www.wintersportweerman.nl/2013/11/28/31015/aardverschuiving-oostenrijkse-weerdienst-officieel-klimaatsceptisch/. Dus waar haal jij de wijsheid vandaan alarmistischer te zijn dan ZAMG en IPCC? Ik hoop niet dat je bouwt op wetenschappers die waardevolle detailstudies doen en die hun onderzoek afsluiten met een alarmistisch zinnetje. Dat zinnetje staat er namelijk niet als wetenschap maar als sleutel tot de volgende ronde onderzoeksfinanciering. Zoals ik persoonlijk weet van een doctorandus in de groep van Kaser in Innsbruck. Javier Corippio heeft veel onderzoek gedaan naar gletsjers in Chili. Als hij zijn onderzoeksopdracht niet alarmistisch formuleerde kreeg hij geen geld. En een expeditie naar Chili kost een beetje natuurlijk. Dus hou je niet aan die bijzinnetjes van zo’n David Volken vast. Zijn metingen zijn onmisbaar. Zijn borrelpraat kan gemist worden als kiespijn. Tenzij je een tandarts bent natuurlijk. It’s like that! Of heb jij geen hypotheek? Lees eerder het IPCC rapport en zo’n ZAMG persbericht voor het bredere plaatje.

  Afsluitend: vanuit de optiek van een wintersporter zou het natuurlijk wel jammer zijn als de Alpen nog enkele decennia verder zouden opwarmen. Maar dan zie ik zo’n Zillertal Arena gewoon een dalafdaling naar 575m bouwen en dan denk ik: “Die lui zijn toch niet gek?” Alle prognoses zijn geen wetenschap maar “expert opinion”. Ook de mijne. En soms heb je experts nodig. “Wat is jouw beste inschatting”, zeg je dan tegen zo iemand. Heb je nog twijfel neem je een second opinion. Naast mijn rol als wintersportweerman voor Nederlandse en Belgische wintersporters ben ik graag een klein elementje van de wereldwijd vindbare second opinion dat het zo’n vaart allemaal niet zal lopen.

  Vanuit de optiek van een archeoloog is het smelten van de gletsjers trouwens een droom. Het Ötzimuseum in Bolzano is een van de mooiste die ik ken. Ik offer er graag twee of drie dagen wintersportvakantie voor op om het te mogen bezoeken. Nee ik ben verder geen archeoloog en ik heb geen belang bij meer van zulke schitterende vondsten. Ik hoef ook geen gekloonde mammoet (wat bij verder afsmelten van de permafrost een reëel scenario is). Ben ook geen fan van Mediterrane temperaturen. Geef mij maar een dag als vandaag en een Hollands klimaat met van alles wat. Dus heb ik als “expert” niet alleen een “opinion” maar ook nog eens een vette bias: ik wil heel graag vele vele winters op natuurijs kunnen staan. En ik geloof in voorpret. En ik heb die voorpret. Voortpret op de Nieuwe Kleine IJstijd waarin de gletsjers vanaf 2030 weer significant zullen gaan groeien in de Alpen. Is mijn “expert opinion” door die bias waardeloos? Dat laat ik aan elk van de lezers van deze site zelf over om te bepalen…

  • brownydalton schreef:

   Op zich nette reactie van je Hajo, waarin je zowel laat merken dat het jouw ergonomie mening is (bias) als ook met bronnen komt. Evenzo goed om ook het tegengeluid op correcte manier te lezen johann!
   Ik hoop dat jullie op ‘licht’ wetenschappelijk nivo met respect voor elkaars standpunten hier voortdiscussieren, want ik persoonlijk ben zeer geboeid door het klimaat en wat daarin veranderd momenteel. Voor beide kanten van de discussie zijn er items om aan te grijpen ( extreme hittegolven voor de ‘ opwarmers’ en grote gebieden met teveel sneeuw en kou (Noorwegen, de antarctische zee-ijs vlakte, hudson, maar ook Chili waar net ernstig Koudijs geweest afgelopen weken) voor de ‘ijstijders’
   Vraag voor johann: in hoeverre wordt serieus Onderzocht of de opwarming wellicht door andere factoren gestuurd wordt dan menselijk CO2 (ik denk bijv aan de kap van enorme stukken regenwoud, wat naar mijn idee toch geen geringe invloed op klimaatpatronen moet hebben) en waarom blijven alle klimaatmodellen enkel extrapoleren ipv uit te gaan van een nieuw evenwicht (warmer—> verdamping—-> meer wolken—> afkoeling+ minder instraling etc)? En Voor Hajo: waarop baseer je je hoop/ verwachting dat we binnenkort weer een koudere periode ingaan? Als je de grafiek in dat artikel van die professor doortrekt hoeven we de komende eeuw geen afkoeling te gaan zien…de stelling dat de zone-activiteit sterk teruggaat wordt geponeerd door een researchproject dat retrospectief zijn waarde heeft getoond.
   Voor beden: ik denk dat we allemaal onderschatten hoe dynamisch het klimaat is, waardoor het voortdurend in beweging is, met droge perioden, afgewisseld met nat, warme en koude tijden. Opwarming nu veranderd de dynamiek van bijv de straalstroom, wat wellicht een tegenreactie met afkoeling vanuit de pool bewerkstelligt etc.

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   Een mooi betoog met goede argumenten!
   @Hajo, het verhaal over de gletsjers geeft in mijn een onjuist beeld van de werkelijkheid. Gletsjers zijn per definitie niet stabiel. De dynamiek van gletsjers is veel groter dan de meesten van ons zich kunnen voorstellen. In september valt er boven de 2300 meter vaak sneeuw die een week later ook weer smelt. Zowel in de winter als in de zomer hebben de gletsjers een belangrijke bufferfunctie. In de zomermaanden is het smeltwater van de gletsjers heel belangrijk voor droge dalen zoals Wallis en Obervinschgau. Het snelle smelten van gletsjers in juli en augustus vormt geen enkele bedreiging voor de dynamiek van de gletsjers. Van oktober tot en met april valt er genoeg sneeuw om de dynamiek van de gletsjers tot ver na 2040 in stand te houden. De angst van Johann voor het jaar 2090 is ongegrond!

   • Hajo schreef:

    Mmmm bufferfunctie… kan ik me iets bij voorstellen… dat de zomers in Wallis bijv vrij droog zijn en dat je dus smeltwater nodig hebt. Maar dat zou zonder gletsjers heel makkelijk te ondervangen zijn met enkele stuwdammen (die we toch al hebben ivm stroomproductie). Je vangt daarin dan de meer overvloedige regen in de winter op. En smeelt dat dan uit ovcer de volgende maanden … echter…

    Het probleem is: de neerslag valt in Wallis super gelijkmatig verdeeld over het jaar (nog gelijkmatiger dan bijvoorbeeld in Nederland). Je zou zelfs denken dat je in de winter een tekort aan drinkwater zou hebben omdat dan een groot deel als sneeuw valt. Goed je hebt in de winter geen irrigatie nodig dus het zal meevallen. Maar ik heb wel eens ergens gelezen dat dat hele verhaal over het gletsjerijs voor drinkwater schromelijk overdreven is. Zolang het in het stroomgebied nog regent blijft de rivier op peil. Het is ook een beetje “jankerig” als iemand in de Alpen gaat klagen over watergebrek in 2090. Moet je anno nu eens in droge gebieden kijken zoals Spanje. Of Marokko. Kurkdroge rivierbeddingen in de zomer. De mens weet er altijd raad mee en de natuur past zich verrassend snel aan…

    • Breunis (Nature Trail) schreef:

     Mooie aanvulling. De droge zomers zijn niet te zien in het gemiddelde. In droge zomermaanden zorgen de gletsjers in het stroomgebied van de Rhône ervoor dat het waterpeil in de bovenloop van de rivier niet extreem daalt. Zonder gletsjers zou de Rhône na de afgelopen warme periode nog maar een bescheiden e waterstand in rivieren met gletsjers

    • Breunis (Nature Trail) schreef:

     Oeps.
     Zonder gletsjers zou de Rhône in Wallis na de afgelopen warme periode nog maar een bescheiden beekje zijn.

  • Breunis (Nature Trail) schreef:

   … in mijn ogen …

 10. Johann schreef:

  Pffff arme Joost. Als eerste was het helemaal niet mijn intentie om oorzaak dan wel gevolgen aan te geven. Maar goed, nu moet ik wel reageren.

  Jammer dat je gerenomeerde weternschappers als bv David Volken afoet met borrelpraat. Een discussie aangaan met jou en je climategate.nl denktank over het klimaat heeft weinig zin. Climategate maait doorgaans iedere klimaatwetenschapper met harde woorden over de kling, maar terugblaffen is uit den boze! Misschien moet je ook eens vermelden dat je nb zelf betrokken was bij de Nederlandse IPCC-delegatie onder leiding van Pier Vellinga.Wellicht destijd al wat te hoog gegrepen voor je. Voor diegenen het fijne van willen weten verwijs ik graag naar – Ik denk dat hier alles gezegd wordt en hoef ik er tenminste zelf geen woorden meer aan vuil te maken.

  http://barracudanls.blogspot.ch/2012/04/hajo.html

  http://barracudanls.blogspot.ch/2011/02/de-internationale.html.

  • Jannes schreef:

   Wat was je intentie dan?

  • Derso schreef:

   Je moet helemaal niets Johann, maar je kickt er gewoon op 😉 Toch?

   De toon van je bericht is weer net als alle anderen, gefrustreerd en vol van jezelf. Zo kennen we je weer, toppie!

   Die hele discussie van jullie gaat nergens over. Jullie praten beide over iets totaal anders. Jij blijft maar hameren op het zoveelste rapport of conclusie over smelt en klimaat ditdat. Als de hele wereld zo zou zijn zijn we straks allemaal dood, maar hebben we hier wel een uitgrebeid onderzoek naar, ge-wel-dig! Typisch de mensch

   Dan kunnen we beter de Hajo manier doen, accepteren wat er gebeurt en focus op wat we ermee kunnen. Niet doemdenken, niet jammeren en vooral niet de hele tijd bang maken…. Die verwijzingen, net als de reacties van jou, gaan idd op geen enkele manier in op wat Hajo zegt. En die link van je voegt hier ook niets aan toe. Het enige wat daar benoemd wordt is dat Hajo zijn ego heel erg groot is, maar daar kun je zelf ook wat van.

   Je doet niet onder voor Climategate op deze manier 🙂 De pot verwijt de ketel….

 11. Johann schreef:

  @Jannes -dat het er niet zo rooskleurig voorstaat (Alpen) citaat bericht Hjao

  / Goed dat ik even heb gewacht en ons wintersporters nu kan melden dat de lijn van het percentage oppervlak van het land waar smelt aan de gang is even hard weer is gekelderd als hij eerder gestegen was.//

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Herhaal ik kort wat ik met mijn boerenverstand denk. Tussen twee ijstijden zijn er nu eenmaal ook periodes dat de gletsjers per saldo smelten. So be it . Niets vreemds of dramatisch aan.. en discussies over global warming (anders dan dat dit in deze interglaciale periode heel normaal zou zijn naast perioden dat de wereldtemperatuur stabiel is of zelfs daalt).. zijn voor mij een ver van mijn bed show…

   Een schone wereld… daar sta ik wel achter… of course.! Maar dat staat weer grotendeels los van voorstaande discussie…

 12. Johann schreef:

  Tja, als je op een reactie zoals ik die praat zo’n lul verhaal krijg en alles wederom wordt neergesalbeld dan is het toch wel droevig gesteld met WSWM . Ik volg het voorbeeld van anderen en hou het voor gezien hier. Het ga jullie goed!

  • Derso schreef:

   Dat is het hele ding met discussieren, ingaan op elkaars inhoud. Heeft Hajo ook last van….

   Wat jij doet, en nu weer, is continu over vorm praten en dingen erbij halen waar niet over gerept wordt. Nu ook weer met je voorbeeld van anderen volgen en het voor gezien houden. Proeft een beetje dat je daar op uit bent. Beetje onrust stoken bij de buren en dan weer pleite. Valt toch niet van te maken man….

 13. Hajo schreef:

  Ik koppel nog even terug dat ik in 1990 5000 gulden kreeg van Pier Vellinga – al decennia onze nationale klimaatpaus – die destijds bij het ministerie VROM werkte. Ja ook toen ging dat al erg makkelijk. Een telefoontje en ik had het geld. Heb ik als scepticus nog nooit meegemaakt terwijl ik zelfs wel bij de olieindustrie heb aangeklopt. Altijd bot gevangen. Destijds niet dus. Nadat ik cum laude afstudeerde wilde Vellinga mij per se als rechterhand aanstellen op zijn Instituut voor Milieuvraagstukken in Amsterdam. Ik had al een job als skileraar gevinden in Saalbach Hinterglemm maar hij haalde me toch over om voor zijn instituut te kiezen. Ambitie is mij niet vreemd en ik ging naar Amsterdam. Na een week wist ik nog zekerder dat ik fout zat in dat kamp en nam ik weer ontslag en ging ik toch naar Oostenrijk. Een jaar later solliciteerde ik nog een keer op een schitterende klimaatbaan: KEMA had een vacature voor een onderzoeksbaan met 2 jaar Parijs, twee jaar Boulder Colorado en daarna Arnhem. Man dat was echt vet aantrekkelijk. Dik salaris en alle onkosten en huisvesting betaald. Ik werd uitgenodigd voor de twee sollicitatieronde maar belde af. Ik werkte toen als zeilleraar voor een schamel salaris in Oostenrijk. Ik achtte het immoreel een baan te nemen waar ik ethisch niet volledig achter stond.

  James Delingpole heeft in zijn boek Watermelons daar een mooie quote bij geschreven:

  Ah well, if that’s what the latest scientific evidence says, I guess I’ll just have to wave goodbye to my car and my holidays and my mortgage repayments and my ability to pay for the kids’ education. I mean, sure it’s inconvenient on a personal level. But it would be wrong, quite wrong of me, to be lavishly rewarded at public expense for doing a job which is so utterly useless.

  Tja ik was zo dom. Het was niet zoals Johann suggereerde boven mij niveau. Ik was in Nederland de shooting star van de klimaatwetenschap en voor fanatieke jonkies waren de beste carrièremogelijkheden inclusief bezoeken aan het wereldwijde klimaatcircus.

  Tot op de dag van vandaag geen spijt gehad een andere weg te hebben gevolgd. Alleen denk ik soms: als ik als een Judith Curry in de wetenschap was gebleven en langzamer was gedraaid… dan had ik nu net als zij van binnen de wetenschap aan een wending ten goede kunnen werken. Zie: http://judithcurry.com/.

 14. Spyfromthesky schreef:

  Kijk, als dit zo doorgaat dan zit er 31 juli / 1 augustus nog wel mogelijk grondvorst bij in Nederland.
  Het leukste zou nog in juli zijn. Dan is juli toch een bijzondere maand.

  Nog effen een serieuze vraag voor de experts.
  Wat zal jullie schatting zijn voor a.s. dinsdag in Dordrecht in de namiddag, rond 15.00 uur qua weer?
  Tem is niet interessant, maar de wind en regen inschatting, daar ben ik wel benieuwd naar.

  Spyfromthesky (Arnold).

 15. Vincent schreef:

  Nieuwe maand schone lei lijkt het.

  Juli gaat gaat koud eindigen, augustus gaat heet beginnen!
  Althans, daar lijkt het nu sterk op 😉

  • Hajo schreef:

   Ahh leuk. Hoofdrun GFS lekker warm af te sluiten met onweer op 7 augustus. Maar warme uitbijter en nog niet eens in hittegolf-territorium. EC idem. Maar het golvende patroon hebben we deze zomer idd. We’ll see!

 16. GerdaJ(Den Haag/Nootdorp) schreef:

  Hoe lang gaat dit nog door ? Dat gehakketak over het klimaat hier…. terwijl je zelf zegt @Hajo : geen oproep tot gehakketak over klimaat maar gewoon het verzoek te glimlachen ……. Ooit heeft er in de “regels” nog eens iets gestaan over lange reacties….. Gezelliger wordt het er hier niet op is mijn mening, er zullen er echter ook zijn die het wel waarderen…….. ondertussen ben ik wel uit mijn “flow” gehaald bij het lezen van een aantal van bovenstaande reacties . Gelukkig verschijnen er ook nog artikelen met reacties die zeer de moeite waard zijn !

  • Hajo schreef:

   Dank voor die feedback. Die discussie gaat nog een jaar of 5 à 10 door tot het pleit voor de ene of de andere klimaathypothese is beslecht. Ik probeer op de een of andere manier humor in die discussie te brengen en het idd zoals jij verzoekt informatief te houden. Ook zal ik er steeds meer inbrengen dat het niet verboden kan zijn met een bias naar die situatie te kijken. Zoals je mag hopen dat je kinderen het later goed zullen doen op school. Zo mag je ook hopen dat er nog veel elfstedentochten komen. Pas als er echt geen enkele wetenschapper meer is met onderzoek die de “CO2 het valt wel mee” hypothese lijkt te bevestigen, zou dat een kop in het zand zijn. Zolang die wetenschappers er nog wel zijn (en het zijn er zeer velen) is het juist een must het debat ook in de maatschappij open te houden. Dat wil ik hier mondjesmaat en dus met humor en feiten doen… en hoop dat de reageerders erin meegaan. Ik sleutel daarbij ook aan mijn eigen tone of voice. Niets menselijks is mij vreemd. We doen allemaal ons best en niemand bedoelt het kwaad! 😉

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Hajo, die discussie zal nog veel langer doorgaan. Simpelweg omdat ik denk dat je pas over honderd jaar kan terugkijken naar de periode van nu en daar pas dan iets enigzins zinnigs over kan zeggen.

    Met jou hopen velen hier de komende deccenia te constateren dat er nog steeds regelmatig tot in de dalen (500 meter) geskied kan worden en dat er met minstens dezelfde regelmaat elfstedentochten zullen plaatsvinden….

    Op naar een fantastisch nieuw wintersportseizoen !

   • Jako schreef:

    @ Hajo. Alles tot je dienst. Ik deel GerdaJ haar mening. De toonzetting en het (soms) spelen op de man ipv op de bal maakt het lezen er niet prettiger op. Veel van de (stille) lezers komen hier voor het weer en de toelichting daarop en het plezier van de meteofictie.
    Wellicht goed om eens na te denken over hoe snel je een deel van je vaste kern kwijt kunt raken door , zoals GerdaJ het terecht zegt, dit gehakketak.

    Vooropgesteld dat dit jouw site is en daarmee ook jouw platform, zou het niet nodig moeten zijn om je kwalificaties met de nodige regelmaat breed uit te meten.
    Laat deze zien in de kwaliteit van berichten en argumenten. Goede kwaliteit bewijst zich zelf toch?

   • Dirk schreef:

    Hajo, het gaat er gewoon om dat je niet even dat opzetje naar discussie geeft. Zie je dat dan niet gewoon? Je hoeft helemaal niets te verdedigen, dat is het mooie van het hebben van een site.

    Wat Jako hieronder zegt is precies waar het over gaat. Je kwalificaties hier de hele tijd uit meten is zo’n grote onzin en doet zelfs mij als ijstijd gelover de laatste tijd denken dat ik in onzin geloof, onderbouwd door een 9 op de cijferlijst van je studie. Nogal mager….

    Hetgeen wat me trekt is de andere opinie, maar dat hoeft niet telkens zo fors uitgevochten worden. Overigens geldt dat al helemaal voor de sarrepootjes Johann en Siem, manman doe eens normaal.

    • Spoetnik schreef:

     Hier ben ik het helemaal mee eens. Eigen roem stinkt, heb ik geleerd. Wat niet wegneemt, dat de weersverwachtingen interessant zijn om te lezen, maar elke keer benadrukken hoe geweldig je jezelf vindt met die foute peptalk zinnen er tussendoor: ik heb er geen behoefte aan en sluit me aan bij wat Gerda J stelt. Wij zeggen het tenminste, de overigen houden zich stil en komen niet meer terug. En dat is zonde, vind ik.

     • Leo schreef:

      Dat zal hard meevallen. Bezoekersaantallen zijn (in de zomer) nog nooit zo hoog geweest als nu en ligt ongeveer op het dubbele t.o.v. vorig jaar (dus: wie lopen er weg dan?). Daarnaast is een bekend en algemeen gegeven: de klagers schreeuwen over het algemeen altijd het hardst. De zwijgende meerderheid (“de overigen”) vindt het met positieve energie wel ok. Maar je hebt gelijk: goede wijn behoeft geen krans. We zijn lekker bezig. Oh, doe ik het toch weer 😉 Is geintje derhalve. Weer serieus: e.e.a. neemt niet weg dat we de feedback altijd serieus nemen en natuurlijk geen ruzie willen. En zo min mogelijk lezers teleur willen stellen (iedereen tevreden = utopie 😉 ) Dank voor de feedback en het compliment!

 17. Dirk schreef:

  Eigenlijk gewoon een oproep leuke berichten te schrijven en niet zoveel poespas 😉 Keep it up!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.