Gevoelstemperaturen USA

In Amerika is alles altijd groter. Meestal bezie ik dat althans op die enigszins sceptische wijze. Maar in dit bericht: niets op af te dingen. Hierboven de gevoelstemperaturen als men aan de overkant van de plas straks ontwaakt. Voor delen van Canada is -50 graden Celsius niet onoverkomelijk, maar ook geheel New England inclusief New York en Boston “faces” windchills van 20 tot 30 graden onder nul.

Wind Neptunus

Hebben de Alpen Demi: Amerika heeft winterstorm Neptunus. Met mijn (beetje) beta-hoofd heb ik vrij weinig met de mythologie waar deze naam voor zal staan maar des te meer met de astronomie. Neptunus, daar is het zo’n 170 graden onder nul. Een tot de verbeelding sprekende naam dus!

Accumulatie Amerika

Ook dit is op zich niet extreem. Sneeuw in met name Canada en New England. Maar in Boston, waar al twee meter ligt, kan 30 tot 50 centimeter bij gaan vallen.

25AB6CEC00000578-2953282-image-a-34_1423924019994

Plaatselijk in Boston ligt er wat meer trouwens.

25AB46BF00000578-2953282-_Alps_of_MIT_This-a-8_1423922621025

En dezelfde nog een keer maar dan in het juiste perspectief. Het is echt wel een sneeuwberg hoor! Waarheen met al die sneeuw? Ik kan geen mooie bron niet vinden maar er schijnt ook op grote schaal gesmolten te worden.


Volledige extase in de weerkamer van Accuweather. Ondanks dat er niet extreem veel sneeuw valt toch bizarre white-out condities doordat het zeer intense buien betreft. Er worden zichten gemeld van minder dan 30 meter.

pslv_15021512_15021412

Waarom vallen ze daar nu weer in de prijzen? Opnieuw of eigenlijk nog steeds een gigantisch hogedrukgebied over zo ongeveer het gehele oostelijke continent. Aan de oostzijde daarvan trekt de stormdepressie naar het noorden.

t850_15021812_15021500

Via de noordoostzijde van het hogedrukgebied stroomt diepvrieskou ver zuidwaarts. Vandaag liggen de temperaturen op het 850 hPa-vlak tussen Chicago en New York zo rond de 30 graden onder nul. Half komende week wordt het nog wat gekker:  richting de -40.Waarbij de kou aan de grond nog verder uitzakt: ook Houston, Atlanta en het noorden van Florida komen weer in de vorstlucht.

Wind Neptunus2

Niet de sneeuwhoeveelheden op zich maken de situatie bizar. Bij temperaturen van 10 tot 20 graden onder nul komt tussen New York en Halifax een storm te staan: windkracht 8 tot 10. misschien plaatselijk even wat meer zelfs.

Power otages Feb. 15 11.43

We nemen het maar weer met een korrel zout maar vooral door die wind kan de stroom op grote schaal uitvallen.

Rochester Feb. 15 11.32

Het ergste moet zeker nog komen maar zo ziet het er op het ogenblik in Rochester uit. Met dank aan Dan uit de reacties: hier de live-beelden. Let op de vlaggen. Volg verder de berichtgeving met live-blog (het lijkt wintersportweerman.nl wel) via TheWeatherChannel!

En van zojuist : holy smoke!

Tot slot nog een tip voor de NS. Zo doen we dat in Salisbury (iets ten noorden van Boston). Geen gedoe met bovenleidingen en gewoon een schuivertje aan de voorkant monteren. Nee dat is erg flauw natuurlijk. Daar is de infrastruktuur hier niet naar en daarnaast is dat een eenvoudige afweging van de (kleine) kans op overlast tegenover de kosten. Er ligt wellicht meer een taak voor wintersportweerman.nl om goede adviezen uit te brengen?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.