img-20161111-wa00011

Stuben vandaag

Toen ik vanavond thuis kwam stonden er een paar schattige kleine meisjes voor m’n deur, met heerlijke kleine stemmetjes waren ze St. Maarten liedjes aan het zingen. Gewapand met een lampion en een plastic zak voor de snoep moest ik mij er even tussenwurmen om naar binnen te komen terwijl mijn zoon van 15 de snoep in de tasjes deed. Boodschappen op het aanrecht, en de pan uit de kast om het eten te maken. Op dat moment moest ik meteen terugdenken aan een jaar geleden. Teflon. De pan was bedekt met teflon. Een jaar geleden was Europa bedekt met teflon. Hoe anders is dat dit jaar. Kwijlen jullie even met me mee.

warth-cw_b16eweaaqeak

De weg naar Lech via Oostenrijk TV

la-rosiere-cw-0ez1xcaacyrs

La Rosiere

diablerets-cw_hw_kwqaageqv

Diablerets via Meteo CH

cw_t2mnwgaapbka

Chamrousse

auto

Onbekende locatie via Twitter @Planetski

3vallees

3 Vallees

img-20161111-wa00021

En onze Valentijn ergens in Oostenrijk

Snel kort naar de kaarten. De uitgangssituatie is als volgt: 2 hogedrukkernen, 1 boven de Azoren en 1 boven oost Europa zullen in de loop van zondag samensmelten en een bolwerk van hogedruk boven Europa neerleggen. Daardoor zal er in het begin van de week een rustig weertype heersen.

uitgang-111116

Dit betekent dat de neerslag eruit gaat en wat mildere oceaanlucht Europa binnen zal stromen.

zaterdag-balkan

Morgen zal onder invloed van een lagedrukgebied boven de Balkan nog wat sneeuw vallen aan de oostkant van de Alpen. Dat kan nog wel wat leuke centimeters opleveren hoor. En het is koud genoeg om het overal te laten sneeuwen. Zelfs in het Alpen voorland.

[metaslider id=82764]

Op dinsdag zal dan de echt koude lucht de Alpen verlaten. De Franse Alpen blijven wel wat gevoelig voor bewolking maar met name maandag en dinsdag worden flink zonnig door die hogedruk invloeden. En dan gaat in de nacht de temperatuur ras onderuit.

tmin_16111506_16111112

Minimum op dinsdag

Door de verse sneeuw is de uitstraling immens. De nachten worden koud en daardoor de pistes knalhard. Nee die ondergrond zal zich niet snel gewonnen geven.

woe-hoge-druk-neerslag

Neerslag op woensdag (??)

Pas op woensdag is er dan weer een neerslag signaal. Maar dat wil ik eerst nog wel eens zien. Want de druk is hoog en dat decimeert de neerslag nadrukkelijk. Uiteindelijk zal die neerslag er wel komen in de loop van de volgende week maar de spreiding in de pluim, de onzekerheid, neemt dan ook behoorlijk toe. Vanavond kijken we dus even niet verder dan woensdag.

prikpunt-vorarlberg

Prikpunt Vorarlberg

Kijk maar eens naar de pluim. Dit is prikpunt Vorarlberg. Weinig neerslagsignaal op woensdag (bij de pijl) met een eventueel hoge sneeuwgrens. Pas op donderdag wordt er dan weer wat berekend. De cirkels geven dan ook gelijk aan dat het qua temperatuur alle kanten op kan. Ligt een beetje aan de steun in de rug van een Atlantisch laag dat Europa eind volgende week wil veroveren. Afwachten.

En de uitsmijter van vanavond:

stockholm-cxalirpuoaa5ie_

Sneeuw in Stockholm. Wat is de winter toch een magisch en fotogeniek jaargetijde. I love it!

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

44 reacties

Gesloten voor reacties.