… dixit wintersportweerman-vliegende-reporter Eric. En hij kan het weten. Zelf ben ik de tel kwijt, maar ik denk dat hij nu voor de zesde keer dit seizoen in Skiwelt zit. Klopt dat? Anyway, laten we het hem maar even zelf zeggen …

Haast je dus naar de Alpen als je deze week tijd hebt!

Gerlos voor en na

Want wat wil je, op vele plaatsen een halve meter verse sneeuw. Ook in de lagere dalen zo’n 20 cm. En bovenop de Zugspitze is meer dan een meter gevallen. Dat kan niet anders dan een totaal ander landschap en andere beleving geven, zoals hier in Gerlos. Alles terug maagdelijk wit. En dat een week voor de start van april.

St Moritz

Ook hier in Sankt Moritz is alles terug wit geworden. Ligt daar 40cm sneeuw op de tafels? Ik denk het wel. Ja Hajo, je BV is dik binnen hoor.

Bergwang

Als je nog niet overtuigd bent om snel je auto in te springen, kijk dan even naar deze plaatjes. Vanmorgen was het op vele plaatsen in de noordelijke Alpen zoals hier in Bergwang nog grijs en vielen er nog enkele stevige buien.

Les Menuires

Stilaan kwamen er meer opklaringen, al bleef het in de zon nog door sneeuwen zoals hier in Les Menuires.

saint-nicolas-la-chapelle

En de foto’s worden mooier naarmate de sneeuwintensiteit er tegen de middag uit begon te gaan. Dit is Saint Nicolas la Chapelle…

Erwin Manche St Jean d'Arves

… Saint Jean d’Arves (H/T Erwin)…

Flaine Niels Landsbergen

… Flaine (H/T Niels)…

Leo La Plagne

en La Plagne (H/T Leo).

eric Brixen im Thale

Ook in Oostenrijk brak geleidelijk de zon door. En daar maakte Eric gebruik van om deze plaat te schieten.

eric Brixen im Thale 1

En deze. Niemand op de pistes. Nogmaals, wat doe je hier nog?

portesdusoleil Hajo

De mooiste van vandaag komt van Hajo zelf. Mooi beeld van de offpiste in Champéry in Portes du Soleil.

Lawines

Maar let alsjeblieft wel wat op, want het lawinegevaar is overal groot. Een dik pak sneeuw op een door de warmte van de voorbije weken onstabiel geworden onderlaag. Bijna overal niveau vier dus. Gisteren nog is een zestigjarige Duitse freerider in een lawine omgekomen in Pongau (bron).

Gerlos pistebully

Ondertussen meldt Marco dat er in Gerlos weer volop kunstsneeuw gespoten wordt (zelfs eind maart dus nog) en dat de pistebully’s zwaar aan het werk zijn. Goed zo, dan zal er nog aardig wat liggen wanneer ik daar half april aankom. Al moet die natuurlijk wel de aankomende zachte fase zien te overleven.

MS_746_ens

In mijn ochtendbericht zei ik het al. De koudeput blijft nog enkele dagen boven de Alpen hangen, met dan elke dag een afwisseling van zon wolken en enkele lokale buien door de dagelijkse gang. En door die almaar sterker wordende zon wordt het elke dag een klein beetje warmer. Zeker tegen vrijdag wanneer de stroming weer licht zuidelijk en ook droger (lees zonniger) wordt. Dan kan de vorstgrens de 2000 meter weer aantikken.

gfs-0-60

Toch nog even op donderdag letten. Vochtige lucht van over de Adriatische Zee kan dan tegen de Italiaanse West-Alpen gestuwd worden. Nog niet 100% zeker, maar een aangename verrassing in Piemonte en Valle d’Aosta (zie meteo) zit er zeker in.

ECM1-240

En wat de lange termijn betreft? Die is als vanouds lekker onzeker. Deze ochtend haalde ik 2 scenario’s aan waarvan de GFS-variant (kou komt via omweg langs een Atlantische depressie naar de Alpen) me het meest realistisch leek. Wel, de EC van vanavond gaat daar nu in mee. Dus het eerdere scenario van de rechtstreekse arctische uitbraak lijkt me ondertussen niet haalbaar meer. Geniet even mee van deze meteofictie kaart. Moest dit een maand geleden uitgekomen zijn, zaten de Lage Landen dik in de sneeuw. 

graphe4_1000_558_9400024414062_436_67999267578125___

En GFS? De oper gedraagt zich heel wispelturig in het luchtdrukensemble. Ik zou maar geen aandacht geven aan deze run. In ieder geval nog veel onzekerheid voor na komend weekend. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

10 reacties

Gesloten voor reacties.