netwel

De IJsheiligen  zijn de dagen van 11 tot en met 15 mei waarin vaak nog enkele nachtvorsten optreden. Dit jaar niet! Op 12 mei gaan we zelfs pieken naar een zomerse dag. Zie deze berekening van het Europese model.

netnietgfs

Het Amerikaanse model laat in de middag koele lucht van zee binnendringen. Zonder neerslag dat wel. Maar dan gaat het feest voor De Bilt niet door. Een streep door de rekening van alle media die nu roeptoeteren dat het al zeker is.

pluim0805

Wat wel zeker is, is dat maandag dinsdag en woensdag van de Lage Landen tot in Engelberg schitterende zonnige dagen worden met scherp oplopende temperatuur. Morgen nog regen trouwens. Zondag knapt het op… Wat toch minstens even nieuwswaardig is lijkt me, is de grote zekerheid dat het na dinsdag meteen basta is. We vallen dan terug naar eigenlijk idioot koude waarden met regen…

Schermafdruk 2015-05-08 07.59.22

…. met in de huidige berekening op 20 mei een top 10 koude maximumtemperatuur. En zelfs absolute koude dagrecords zijn in die dagen realistisch.

ZomerseDagen

Nee, vertrouw het KNMI niet als ze ons in een artikel van 21 juli 2014 de bovenstaande regionale toename van het aantal zomerse dagen beloven voor 2050. Ik hoop het nog mee te maken dat al deze broeders hun ongelijk zullen moeten erkennen. Of eigenlijk niet want ik ben ook een warmteminnende soort. Jullie? Wel zet ik me samen met jullie schrap voor een mooie serie elfstedenwinters. Lachen wordt het sowieso… wie het laatst lacht, lacht namelijk….

De langste aaneengesloten reeks noteerde De Bilt van 29 juli-15 augustus 1975, een serie van 18 zomerdagen. Het tijdvak 23 juni-9 juli 1976 leverde hier 17 zomerse dagen achter elkaar. Landelijk staat het record op een serie van 26 zomerse dagen tussen 20 juli en 14 augustus 1911 in Maastricht. De vroegste zomerse datum in De Bilt sinds 1901 is 14 april 2007 met 27,6 graden. In het zuiden van ons land komt zomerse warmte soms al eind maart voor. De 10e oktober 1921 was in De Bilt met 26,7 graden de laatste zomerse dag in het najaar.

Wel leuk om nog even wat statistieken op te lepelen. Mis ook dit keurige overzicht van Leeuwarden niet: de eerste en laatste zomerse dag in elk jaar keurig op rij. Voor die noordelijke plaats is het normaal dat de eerste zomerse dag optreedt vanaf 20 mei. Volgens het Europese model zou zelfs Leeuwarden misschien met de hakken over de sloot op 12 mei 25ºC kunnen halen. Bring it on!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.