netwel

De IJsheiligen  zijn de dagen van 11 tot en met 15 mei waarin vaak nog enkele nachtvorsten optreden. Dit jaar niet! Op 12 mei gaan we zelfs pieken naar een zomerse dag. Zie deze berekening van het Europese model.

netnietgfs

Het Amerikaanse model laat in de middag koele lucht van zee binnendringen. Zonder neerslag dat wel. Maar dan gaat het feest voor De Bilt niet door. Een streep door de rekening van alle media die nu roeptoeteren dat het al zeker is.

pluim0805

Wat wel zeker is, is dat maandag dinsdag en woensdag van de Lage Landen tot in Engelberg schitterende zonnige dagen worden met scherp oplopende temperatuur. Morgen nog regen trouwens. Zondag knapt het op… Wat toch minstens even nieuwswaardig is lijkt me, is de grote zekerheid dat het na dinsdag meteen basta is. We vallen dan terug naar eigenlijk idioot koude waarden met regen…

Schermafdruk 2015-05-08 07.59.22

…. met in de huidige berekening op 20 mei een top 10 koude maximumtemperatuur. En zelfs absolute koude dagrecords zijn in die dagen realistisch.

ZomerseDagen

Nee, vertrouw het KNMI niet als ze ons in een artikel van 21 juli 2014 de bovenstaande regionale toename van het aantal zomerse dagen beloven voor 2050. Ik hoop het nog mee te maken dat al deze broeders hun ongelijk zullen moeten erkennen. Of eigenlijk niet want ik ben ook een warmteminnende soort. Jullie? Wel zet ik me samen met jullie schrap voor een mooie serie elfstedenwinters. Lachen wordt het sowieso… wie het laatst lacht, lacht namelijk….

De langste aaneengesloten reeks noteerde De Bilt van 29 juli-15 augustus 1975, een serie van 18 zomerdagen. Het tijdvak 23 juni-9 juli 1976 leverde hier 17 zomerse dagen achter elkaar. Landelijk staat het record op een serie van 26 zomerse dagen tussen 20 juli en 14 augustus 1911 in Maastricht. De vroegste zomerse datum in De Bilt sinds 1901 is 14 april 2007 met 27,6 graden. In het zuiden van ons land komt zomerse warmte soms al eind maart voor. De 10e oktober 1921 was in De Bilt met 26,7 graden de laatste zomerse dag in het najaar.

Wel leuk om nog even wat statistieken op te lepelen. Mis ook dit keurige overzicht van Leeuwarden niet: de eerste en laatste zomerse dag in elk jaar keurig op rij. Voor die noordelijke plaats is het normaal dat de eerste zomerse dag optreedt vanaf 20 mei. Volgens het Europese model zou zelfs Leeuwarden misschien met de hakken over de sloot op 12 mei 25ºC kunnen halen. Bring it on!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

31 reacties

Gesloten voor reacties.