para2605

Kijk via deze link live naar de fotowebcam bij de Hochrieshütte bij Rosenheim zie hoe mooi het vliegweer is vandaag. Het is een drukte van belang op de startweide en soms zie je op de elke 10 minuten geschoten kiekjes nog net en piloot wegvliegen. Ik ben druk met mijn boek over de Amerikaanse verkiezingen momenteel (Amerikaanse Lente 2016 – Donald Trump & Bernie Sanders) dus kan ik mijn vlieghobby niet beoefenen momenteel.

omega

De weersoep die we momenteel beleven hebben we in feite te danken aan een omegablokkade. De depressies links en rechts zijn niet echt geprononceerd maar ze zijn er wel. Samen met het Scandihoog houden ze de boel op slot. Leuke vraag voor aan de borreltafel is: hoe lang zou het duren als we geen krachtige weersystemen hadden tot de hele atmosfeer gevuld zou zijn met een licht motregenende mist? Antwoord: 2 weken! De enige reden dat ergens überhaupt de zon schijnt is dat ergens anders een krachtige depressie een effectief afvoerpuntje vormt voor vocht uit een gigantisch aanvoergebied.

cape-zondag

Zondag ligt de linker depressie heel even over Duitsland en kan het flink gaan knallen weer. In tegenstelling tot afgelopen weekeinde mag je nu ook in Nederland onweer verwachten. In Duitsland kan – vermoedelijk vooral aan de voet van de Alpen – lokaal meer dan 50mm regen en hagel neer klateren. Bergwandelaars ook opgepast!

cliffgfs

Pakken we de cliffhanger van het Amerikaanse model erbij zien we dat de blokkade tot het gaatje zou kunnen aanhouden… in feite nog steeds omega-achtig in de berekening voor die datum.

vlakkelijn

Dat zie je ook terug in de pluim voor De Bilt. Dat is gewoon flatlinen. Het goede nieuws is dat behalve het mogelijke onweer zondag en in de nacht op maandag er verder nauwelijks meer neerslag te bespeuren is.

PS Voor de Giro d’Italia zijn vrijdag bij het passeren van de Col Agnel geen moeilijkheden te verwachten!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

7 reacties

Gesloten voor reacties.