para2605

Kijk via deze link live naar de fotowebcam bij de Hochrieshütte bij Rosenheim zie hoe mooi het vliegweer is vandaag. Het is een drukte van belang op de startweide en soms zie je op de elke 10 minuten geschoten kiekjes nog net en piloot wegvliegen. Ik ben druk met mijn boek over de Amerikaanse verkiezingen momenteel (Amerikaanse Lente 2016 – Donald Trump & Bernie Sanders) dus kan ik mijn vlieghobby niet beoefenen momenteel.

omega

De weersoep die we momenteel beleven hebben we in feite te danken aan een omegablokkade. De depressies links en rechts zijn niet echt geprononceerd maar ze zijn er wel. Samen met het Scandihoog houden ze de boel op slot. Leuke vraag voor aan de borreltafel is: hoe lang zou het duren als we geen krachtige weersystemen hadden tot de hele atmosfeer gevuld zou zijn met een licht motregenende mist? Antwoord: 2 weken! De enige reden dat ergens überhaupt de zon schijnt is dat ergens anders een krachtige depressie een effectief afvoerpuntje vormt voor vocht uit een gigantisch aanvoergebied.

cape-zondag

Zondag ligt de linker depressie heel even over Duitsland en kan het flink gaan knallen weer. In tegenstelling tot afgelopen weekeinde mag je nu ook in Nederland onweer verwachten. In Duitsland kan – vermoedelijk vooral aan de voet van de Alpen – lokaal meer dan 50mm regen en hagel neer klateren. Bergwandelaars ook opgepast!

cliffgfs

Pakken we de cliffhanger van het Amerikaanse model erbij zien we dat de blokkade tot het gaatje zou kunnen aanhouden… in feite nog steeds omega-achtig in de berekening voor die datum.

vlakkelijn

Dat zie je ook terug in de pluim voor De Bilt. Dat is gewoon flatlinen. Het goede nieuws is dat behalve het mogelijke onweer zondag en in de nacht op maandag er verder nauwelijks meer neerslag te bespeuren is.

PS Voor de Giro d’Italia zijn vrijdag bij het passeren van de Col Agnel geen moeilijkheden te verwachten!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.