wc-telemark-rauris

Rauris is zo’n klein skigebied op een positieve manier “achtegebleven” in de vaart der volkeren van omliggende topgebieden met dito marketingbudgetten. Het is heerlijk toeven in zo’n oud Oostenrijks dorp met kerkje, schooltje en kleine supermarkt. Verwacht niet de allernieuwste generatie liften en kunstsneeuwinstallaties. Maar wel véél creativiteit en animo voor bijzondere dingen. Zoals deBerghut.com dat altijd volboekt! Maar ook events zoals de Afrikaanse rodelkampioenschappen en dus al jaren tijdens 2 weken in januari achtereenvolgens de telemark meeting van het Britse leger gevolgd door een wedstrijdweekeinde met de absolute wereldtop in deze sierlijke maar o zo moeilijke discipline.

De drie favorieten voor de overwinning in het event aan het woord! Schakel vanaf 15 uur over op raurisertal.at om de classic wedstrijd live te volgen. Wat is de classic discipline? Het is een wedstrijd in Rauris op de Kreuzbodenpiste met 374 hoogtemeters met daarin een 25 meter springschans een 360 graden kegel waar geschaatst wordt en totaal 51 poortjes. En dat allemaal met de losse hak zoals de skisport is begonnen. Het was 1888 dat Sondre Norheim als allereerste verzon om na de landing van een sprong die “bowling” stand aan te nemen om de ski’s te stabiliseren. Daaruit ontstond de telemarktechniek als afdaalstijl. Die echter werd weggevaagd door het Oostenrijkse idee om de hak vast te zetten bij het afdalen. In de jaren 80 haalden Amerikaanse excellente skiërs het telemarken weer uit de kast om een uitdaging te houden en de show te kunnen stelen. Dat is gelukt! En het materiaal is ook in deze sport zodanig verbeterd nu dat radicaal carven en freeriden goed te doen zijn. Probeer het eens! Je ziet het ook veel in de hallen van SnowWorld. Ideaal terrein om te oefenen.

Afgelopen weekeinde toen ik tijdens een Boost Your Business Retreat in deBerghut.com was Rauris nog overlopen door Britse militairen voor hun telemarkwedstrijden. Zie hier mooie beelden van hun fun en hun classic competitie van vorig jaar. Ik wist eerst niet goed waar ATSA voor stond… het blijkt Army Telemark Ski Association. Maar Google er maar eens op en je weet dat die afkorting misschien niet zo goed gekozen is haha. Afsluitend: ik ben echt enthousiast over wat Rauris allemaal doet qua events. Zo zou ik in de zomer best wel eens een kijkje willen nemen bij het gouddelverskampioenschap.

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.