wc-telemark-rauris

Rauris is zo’n klein skigebied op een positieve manier “achtegebleven” in de vaart der volkeren van omliggende topgebieden met dito marketingbudgetten. Het is heerlijk toeven in zo’n oud Oostenrijks dorp met kerkje, schooltje en kleine supermarkt. Verwacht niet de allernieuwste generatie liften en kunstsneeuwinstallaties. Maar wel véél creativiteit en animo voor bijzondere dingen. Zoals deBerghut.com dat altijd volboekt! Maar ook events zoals de Afrikaanse rodelkampioenschappen en dus al jaren tijdens 2 weken in januari achtereenvolgens de telemark meeting van het Britse leger gevolgd door een wedstrijdweekeinde met de absolute wereldtop in deze sierlijke maar o zo moeilijke discipline.

De drie favorieten voor de overwinning in het event aan het woord! Schakel vanaf 15 uur over op raurisertal.at om de classic wedstrijd live te volgen. Wat is de classic discipline? Het is een wedstrijd in Rauris op de Kreuzbodenpiste met 374 hoogtemeters met daarin een 25 meter springschans een 360 graden kegel waar geschaatst wordt en totaal 51 poortjes. En dat allemaal met de losse hak zoals de skisport is begonnen. Het was 1888 dat Sondre Norheim als allereerste verzon om na de landing van een sprong die “bowling” stand aan te nemen om de ski’s te stabiliseren. Daaruit ontstond de telemarktechniek als afdaalstijl. Die echter werd weggevaagd door het Oostenrijkse idee om de hak vast te zetten bij het afdalen. In de jaren 80 haalden Amerikaanse excellente skiërs het telemarken weer uit de kast om een uitdaging te houden en de show te kunnen stelen. Dat is gelukt! En het materiaal is ook in deze sport zodanig verbeterd nu dat radicaal carven en freeriden goed te doen zijn. Probeer het eens! Je ziet het ook veel in de hallen van SnowWorld. Ideaal terrein om te oefenen.

Afgelopen weekeinde toen ik tijdens een Boost Your Business Retreat in deBerghut.com was Rauris nog overlopen door Britse militairen voor hun telemarkwedstrijden. Zie hier mooie beelden van hun fun en hun classic competitie van vorig jaar. Ik wist eerst niet goed waar ATSA voor stond… het blijkt Army Telemark Ski Association. Maar Google er maar eens op en je weet dat die afkorting misschien niet zo goed gekozen is haha. Afsluitend: ik ben echt enthousiast over wat Rauris allemaal doet qua events. Zo zou ik in de zomer best wel eens een kijkje willen nemen bij het gouddelverskampioenschap.

Categorieën: Events

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

8 reacties

Gesloten voor reacties.