Jawel, we zijn er! Vrijwel gelijktijdig, kort voor het middaguur, heeft de temperatuur zowel in De Bilt als in Ukkel de tropische grens van 30°C overschreden. En we hebben nog een aantal uur van verdere opwarming te gaan. Het is heel goed mogelijk dat we vandaag de warmste dag van het jaar beleven. Dat wordt spannend voor de WSWM-wedstrijd die we het voorbije weekend hielden. Wie gaat er winnen …

Onmogelijk nu te zeggen. As we speak is de temperatuur in Arcen al tot +35,3°C gestegen. Met mijn gok van +35,4°C zit ik dus te laag.

Het weerstation Twente mogen we schrappen als kanshebber. Daar viel gisterenavond een serieuze bak water naar beneden. En een droge ondergrond is net een voorwaarde om extreem hoge temperaturen te bereiken.

Gisteren werd het in Arcen al +35,1°C, dus wie in de wedstrijd onder de 35°C heeft gegokt mag zijn hoop om te winnen al opbergen.

Zoomen we uit naar heel Europa zien we pas echt hoe bijzonder de actuele hitte is. Het is zelfs goed mogelijk dat de Lage Landen vandaag en morgen de allerwarmste plek van heel ons werelddeel wordt. Warmer dan Spanje, Italië en Griekenland!

Waarom is het zo extreem warm vandaag en morgen? Heeft alles te maken met de warmte op enige hoogte. Kijk eens naar die temperaturen op 850hPa (1500m hoogte). Tegen de +20°C. Tja, dan krijg je het weer dat we vandaag meemaken. Enigszins tegen eerdere verwachtingen in zou die temperatuur op hoogte morgen iets minder hoog uitvallen.

Goed mogelijk dat daardoor niet morgen maar vandaag de warmste dag wordt. Hou de reacties dus goed in de gaten vandaag. Want wie er vandaag met zijn gok er het dichtste bij zit maakt een goede kans om binnenkort met Hajo een tandemvlucht in de Oostenrijkse Alpen te maken. Of het all-time record voor het Belgische Ukkel van 36,6°C op 27 juni 1947 gaat sneuvelen is hoogst twijfelachtig. In feite werd toen 38,8°C gemeten, maar dat was nog in een open thermometerhut. Sinds de jaren ’80 wordt in een gesloten hut gemeten om de indirecte warmtestraling uit te sluiten en op warme zonnige dagen maakt dat een heel verschil. Daarom dat die recordwaarde naar beneden toe gecorrigeerd is. Hoe zit dat met die Warnsveld recordtemperatuur uit 1944? Is die waarde gecorrigeerd? Of is dat nog de originele waarde met open thermometerhut? Wat valt verder nog op in het GFS-ensemble? Dat de temperatuur vanaf zaterdag een behoorlijke stap terug zet en dat de spreiding in temperatuur vanaf het weekend van 4 augustus best wel groot wordt. Is een weeromslag op til?

Een beetje verrassende modelrun van GFS vanmorgen. Midden volgende week komt er een nieuwe uitbreidingspoging van hogedruk richting Scandinavië … maar het blijft bij een poging deze keer, …

Enkele dagen later (weekend van 4 en 5 augustus) nemen lagedrukgebieden de boel er zelfs in handen.

En het is dan niet lang wachten eer die invloed ook tot in de Lage Landen gaat doordringen.

Grappig, want al een maand of zo zeg ik tegen iedereen die me vraagt wanneer het hier eindelijk terug normaal zomerweer wordt: vanaf 3 augustus antwoordde ik dan steevast, want vanaf dan trek ik met mijn gezin voor drie weken naar Mexico. Dus vanaf dan mag het hier beginnen regenen. Haha. Stiekem hoop ik gewoon van in Mexico eens een echte orkaan mee te maken. En dat laatste is er de voorbije tijd nog niet van gekomen. Heeft dat met ons hogedrukweer te maken? Misschien wel, misschien niet. Waar het zeker wel mee te maken heeft is de temperatuur van het tropische water van de Atlantische Oceaan. Minstens 26°C warm moet het oceaanwater zijn, maar het ziet er niet naar uit dat de al maandenlange negatieve afwijking er de komende weken opgeruimd gaat worden. Nee, die orkaan ga ik niet zien vermoed ik.

Maar goed, terug naar ons weer. Het Europese model ging vanochtend helemaal mee met GFS. Ook hier neemt de depressie-activiteit boven Scandinavië toe begin augustus. In mijn bericht van eergisteren zei ik nog dat het verdrijven van de warmte boven Scandinavië een eerste noodzakelijke stap is om het ook bij ons tot een weeromslag te laten komen. Die op gang komende westelijke stroming in Scandinavië verwachtte ik eergisteren nog ergens in de loop van de eerste decade van augustus, wat dan rond half augustus ook bij ons tot een weeromslag zou kunnen leiden. Maar de modellen hebben er blijkbaar zin in vandaag.

Ook in de nieuwste middaguitdraai van GFS. Richting het eerste weekend van augustus toenemende depressieactiviteit boven Scandinavië …

… met dan richting half augustus ook bij ons toenemende kans op wisselvalliger weer.

Het luchtdrukensemble voor een prikpunt Midden-Zweden bevestigt de dalende trend in de luchtdrukwaardes aldaar, maar laat ook zien dat het nog zeker geen gelopen race is. Veel spreiding en dito onzekerheid nog.

Wil die ontwikkeling zeggen dat het over en sluiten is met onze hoogzomer? Nee, zeker niet niet. Zoals gezegd … het is nog maar een eerste stap. Ook al zit net zoals gisteren de temperatuur binnen de EC-pluim ver onderin, dan nog spreken we van zomerse temperaturen van een dikke 25°C.

Bovendien zien we in het windrichtingensemble een hele dikke cluster die voor de eerste decade van augustus nog voor oostelijke winden gaan. En die cluster heeft in het zomerseizoen altijd een streepje voor. De zomer dendert dus nog wel even door in de Lage Landen. Maar de eerste stappen naar een omslag, die zijn gezet.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

62 reacties

Gesloten voor reacties.