Obertauern
Lees verder >

Genieten met het ganse gezin? Dat kan perfect in Obertauern.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Ontdek de prachtigste hutten tijdens de zomermaanden in het Montafon.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

Officiële analyse dodelijke lawine Ferwalltal toont tragiek

check ook eens

14 Reacties

 1. Joost schreef:

  Zeer tragisch. En zo aan het begin van het seizoen erg moeilijk in te schatten dit gevaar. Aan het begin van het seizoen is de sneeuwlaag dunner. In het hooggebergte ligt er al sneeuw vanaf September die destijds gevallen is en niet meer weggesmolten is. Deze laag is dus al een tijd bloodgesteld aan dooi en koude temperaturen en rijp vorming. Daar is nu een nieuwe laag overheengekomen waardoor de problemen nu in het sneeuwpak een glijlaag vormen. Wanneer je met ski’s of snowboards daarover heen gaat is het, vanwege de dunne laag verse sneeuw, makkelijker om met je gewicht die zwakke laag te raken waardoor deze kapot gaat en de sneeuw erop begint te schuiven. Wanneer er meer sneeuw gevallen is en de laag op de zwakke laag dus dikker wordt is het minder makkelijk met je gewicht die zwakke laag te beïnvloeden wanneer je er met ski’s overheen gaat. Aan het begin van het seizoen kan het daarom erg risicovol zijn omdat de zwakke lagen, gevormd in de eerste sneeuw, nu eenmaal meer aan de oppervlakte liggen wanneer het nog niet langdurig veel heeft gesneeuwd. Zoals uit de analyse blijkt was de lawine op afstand afgegaan. Voor zover je kan beoordelen was deze groep erg goed voorbereid met veel ervaring. En kan je inderdaad spreken van een freak accident. Erg triest voor deze mensen en hun vrienden / familie.

 2. Wouter C schreef:

  Misschien kan je de Telegraaf dit kwalitatieve en informatieve artikel ook toesturen? Wat een ergerlijke berichtgeving over misdragende skiërs. Bah.

 3. Hans schreef:

  Gisteren meldde ik nog over het “lawineleed” dat… “dürfte die Gruppe die Lawine selbst ausgelöst haben”…. Menigeen buiten de piste is denk ik in de veronderstelling dat een lawine veroorzaakt wordt “ter plekke van aanraking” en dat dáár dan ook de lawine begint, richting het dal. In dit geval echter een enorme beweging naar boven. Het ligt ook aan hellingsgraad, soort weer wat is geweest de laaste dagen (denk aan zware/lichte sneeuwval, temperatuur,wind). Is het op die hoogte nog relatief warm geweest, denk aan oktober/begin november waardoor sneeuw(massa) kan gaan glijden. Je hebt veel soorten sneeuw (lees:ijskristallen) die een verbinding met elkaar moeten maken en dat is soms lastig vanwege bovengenoemde factoren.
  Hoe dan ook, het gevaar van een lawine ligt altijd op de loer.

 4. jwb schreef:

  Als ik het me goed herinner wordt het probleem van oude lagen gladde of korrelige sneeuw al genoemd in het aloude boekje 3×3 Lawinen van Werner Munter. Het gevaar kan onder omstandigheden gedurende het gehele seizoen blijven bestaan ! Immers, de gesteldheid van sneeuw- of ijslagen en de laagopbouw, zeker van diepere lagen, verandert niet of zeer langzaam vanwege het isolatie-effect van sneeuw erboven.

  Desalniettemin triest dat dit ongeluk is gebeurd, want als ik het verhaal lees dan lijkt dit nu niet bepaald roekeloos of risicovol gedrag. Ik zou me in dat terrein waarschijnlijk hetzelfde hebben gedragen.

 5. Kustlander schreef:

  Voor de juiste duiding, het is Bart Bongaards en niet Ronald.

 6. Joost schreef:

  Hier een analyse van de lawinedienst. De omstandigheden zijn dusdanig dat zelfs de lawinedienst verrast is door het ongeluk. Conclusie is dat de gidsen zeer zorgvuldig te werk zijn gegaan. Duidelijk het ‘ restrisico’ dat nog overblijft als alle andere hokjes zijn afgevinkt. Er is altijd een risico off piste. Lawinegevaar 0 bestaat niet.

  De zwakke onderlaag kan alleen verbeteren wanneer het warmer wordt en neerslag eerst als regen valt en daarna overgaat in sneeuw. Dat kan het sneeuwdek stabiliseren. Dus eigenlijk hopen op een beetje regen met een dalende sneeuwgrens om van die suikerlaag af te komen. Kan eind November dat dit gebeurt in het hooggebergte is uiteraard klein.

  http://lawinenwarndienst.blogspot.nl/2016/11/analyse-des-todlichen-lawinenunfalls_28.html

 7. Erki schreef:

  Er is een sneeuwprofiel gegraven, maar dat gaf kennelijk geen reden om de plannen bij te stellen? Dat begrijp ik even niet. Informatief stuk.

  • Joost schreef:

   Dat betekent alleen maar dat het sneeuwprofiel niet duidelijk maakte dat die problemen die beschreven staan op dat deel van het sneeuwdek zitten. Een sneeuwprofiel op 1 plek geeft maar een beperkt beeld. 25 meter hoger kan de situatie totaal anders zijn. Lawinediensten maken daarom sneeuwprofielen op meerdere plaatsen om een completer beeld te krijgen van de situatie over een groter oppervlakte. Omdat we nog zo vroeg in het seizoen zitten zijn er nog geen complete lawine berichten en kan je voor een deel dus alleen maar afgaan op de eigen assessment in het gebied en op de helling. Omdat een compleet lawinebericht nog ontbreekt. Als deze ervaren groep besloot om door te gaan lijkt mij dat dit altschnee probleem niet duidelijk werd uit het profiel dat gegraven is op die plek.

 8. MierenN#8ker schreef:

  Er wordt gesproken over een laag raken. In hoeverre maakt dat mechanisch gezien uit, een laag raken? Het lijkt mij dat er door belasting een zeker spanningspatroon in de sneeuwlagen ontstaat.

  Omdat je als mens op een helling altijd verticaal de sneeuw belast en de sneeuw onder een hoek ligt zal je een schuifspanning veroorzaken. Hoe ondieper de laag erbovenop is hoe groter de lokale vervormingen en spanningen in de sneeuw ter diepte van de zwakke laag.

  Als de laag tot aan de zwakke laag dikker is worden de vervormingen en spanningen over een groter deel van deze laag verspreidt en blijf je onder de maximale afschuifspanning die die laag kan hebben.

  Ik heb 0 kennis van sneeuw maar dit is wat ik er met mijn mechanica achtergrond van bak. Hoe het raken van de laag bij een lawine van invloed is is mij een raadsel, kan iemand mij dat verhelderen ?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.